Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ULUDERE AİHM' E GİDEBİLİR
ULUDERE AİHM' E GİDEBİLİR
Uludere’de 34 köylünün öldürülmesiyle ilgili verilen ‘takipsizlik’ kararı sonrası 1108 avukat AYM’ye başvurdu. Mağdurların avukatı Nu­şi­re­van Elçi, “Karar düzeltilmezse AİHM ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gideceğiz” dedi.
25 Ocak 2015, 10:26
 
Uludere’de 34 köylünün öldürülmesiyle ilgili verilen ‘takipsizlik’ kararı sonrası 1108 avukat AYM’ye başvurdu. Mağdurların avukatı Nu­şi­re­van Elçi, “Karar düzeltilmezse AİHM ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gideceğiz” dedi.
Şır­na­k’­ın Ulu­de­re il­çe­si­nin Irak sı­nı­rın­da ha­va ope­ras­yo­nu so­nu­cu 34 köy­lü­nün ölü­müy­le il­gi­li bin 108 avu­ka­tın im­za­sıy­la Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­’ne (AYM) ya­pı­lan bi­rey­sel baş­vu­ru­da göz­ler, Ada­let Ba­kan­lı­ğı­’nın gö­rü­şü­nün ar­dın­dan Yük­sek Mah­ke­me­’nin ka­ra­rı­na çev­ril­di. 

Mağ­dur ya­kın­la­rı­nın avu­kat­la­rın­dan Şır­nak Ba­ro­su Baş­ka­nı Nu­şi­re­van El­çi, AY­M’­den umut­lu ol­duk­la­rı­nı be­lirt­ti. El­çi, iç hu­kuk yol­la­rı­nın tü­ken­me­si ha­lin­de Ulu­de­re dos­ya­sı­nı Av­ru­pa İn­san Hak­la­rı Mah­ke­me­si ve Ulus­la­ra­ra­sı Ce­za Mah­ke­me­si’ne gö­tü­re­cek­le­ri­ni açık­la­dı. Ulu­de­re ola­yıy­la il­gi­li Ge­nel­kur­may As­ke­ri Sav­cı­lı­ğı­’nca ‘ta­kip­siz­li­k’ ve­ril­me­si üze­ri­ne ai­le­ler, AY­M’­ye baş­vur­muş­tu. 

KARAR HİLKAT GARİBESİ

AYM de ko­nu ile il­gi­li Ada­let Ba­kan­lı­ğı­’n­dan gö­rüş ala­rak, ai­le­ler­den ba­kan­lı­ğın gö­rü­şü hak­kın­da kar­şı gö­rüş is­te­di. Ai­le­le­re kar­şı be­yan ta­le­bi ile bir­lik­te Ada­let Ba­kan­lı­ğı­’nın 28 say­fa­lık gö­rü­şü de gön­de­ril­di. Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­’nin son dö­nem­de Türk hu­ku­ku­nun yüz akı ku­rum­la­rın­dan biri ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken El­çi, “AYM uma­rım bu hil­kat ga­ri­be­si ka­ra­rı or­ta­dan kal­dı­rır.  

Bu ka­ra­rın hu­ku­ki çer­çe­ve­de dü­zel­til­me­si ge­re­ki­yor. Eğer dü­zel­til­mez ise iç hu­kuk yol­la­rı­nın tü­ken­me­si ne­de­niy­le ka­ra­rı AİHM ve Ulus­la­ra­ra­sı Ce­za Mah­ke­me­si­’ne gö­tü­re­ce­ğiz” de­di.

SAVUNMA GÖRÜŞE DAYALI SUBJEKTİF 

Adalet Bakanlığı’nın AYM'ye gönderdiği “Olayın içinde bulunduğu koşullar, güç kullanılmasını gerektiren makul bir inancın varlığını göstermelidir” şeklindeki savunmayı da değerlendiren Elçi, “Bu savunmayı da takipsizlik kararı paralel olarak düşünüyoruz. Hukuki olgulardan tamamen uzak, daha çok görüşe dayalı subjektif bir cevap olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK: HATA GÜCÜ HAKSIZ HALE GETİRMEZ

Ba­kan­lık, 28 say­fa­lık gö­rü­şün­de, “Da­ha son­ra bir ha­ta ol­du­ğu­nun an­la­şıl­ma­sı, kul­la­nı­lan gü­cü oto­ma­tik ola­rak hak­sız ha­le ge­tir­mez. Ak­si­ni dü­şün­mek, dev­le­te ve ka­nun adam­la­rı­na gö­rev­le­ri­ni ya­par­lar­ken, bel­ki de ken­di­le­ri­nin ve di­ğer­le­ri­nin ya­şam­la­rı­na za­rar ve­re­bi­le­cek ger­çek­çi ol­ma­yan bir kül­fet yük­le­mek olur” ifa­de­le­ri­ne yer ver­miş­ti.
Cihan Acar
      

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR