Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BEDELLİ FAKİR GENÇLERE UĞRAMADI
BEDELLİ FAKİR GENÇLERE UĞRAMADI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Şimdi getirmişler, durumu iyi olanlar askere gitmeyecek, durumu iyi olmayanlar hadi, doğru nöbete. Bunu kabul etmiyoruz, doğru da bulmuyoruz. Bedelliyse bedelini alırsın, ama aynı şartlardan yoksulun çocuğu da yararlanmalı, bir bedel ödemeden" dedi.
2 Aralık 2014, 23:56

 

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada, çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin eğitim politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatındaki üst düzey yöneticilerin üç yıl içinde iki kez, getirilen yasal düzenlemelerle görevlerinden alındıklarını söyledi. TBMM'nin bunun için kanun çıkardığını, öğretmenlerin hak aramalarının önüne geçildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Hallaç pamuğu gibi attılar öğretmenleri, itibarsızlaştırdılar" dedi.

Kılıçdaroğlu, yönetici atama yönetmeliği ile 4 yılını dolduran 76 bin öğretmenin görevlerinden alındığını söyledi. Yeni puanlama sistemi getirildiğini ve traji komik olayların yaşandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, bir süre önce yaşamını kaybeden bir lise müdürüne, 75'in üzerinde puan verilerek, görevine devam etmesi kararı alındığını, aynı lisedeki bir diğer öğretmene de aynı şekilde puan verildiğini, ancak bu kişinin de belediye başkan yardımcısı olarak görev yaptığını anlattı.

Kılıçdaroğlu, eğitimin bir milletin geleceği olduğuna işaret ederek, iktidarın 11 yılda eğitim sistemini 13 kez değiştirerek, sistemi yap boz tahtasına çevirdiğini savundu.

"Birer medreseye dönüştürdüler üniversiteleri"

AKP iktidarının getirdiği 4+4+4 sistemini de eleştiren Kılıçdaroğlu, sistemin eğitimciler tarafından değil, bu alanla ilişkisi olmayan 5 AKP milletvekili tarafından hazırlandığına dikkati çekti. Kılıçdaroğlu,"Türkiye geriye gidiyor. Bilimsel yayınlarda İran, Türkiye'yi geçmiş durumda. Sadece eğitimin ilk, orta bölümünü değil, üniversiteleri de bitirdiler. Birer medreseye dönüştürdüler üniversiteleri. Oysa bizim üniversitelerimizin ışık saçması lazım" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Davutoğlu TÜRGEV'i farkında mı acaba? Ne olduğunu biliyor mu? Neden TÜRGEV diyorum biliyor musunuz? Siyasi nüfuz sonucu elde edilen rüşvet havuzu TÜRGEV. Devletten ihale mi alacaksınız? Git TÜRGEV'e parayı yatır, sonra gel ihaleyi al. Rüşvetin merkezi. Başında, kurucularının arasında da dönemin başbakanının çocukları var. Başında da Bilal oğlan var. Bilal oğlan gidiyor, Milli Eğitim Bakanlığı'nın üst düzey bürokratlarını topluyor, onlara milli eğitim politikasının nasıl olması gerektiğini anlatıyor. Milli Eğitim Bakanı ne iş yapıyor acaba? Korkuluk gibi koltuğunda oturuyor. Milli Eğitim Bakanlığı yaptığını sanıyor. Sen bu ortama nasıl izin verirsin?"

Çocukların en iyi şartlarda yetişmesi için eğitimde fırsat eşitliğinin önemli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, CHP'nin iktidarında en yüksek maaşı alanların öğretmenler olacağını, zengin fakir ayırmaksızın tüm çocukların eğitimde en işi şartlara ulaşmasının sağlanacağını söyledi.

Bedelli askerlik

Konuşmasında bedelli askerlik uygulamasına da değinen Kılıçdaroğlu, iktidarın önce eleştirdiği bedelli askerliği şimdi gündeme getirdiğini belirtti. CHP'nin bedelli askerliğe ilişkin daha önce vermiş olduğu kanun teklifini hatırlatan ve bu teklifte parası olmayanların da bedelli imkanından faydalanmasının sağlandığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi getirmişler, durumu iyi olanlar askere gitmeyecek, durumu iyi olmayanlar hadi, doğru nöbete. Bunu kabul etmiyoruz, doğru da bulmuyoruz. Bedelliyse bedelini alırsın, ama aynı şartlardan yoksulun çocuğu da yararlanmalı, bir bedel ödemeden. Bizim hedefimiz de amacımız da bu."

Yüzde 10 seçim barajı 

Kılıçdaroğlu, seçim barajı tartışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

CHP olarak her zaman halkın tercihlerine ve seçimlerin demokrasinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu inandıklarını aktaran Kılıçdaroğlu, "Yüzde 10 seçim barajını içimize sindiremiyoruz. Doğru da bulmuyoruz. Kalkması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Seçim barajının halkın iradesinin parlamentoya doğru yansımasının önünde bir engel olduğunu savunan ve buna ilişkin örnekler veren Kılıçdaroğlu, barajı milli irade hırsızlığı olarak tanımladı. Kılıçdaroğlu, "Temsilde adaleti sağlamalıyız. Biz bunu ilk eleştirdiğimizde 'CHP samimi değil. Söylerler ama gereğini yapmazlar' dediler. Biz de hemen yüzde 3, yüzde 5 iki ayrı kanun teklifini verdik. Kapı gibi CHP milletvekilleri de imzaladı. Hadi buyur bakalım kim samimi, kim değil?" diye konuştu.

Yüzde 10 seçim barajının 12 Eylül darbe hukukunun bir kalıntısı oluduğunu, darbeye karşı olduğunu söyleyenlerin bunun arkasına saklanmaması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Korkuyorlar şimdi, 'acaba Anayasa Mahkemesi iptal kararı verir mi?' Niye paniğe kapılıyorsunuz. Bir de Davutoğlu, 'şöyle yapın' diye Anayasa Mahkemesi'ne öneri götürüyor. Anayasamızda hiçbir makam mevki yargıya talimat veremez diyor. Ama adamın haberi yok ki" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün yaptığı konuşmasında dedikodulardan yola çıkarak, yorum yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, böyle bir yaklaşımın bir başbakana yakışmayacağını söyledi. Davutoğlu'nun CHP'nin bölge toplantılarının medyaya kapalı bölümündeki konuşmalardan yola çıkarak eleştirilerde bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sen akademisyen misin, dedikoducu musun? Akademisyensen dedikodulardan beslenmeyeceksin. Gerekirse açacaksın telefonu veya soracaksın, 'böyle bir şey oldu mu, olmadı mı?' Biz sana doğruyu söyleriz. Senin gibi değiliz, biz dürüst ve samimi insanlarız" dedi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR