Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CİZRE'DE KAN DURMUYOR
CİZRE'DE KAN DURMUYOR
Şırnak’ın Cizre ilçesinde 26 Aralık’ta nöbet çadırına ateş edilmesiyle başlayan olaylarda 4, Silopi ilçesindeki protestolarda da 1 kişi yaşamını yitirmişti.
15 Ocak 2015, 16:07

 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 26 Aralık’ta nöbet çadırına ateş edilmesiyle başlayan olaylarda 4, Silopi ilçesindeki protestolarda da 1 kişi yaşamını yitirmişti.

HDP ve DBP’nin Valilik ve Kaymakamlık ile yaptığı görüşmelerin ardından tansiyonun düşürülmesi için çaba gösterilirken, Hrant Dink cinayeti şüphelisi Ercan Demir’in Cizre’ye emniyet müdürü olarak atanmasının aradından gerilim yeniden yükseldi. Göstericilerin açtığı hendeklerin 6 Ocak’ta kapatılmasıın ardından zırhlı araçlarla mahallelere giren polisin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki Ümit Kurt öldürüldü, Cizre Ticaret ve Sanayi Odası’nda memur olarak çalışan 26 yaşındaki Çelebi Sakçak da sırtından vurularak ağır yaralandı,

“Bu insanları kim katletti ortaya çıkarın”

DTK Eş başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, mele ve hocalardan oluşan bir heyetle gerillimin düşürülmesi için dün Cizre’ye gitti. Dicle, HDP binasın önünde yaptığı konuşmada Öcalan’ın Cizre halkına taziye mesajını ileterek, Öcalan’ın eylem yapan gençlerden yüzlerini kapamaması gerektiği yönünde mesajını bir kez daha tekrarladığını vurguladı. Dicle, “Öcalan’ın bu mesajına sahip çıkmak gerekiyor. Evet barış zordur ama ben halkımızın politik ve bilinç duyarlılığına inanıyorum ki, Kürtlerarası bir çatışmaya halk olarak asla ve asla izin vermemeliyiz. Başkan Apo diyor ki, ‘milim dahil barış umudu varsa ben bu masadan kalkmayacağım. Bu görüşmeleri sürdüreceğim’ diyor. Ben inanıyorum ki Kürt halkı Başkan Apo’nun çevresinde ve her zaman onunladır” dedi. Dicle, 6-8 Ekim Kobani olayları sırasında caddelere tanklar çıkarılarak darbe yapılmak istendiğini söyleyerek, “Biz bu sürecin kadrini, kıymetini iyi biliyoruz Kürtler olarak. Eğer bugün Cizre sokaklarında hendekler kazılmışsa, buna devletin, polisin, KCK operasyonlarında takındığı tavrı neden oluyor. Bunun için önce dönüp kendi politikalarına bakmalıdırlar. Devlet olarak, polis, yargı içinde çok kurumda örgütlendiler diyorsunuz, o zaman bunları tespit edin, Cizre’de kim ateş açtı, bu insanları kim katlettiğini ortaya çıkartın” diye konuştu.

Görgü tanıkları: polis vurdu

Dicle’nin konuşmasının ardından kalabalık dağılırken, Yasef Mahallesi’nden geçen çevre yolu yakınlarında 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, başından vurularak ağır yaralandı. Çevrede bulunanlar tarafından Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Kazanhan, yapılan tüm müdahaleye rağmen hayatını kaybetti. Görgü tanıkları Nihat Kazanhan’ın polis ekipleri bölgeden geçtiği sırada vurulduğunu belirtti.DİHA’ya konuşan görgü tanıklarından Ebubekir Sakçı, “Yafes Mahallesi’nde çevreyoluna yakın bir caddenin etrafında oturuyorduk. Polis yanımıza kobra ve akrep tipi iki zırhlı araç ile geldi. Çocuklar da karşıda oyun oynuyorlardı. Çocuklar orada otururken polisler rastgele gaz bombası attı. Gaz atılırken, arada gerçek silah sesleri geldi ve o çocuğun vurulduğunu gördük. Çevredekiler tarafından hastaneye getirildi ve yaşamını yitirdi. Başından kurşunla vurulmuştu” dedi.Görgü tanıklarından Yahya Ertene ise “Polisler geldi, çocuklara bağırıp, çağırıp, daha sonra gaz bombaları attı. Ardından silah sesleri geldi ve baktık bir çocuk başından aldığı bir mermi ile yere düşmüş” diye konuştu.

Kolluk güçleri hükümete ve sürece meydan okuyor

Yaşananları gazetemize değerlendiren Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, Dink cinayetinde adı geçenErcan Demir’in Cizre’ye emniyet müdürü olarak atanmasını eleştirerek, “Süreci fikren sahiplenmeyen kamu görevlilerinin buraya atanması sıkıntı yaratıyor. Kimseyi peşinen mahkum etmiyoruz ancak bu kadar tartışmalı bir ismin buraya emniyet müdürü olarak atanması düşündürücü. Yargı ve idare daha ciddi önlemler almalı. Daha önce yaşanan benzer olayların failleri yargı önüne çıkarılıp hesap sorulsaydı, Cizre’de plakasız dolaşan emniyet araçlarıyla ilgili soruşturma yapılsaydı bunlar yaşanmaya bilirdi. Kolluk güçlerinin hükümete ve sürece meydan okuduğunu düşünüyoruz. Süreci konuşulmaz hale getirebilecek daha vahim olayların yaşanmasından endişe duyuyoruz” dedi.

Ala polisi savundu

Habertürk’e konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala ise polisin gaz ve silah kullanmadığını savunarak, “Provakasyona çok dikkat edilmeli, hassasiyetle üzerinde duruyoruz. Hayatını kaybeden genç çocuk da bizim çocuğumuz. Hem valiyi hem yetkilileri aradım. Orada polis hiçbir şekilde silah kullanmamıştır, gaz kullanmamıştır. 12 yaşındaki Nihat Nihat Kazanhan’ın neden öldüğü soruşturulacak. bununla ilgili çok ciddi bir soruşturma başlatacağız. Bir takım sitelerde polisin silahıyla ya da gaz bombasıyla öldürüldüğü söyleniyor, bu kesinlikle doğru değil. Toplumsal olaylarda şiddet kullananlara karşı en az zarar verecek şekilde su ve gaz kullanıyor” dedi.

Hastaneye gaz bombası..

12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın cenazesi otopsi yapılmak Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na götürülmek istenirken polis Cizre Devlet Hastanesi önünde bekleyenlere gaz bombası ile müdahale etti. Hastane içine atılan gaz bombaları nedeniyle hastanede tedavi gören hastalar tahliye edilmeye başlandı


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR