Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ADANA VE MERSİN'DE BÜYÜK PROVAKASYON
ADANA VE MERSİN'DE BÜYÜK PROVAKASYON
Adana ve Mersin'de HDP il ve ilçe başkanlıklarının bulunduğu binalarda aynı dakikalarda patlamalar meydana geldi. Adana'daki patlamada 3 kişi yaralandı.
18 Mayıs 2015, 20:09

 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Mersin mitingine 7 saat kala , HDP Mersin İl Başkanlığı ile HDP Adana İl Başkanlığı binalarında eş zamanlı olarak patlama gerçekleşti.

Patlamaların, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş adına parti binalarına gönderilen çiçekler içine kurulan düzenekle gerçekleştiği iddia edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Başkanlığı’ndaki patlama, sabah 10.00 sularında meydana geldi. Silifke Caddesi üzerindeki Alanya İş Merkezi’nde bulunan HDP İl Başkanlığı’nın terasında ses gücü yüksek bir patlama oldu. Patlamanın etkisiyle binanın etrafına parçacıklar yayıldı, camlar kırıldı. Patlama sesi, parti binasından 3 kilometre uzaklıktaki semtlerden bile duyuldu.

Patlamanın ardından parti binası civarında panik yaşanırken olay yerine çok sayıda ambülans ve polis ekibi sevk edildi. Polis, parti binasının girişini kapatarak patlamanın meydana geldiği terasta ayrıntılı inceleme yaptı.

Patlama sırasında parti binasında bulunan İl Eş Başkanı Güngör Didar Gül, parti binasına Pazar akşamı bir çiçek gönderildiğini, Demirtaş’ı selamlayan bir yazının yer aldığı çiçeğin üzerinde kimin gönderdiğine dair ibare bulunmadığını söyledi. Gül, “Çiçeği kimin gönderdiğini bilmiyoruz. Arkadaşlar çiçeği terasa çıkarmışlar. Patlamada terasta gerçekleşti. Adana’da da patlama düzeneğinin çiçeğin içine kurulduğu yönünde bilgi aldık. Eş zamanlı olarak ayarlanmış, ciddi bir provokasyon” dedi.

Bazı partililer de patlamanın özellikle sabah saatlerine denk getirildiğini belirtti. Partililer, sabah 09.00 ile 10.00 saatlerinde arasında il başkanlığı binasının oldukça kalabalık olduğunu, milletvekili adaylarının da katılımıyla yapılan toplantıların ardından sahaya çıkıldığını belirterek, “Çalışmaların koordine edilmesi için toplantılar yapılır. Havalar sıcak olduğu için genelde terasta kahvaltı sofrası kurulur ve orada konuşulur. Demirtaş’ın Mersin mitingi nedeniyle bu sabahki rutin çalışmada değişiklik olmuş. O nedenle patlama saatinde parti binası fazla kalabalık değildi” dediler.

POLİS ÇİÇEK ALARMI VERDİ

Patlamanın ardından Mersin polisi çiçek alarmına geçti. Polis, HDP’nin tüm ilçe başkanlıkları ile seçim bürolarına gönderilen ve üzerinde isim bulunmayan çiçekleri incelemeye aldı. Toroslar İlçe Başkanlığı’na gönderilen ve üzerinde Mersin Milletvekili adayı Çilem Öz’ün adının yazılı olduğu bir çiçek de bomba uzmanlarınca incelendi, çiçekte herhangi bir patlayıcı düzeneğine rastlanmadı.

HDP İl Başkanlığı binasına bombalı saldırının ardından çok sayıda partili parti binasına geldi. Polisin parti binasının bulunduğu işhanının girişlerini kapatması dolayısıyla partililerle polis arasında zaman zaman tartışma ve arbede yaşandı. Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, partilileri sakinleştirmeye çalıştı. Partililer “Faşist AKP hesap verecek” şeklinde sloganlar attı.

‘PROFESYONELCE YAPILMIŞ BİR SALDIRI’

Patlamanın ardından Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ile eski Kültür Bakanı, CHP Mersin Milletvekili adayı Fikri Sağlar da parti binasına geldi. Türk, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Zaman ayarlı bir bomba olduğu düşünülüyor. Sabah parti binası yoğun olur, ona göre ayarlanmış. Bu gibi saldırılar yıllarca oldu, bizi yıldıramadı, bundan sonra da yıldıramaz. Bu ülkede artık şiddetin kalkması lazım. Kendi saltanatları için, kendi çıkarları için yaptıkları yeter artık” dedi.

Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar da, “Önemli bir olay. Provokasyon olduğu, profesyonelce yapıldığı açıkça ortada. Bunun sorumlusu hükümettir. İki kentte, aynı anda patlama olması, bu ülkede hükümetin olmadığını gösteriyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlarda söylediğinin aksine bu ülkede barış ortamının olmadığını gösteriyor” diye konuştu.

Patlamanın, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın Mersin mitinginden saatlerce önce meydana gelmesine dikkat çeken Sağlar, “Bu şehirde daha öncede genel başkanlar miting yaptı ama böyle bir şey görmedik. Biz CHP olarak geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz ve inadına demokrasi, inadına barış, inadına birlik diyoruz. Halkımız birbirini ayırt etmeden birleşmeli ve bu iktidarı devirmeli ki bir daha böyle provokasyonlar olmasın” ifadelerini kullandı.

HDP İl Eş Başkanı Selman Günbat da, “Bizi engellemelerinin tek yolu bu tür provokasyonlardır. Biz bu provokasyonlara hazırlıklıyız ve oyuna gelmeyeceğiz. Her ilçemiz normal çalışmasına devam edecek” dedi.

ADANA HDP BİNASINDA PATLAMA

Bugün saat 09.50'de Adana'nın Cemal Gürsel Caddesi'nde HDP İl Başkanlığı'nın da bulunduğu 4 katlı işhanın 3'üncü katındaki merkez Seyhan İlçe Başkanlığı'nda meydana gelen patlama, işyerlerinin yoğun olduğu semtte büyük panik yarattı. Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz'ın kendisine gelen kargo paketini açarken meydana gelen şiddetli patlama sırasında, makam odasının yola bakan duvarı yıkılırken, yaklaşık 12 metre uzaklıktaki karşı binaların da camları kırıldı. Patlamada yaralanan İlçe Başkanı Hüseyin Beyaz ile ESP eski İl Başkanı Sabahattin Pişkinbaş ile partili İbrahim Yakup, çağrılan ambulanslarla Özel Adana Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılar tedaviye alınırken hayati tehlikeleri bulunmadığı bildirildi. Patlamanın ardından makam odasında çıkan küçük çaplı yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Patlama sırasında üst katta bulunan HDP İl Başkanlığı'nda da yönetimin değerlendirme toplantısı yaptığı öğrenilirken; HDP Adana İl Eş Başkanı Hüseyin Yıldız ise Seyhan İlçe Başkanlık makamında meydana gelen patlamayla ilgili emniyetin incelemesinin devam ettiğini söyledi.

PAKETİN YERDE OLMASI FACİAYI ÖNLEDİ

Adana'da HDP Seyhan İlçe Başkanlığı'nda meydana gelen patlamadaki ses bombasını güçlendirmek amacıyla içine çivi ve vida konulduğu belirlendi. Olay Yeri İnceleme Ekipleri, patlamanın ardından yola savrulan çivileri de tek tek topladı. Bombalı paketin İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz'ın açması için makam odasındaki masanın yanında yere bırakıldığı, Beyaz'ın odasına gelip, paketi açmak için yöneldiği sırada patlamanın olduğu paketin yerde olması nedeniyle de masanın kendisine kalkan olduğu, oda duvarını delecek şiddetteki patlama ile odada bulunanların şans eseri ölümden döndüğü belirlendi.

Caddede yapılan inceleme sırasında da çöpte adı açıklanmayan bir kişiye ait pasaport bulunduğu, sahibinin olayla ilgisinin olup olmadığının araştırıldığı kaydedildi.

PATLAMAYA TEPKİ

Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek de olay yerine gelerek patlama hakkında bilgi alıp inceleme yaptı. Cadde araç trafiğine kapatılarak bölgede geniş güvenlik önlemi alındı. Caddede toplanan kalabalık, sloganlar atarak hükümete tepki gösterdi.

BEŞTAŞ: TESADÜF OLAMAZ

HDP Genel Başkan Eş Yardımcısı ve Adana 2'nci sıra Milletvekili adayı Meral Danış Beştaş da olay yerine gelerek partililere sakin olmaları konusunda uyarılarda bulundu. 3 yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığını belirten Beştaş, parti mitinglerinin yapıldığı 2 komşu ilde aynı dakikalarda uğradıkları saldırının tesadüf olamayacağını, planlı bir saldırı karşısında bulunduklarını, bunun sorumlusunun da hükümet olduğunu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun 'kışkırtıcılık yaptığını' öne sürdü.

BEŞTAŞ: PATLAMALAR TESADÜFİ OLAMAZ

 

Beştaş, patlamanın meydana geldiği yerden kısa süre önce ayrıldığını belirterek şunları söyledi: "3 arkadaşımız yaralı. Biri ameliyata alındı. Patlamaların ikisi de 10'a 10 kala. Belli ki planlı bilinçli bir saldırı. Dün büyük sevgi gösterilen Adana mitingini yaptık. Bugün Mersin'de mitingimiz var. Bu patlamalar tesadüf olamaz. Bu sevgiyi, ilgiyi hazmedemediler. Süleyman Soylu, 'başınıza yıkarız' diyerek kışkırtıcılık, şiddet daveti yapıyor. Teşvik ediyor. Bunun sorumlusu hükümettir."


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR