Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A 12 AĞIR SUÇLAMA
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A 12 AĞIR SUÇLAMA
CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, 17/25 Aralık ve MİT TIR’ları dosyaları nedeniyle dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile 4 eski bakan hakkında 6 soruşturma önergesi hazırladı. Önergelerde Erdoğan için “görevi kötüye kullanmak”tan, “suçluyu kayırma”ya; “devlete karşı savaşa tahrik”ten, “suç için anlaşma”ya kadar 12 ayrı suçlama yöneltildi.
22 Ağustos 2015, 18:43

 

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, 17/25 Aralık ve MİT TIR’ları dosyaları nedeniyle dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile 4 eski bakan hakkında 6 soruşturma önergesi hazırladı. Önergelerde Erdoğan için “görevi kötüye kullanmak”tan, “suçluyu kayırma”ya; “devlete karşı savaşa tahrik”ten, “suç için anlaşma”ya kadar 12 ayrı suçlama yöneltildi.

CHP’li Sağlar, 17 Aralık ve MİT TIR’ları soruşturmaları doğrultusunda “dönemin Başbakanı” sıfatıyla Erdoğan hakkında iki ayrı soruşturma önergesi hazırlayarak CHP grubuna teslim etti.image

Erdoğan’ın 18 Nisan 2013 tarihli MİT raporuyla rüşvet ve yolsuzluk dosyasında isimleri geçen Rıza Sarraf ile eski bakanlar Zafer Çağlayan ve Muammer Güler’in ilişkileri konusunda uyarıldığı, ancak ilgili bakanları görevde tutarak, görevini kötüye kullandığı belirtildi.

Erdoğan’ın 25 Aralık soruşturmasını doğrudan etkileyen girişimlerde bulunduğu belirtilen gerekçede, Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmelerine de yer verildi. Önergede, Erdoğan’ın görevi sırasındaki eylemlerinin Türk Ceza Yasası’nın “görevi kötüye kullanma”, “kamu görevlisinin suçu bildirmemesi”, “yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs”, “suçluyu kayırma”, “nüfuz ticareti” ile Mal Bildirimi Yasası’nın “haksız mal edinme, mal kaçırma ve gizleme” suçlarına uygun düştüğü ileri sürülerek hakkında Meclis soruşturması açılması talep edildi.

‘Değerlendireceğiz’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Sağlar’ın hazırladığı önergelerle ilgili “Sayın Fikri Sağlar şahsi olarak gruba başvurmuştur. Bunlarla ilgili grubumuzda gerekli incelemeler yapılacaktır, hukuki değerlendirmelerden geçecek ve uygun olup olmadığı değerlendirilecektir” dedi.

Erdoğan’a iki ayrı dosyadan 12 suçlama

1 Görevi kötüye kullanma
2 Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi
3 Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs
4 Suçluyu kayırma
5 Nüfuz ticareti
6 Haksız mal edinme, mal kaçırma ve gizleme
7 Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma
8 Devlete karşı savaşa tahrik
9 Yabancı devlet aleyhine asker toplama
10 Anayasayı ihlal
12 Silah sağlama
12 Suç için anlaşma

[Haber görseli]

MİT TIR’ları için de önerge verilecek

Diğer soruşturma önergesinde de MİT TIR’larıyla ilgili süreç özetlendi: “TIR’lara ilişkin tutanaklara göre birinci TIR’da 25-30 adet füze ve roket ile 15 sandık içinde yaklaşık 450’ye yakın bomba atar mühimmat, ikinci TIR’da ise 20-25 adet füze roket vardır. 19 Ocak’ta Adana’da da 3 adet TIR’ın yasadışı silahlı terör örgütlerine silah taşıdığı iddiasıyla aranmak istendiği, kısmen arama yapıldığı anlaşılmış, ancak TIR’ların MİT’e ait olduğu gerekçesiyle arama belli bir aşamadan sonra durdurulmuş ve TIR’lar geri alınmıştır. TIR’larla ilgili Suriye’de El Kaide ve IŞİD’e silah ve mühimmat götürüldüğü artık belgeleriyle ortaya çıkmıştır. Bu TIR’ların Esenboğa Havaalanı’ndan yüklendiği ve Reyhanlı’ya götürüldüğü belirlenmiş, TIR’ların MİT elemanlarına teslim edilerek Suriye’ye El Kaide ve IŞİD terör örgütü elemanlarına götürüldüğü, sistemli bir şekilde MİT’in ve iktidarın kontrolünde bölgeye silah sevkiyatı yapıldığı yaygın bir kanaattir. Olay sonrası dönemin Adana Valisi’nin duruma müdahalesi ve hükümet yetkililerinin açıklamaları, olaya el koyan ve daha sonra tutuklanan hâkim ve savcıların ifadeleri gerçekleri kanıtlamaktadır. Ancak dönemin Başbakanı Erdoğan ve hükümet yetkilileri TIR’ların içindeki silahların Suriye’deki Türkmenlere gönderildiğini öne sürmüşlerdir.”

Erdoğan hakkında TCK’nin “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Devlete karşı savaşa tahrik”, “Yabancı devlet aleyhine asker toplama”, “Anayasayı ihlal”, “Silah sağlama” ve “Suç için anlaşma” maddelerinden soruşturma açılması talep edildi.

[Haber görseli]

Görevi kötüye kullanmaktan...

Sağlar 17/25 Aralık soruşturma dosyaları doğrultusunda isimleri geçen ve haklarında 24. Dönem’de soruşturma açılan 4 ayrı bakan hakkında da soruşturma önergesi verdi. Önergelerde dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında, “sahte belge düzenlemek”, “soruşturmanın gizliliğini ihlal”, “nüfuz suiistimali”, “suçluyu kayırma” ve “rüşvet” iddialarıyla; dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında, “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet”, “resmi belgede sahtecilik” ve “rüşvet” iddialarıyla; dönemin AB Bakanı Egemen Bağış hakkında, “rüşvet” iddiasıyla ve dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında “rüşvet” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlarından soruşturma açılması talep edildi.

Fırat Kozok


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR