Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÖNCEDEN PLANLANMIŞ SALDIRI
ÖNCEDEN PLANLANMIŞ SALDIRI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi. Lavrov, uçağın düşürülmesiyle ilgili, 'Elimizdeki bilgilere göre provokasyona yönelik önceden planlı bir saldırı olduğuna inanıyoruz' dedi
25 Kasım 2015, 15:15

 

Türkiye ile Rusya arasında ilk üst düzey temas gerçekleşti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Lavrov, "Elimizdeki bilgilere göre provokasyona yönelik önceden planlı bir saldırı olduğuna inanıyoruz" dedi. Çavuşoğlu'nun görüşmede üzüntülerini ilettiği açıklandı. 

"Teröristlerin Türkiye topraklarını kullandığı sır değil" diyen Lavrov, "Türkiye'ye savaş açmayacağız" ifadesini kullandı. "İlişkilerimizi ciddi şekilde gözden geçireceğiz" diyen Lavrov'un basın toplantısından satır başları şu şekilde:

-Rus uçağının düşürüldüğü bölgede yalnızca militanlar yok, burada teröristlerin tesisleri de var.

-Türkiye Dışişleri Bakanı bana Türk hava kontrolörlerinin vurdukları uçağın milliyetini bilmediklerini söyledi. Çavuşoğlu, "Türkiye, Suriye'deki militanların tesislerinin bulunduğu toprakları mı korumaya çalışıyor?" diye sorduğumda bana cevap veremedi. Türkiye Dışişleri Bakanı'nın dikkatini, Rus Su-24 uçağının Suriye'de IŞİD'in petrol yataklarını vurduktan sonra düşürüldüğüne dikkat çektim.

-Çavuşoğlu'na, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012'deki 'Hava sahasının ve sınırların kısa süreli ihlalinin güç kullanmak için bahane olamayacağı' yönündeki sözlerini hatırlattım. Çavuşoğlu buna da hiçbir cevap veremedi. Sadece, uçağın kime ait olduğunu bilmediklerini tekrarlamakla yetindi.

-Türkiye'nin, Suriyeli Türkmenlerin yaşadığını söylediği bölgede binlerce militanın yanı sıra militanların mühimmat depoları ve komuta merkezleri de bulunuyor. Ben de Çavuşoğlu'na, bu bölgede sürekli olarak bir tampon bölge oluşturulmasını öneren Türkiye'nin bu bölgeye olan ilgisinin, bahsettiğim militan tesislerinin korunmasını ve imha edilmemesini istediği anlamına gelip gelmediğini sordum. Nitekim bu soruma da cevap alamadım.

-Rus uçağının düşürülmesi olayının uçuşa yasak bölge planını kabul ettirmek için kullanılmayacağını umuyorum. 

Rusya vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemelerini tavsiye etmemizin nedeni, düşürülen uçağımız için intikam almak istememiz değil. Bu tavsiye, objektif nedenlere dayanıyor.

-Türkiye neden uçağımızı düşürmek yerine Suriye'de hava operasyonu başlattığımızda kurulan acil hattı kullanmadı?

-NATO Genel Sekreteri'nin Türkiye'nin uçağımızı düşürmesinin ardından yaptığı açıklama tüm NATO üyelerinin fikrini yansıtmıyor. NATO'dan Türkiye'nin eylemiyle ilgili tarafsız değerlendirmeler yapanlar da oldu.

-NATO'nun dün Brüksel'de gerçekleştirdiği toplantının ardından çok tuhaf değerlendirmeler geldi. Bu değerlendirmeler ne üzüntü ne de taziye dilekleri içeriyordu. NATO, Türk ordusunun dün yaptıklarını örtbas etmeye çalışıyor gibi görünüyor.

-Bazı partnerlerimiz uçağımıza yapılanı 'açık bir tuzak' olarak niteledi.

-Rusya, herhangi bir Türk yetkiliyi ağırlamayı planlamıyor.

-Suriye sürecinde ilerleme sağlanabilmesi için Batı'nın Türkiye'deki Kürtlerle ilgili ortak bir tutum benimsemesi gerekiyor.

'BMGK'DAN TERÖRİSTLERİN NASIL FİNANSE EDİLDİĞİNİ İNCELEMESİNİ İSTEYECEĞİZ'

-Fransa Cumhurbaşkanı (François) Hollande'ın 'militanların beslenmesinin engellenmesi için Türkiye-Suriye sınırının kapatılması' yönündeki teklifini destekliyoruz.

-BM Güvenlik Konseyi'nden teröristlerin nasıl finanse edildiğine ilişkin verileri incelemesini isteyeceğiz.

-Elimizde uçağımızın Türk hava sahasını ihlal etmediğini gösteren belgeler var ve bu belgeleri partnerlerimizle paylaşmaya hazırız.

Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Türk hava sahasını ihlal ettiği belirtilen Rus Su 24 tipi savaş uçağına, devriye görevindeki 2 F-16 savaş uçağı tarafından müdahalede bulunulmuştu. Uçak, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında, Suriye toprakları içindeki Bayırbucak bölgesine düşmüştü. Rusya uçağın iki pilotundan birinin karadan açılan ateş sonucu öldürüldüğünü belirtmişti.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR