Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SURİYELİLER OY'MU KULLANACAK ?
SURİYELİLER OY'MU KULLANACAK ?
Hukuku askıya almak isteyen İç Güvenlik Paketi ile ilgili şok bir iddia daha gündeme damga vuracak.
18 Şubat 2015, 07:51
 
Hukuku askıya almak isteyen  İç Güvenlik Paketi ile ilgili şok bir iddia daha gündeme damga vuracak.
Tasarının 71 maddesi ile Türkiye’de bulunan yabancılara ikamet izni şartı aranmaksızın kimlik numarası vermeye İçişleri Bakanlığı yetkili hale getiriliyor.
İç Güvenlik Paketi’nde yer alan yabancılara kimlik numarası verilmesine ilişkin madde “Suriyeliler’e oy mu kullandırılacak” sorusunu gündeme getirdi. CHP, İçişleri Komisyonu raporuna koyduğu muhalefet şerhinde bu maddenin izaha muhtaç olduğu eleştirisi yaptı.

Bu madde, tasarının komisyon görüşmeleri sırasında Suriyeliler'e oy kullanmanın yolu açılıyor eleştirilerine neden oldu.

İSTEDİĞİ GİBİ YORUMLUYOR

CHP’li Komisyon üyeleri Ahmet Toptaş, konuyu komisyonda gündeme getirdiklerini belirtti. “Yapılan düzenleme ile Suriyeliler'e oy kullandırılabileceği endişemiz var. Komisyonda bize İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş tarafından maddenin Suriyeliler’e oy kullandırılması ile ilgisinin olmadığına dair teminat verildi. Ancak yasaların işlemediği bir süreci yaşıyoruz. İktidar yasaları istediği şekilde yorumlayabiliyor. Bu nedenle böyle bir endişemiz var” dedi.

Toptaş, AK Parti’nin bu seçimlerde de yasa dışı eylem ve işlemlere kalkışacağını düşündüklerini belirterek, bu nedenle kaygılı olduklarını söyledi. Ancak CHP olarak bu seçimlerde seçim hilelerine izin vermemek için gereken tüm tedbirleri alacaklarını kaydetti.

KUŞKU İLE KARŞILANIYOR

CHP ayrıca Tasarı ile ilgili İçişleri Komisyonu raporuna da muhalefet şerhi yazdı. CHP’nin muhalefet şerhinde şu ifadeler yer aldı: “İkamet izni şartı aranmaksızın kimlik numarası vermeye bakanlığın yetkili olması, Suriyeli göçmenlerin seçmen yapılacağı endişesinin bulunduğu bu ortamda bu düzenleme izaha muhtaçtır. Bu düzenleme kamuoyu nezdinde kuşku ile karşılanmaktadır.”

HÜKÜMET 1.5 MİLYON OYUN PEŞİNDE

MHP’li komisyon üyesi Mehmet Erdoğan, kanunun ne getireceği belli olmayan lastik gibi maddelerle dolu olduğunu belirtti. İkamet izni olmayan yabancılara kimlik numarası verilmesinin tartışmalı bir durum olduğunu vurguladı.

ESNEK İFADELER

Verilecek kimliğin vatandaşlığı da kapsaması durumunda oy kullanmanın önünün açılabileceğini ifade etti. Hükümetin 1.5 milyon oyun peşinde olduğunu söyledi. Düzenlemenin de iyi niyetli olmadığını düşündüklerini dile getiren Erdoğan, "Çok esnek ifadeler nasıl yorumlanacağı ve ne getireceği belli olmaz” dedi.
Çetin Çiftçi

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR