Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SİLVAN HARABE KENT OLDU
SİLVAN HARABE KENT OLDU
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin üç mahallesinde 12 gün devam eden sokağa çıkma yasağı dün saat 14.00'te sona erdi. Güvenlik güçleri operasyonlarını tamamladıktan sonra mahallelerden çekildi.
15 Kasım 2015, 16:30

 

Silvan halkı ilçeyi terk ediyor

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin üç mahallesinde 12 gün devam eden sokağa çıkma yasağı dün saat 14.00'te sona erdi. Güvenlik güçleri operasyonlarını tamamladıktan sonra mahallelerden çekildi. image

Yasağın kaldırıldığını duyan vatandaşlar mahallelere akın etti. Kimisi evlerine kimisi de işyerlerine koşuştu. Bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Çatışmalar nedeniyle harabeye dönen mahallerde birçok evin yakılıp yıkılarak kullanılamaz hale geldiği görüldü. Evlerin camlarında ve duvarlarında kurşun izlerinin olduğu gözlendi. Vatandaşlar günün aydınlanmasıyla birlikte hasar tespiti yaptı, yaralarını sarmaya çalıştı. 20 bin kişinin yaşadığı üç mahallede bazı vatandaşlar, nakliyecileri çağırarak sağlam olan eşyalarını yükledi, ilçeden ayrılmaya başladı. 65 yaşındaki Fatma Ayvaz yaşananlara şöyle tepki gösterdi: "Ben barışistiyorum. Kimseye zulüm etmedik, bu zulüm niye bize yapılıyor? Üç aydır biz evde uyuyamadık."

image

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 3 Kasım Salı günü güvenlik sebebiylesokağa çıkma yasağı ilan edildi. Tank, helikopter ve askeri birliklerin desteğiyle Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde YDG-H üyelerine operasyon düzenlendi. Çatışmalar yüzünden yaklaşık 20 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Bunların yarısı çevre illere taşınırken geriye kalanlar çevredeki akrabalarının yanına yerleşti.Dün yasak kalktıktan sonra çatışmaların izleri ortaya çıktı. Yaklaşık 20 bin nüfusu bulunan söz konusu 3 mahallenin harabeye dönmüş olduğu görüldü. Onlarca ev ve işyeri çatışmalar sebebiyle kullanılamaz hale geldi. Kurşun, top mermisi ve roket isabet eden binalarda büyük hasarlar oluştu. Bazı vatandaşlar evlerini ve işyerlerini onarmaya, bazıları ise sabah saatlerinde çağırdıkları nakliye araçlarına eşyalarını yükleyerek ilçeyi tek etmeye başladı, çatışmalarda zarar gören eşyalarını ise evde bıraktı.

 

image

Vatandaşlardan Ayşe Toy, "Biz kaç gündür komşularımızda kaldık. Yasağın kalktığını duyduktan sonra evimize geldik, kapı yok, pencere yok, duvarlar kurşunlanmış. Tavuklarımızı öldürmüşler. Biz burada olsaydık biz de ölecektik. Biz ne yapacağız, nereye gideceğiz? Bir çukur için bin evi yıktılar. Ne olacak bizim halimiz? Dışarda kalmışız, açız, çocuklarımız açtır ne yapacağız? Daha evimizin borcunu ödememişiz." şeklinde konuştu.

Vatandaşlardan Sevim Fidan, psikolojilerinin bozulduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "4 aydır çektiğimiz zulmü hiç kimsenin gördüğünü sanmıyorum. Çocuklarımızın psikolojileri de bozulmuş. Bu durumda çocuklar akıllarını kaybetseler bile normaldir. Gördüğümüz şeyler beynimize de zarar vermiş."

Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki çatışmalar yaklaşık 4 ay önce başladı. Bazı sokaklara hendekler kazılması üzerine ilçede ilk sokağa çıkma yasağı 18 Ağustos'ta ilan edildi. Ardından 24 Ağustos, 13 Eylül, 2 Ekim, 18 Ekim ve 3 Kasım'da toplam 6 kez yasak ilan edildi. Yasakların en kısası iki gün oldu. Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde 3 Kasım'da başlayan son sokağa çıkma yasağı ise 12 gün sürdü. Daha önce en uzun sokağa çıkma yasağı Cizre'de yaşanmış ve 8 gün sürmüştü.

(CİHAN)


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR