Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
POLİS OKULU TAPESİ GERÇEKLEŞTİ
POLİS OKULU TAPESİ GERÇEKLEŞTİ
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında yapılan 17-25 Aralık soruşturması sonrasında ortaya çıkan tapelerle gündeme gelen Etiler Polis Meslek Okulu önceki gün kapatıldı.
11 Ekim 2014, 08:28

 

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında yapılan 17-25 Aralık soruşturması sonrasında ortaya çıkan tapelerle gündeme gelen Etiler Polis Meslek Okulu önceki gün kapatıldı.

 

eofizik Profesörü Haluk Eyidoğan, riskli ilan edilerek kapatılan Etiler Polis Okulu arazisini değerlendirdi: Kayalık arazi olduğu için bölgenin zemin etütleri sağlam

Kapatmaya gerekçe olarak, Etiler Polis Okulu’nun bulunduğu arazinin riskli alan olarak ilan edilmesi gösterildi.

 

Ancak bu konuyu değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili ve Jeofizik Profesörü Haluk Eyidoğan bölgenin, İstanbul’un çoğu alanına göre daha sağlam olduğunu, eğer riskli olsaydı komşu arazilerde yapılan yeni yapılarda da sorun olacağını söyledi. Eyidoğan, “Okulun binaları depreme dayanıksız olabilir. O zaman okulu yıkar yenisini yaparsın. Ancak bunlar afet yasasını kullanarak burayı ranta açtılar. Ayrıca, bir yerde deprem riski varken oranın imar durumu öyle hemen değiştirilmez” dedi.


RİSKLİ DENEN ARAZİYE SINIRSIZ YÜKSEKLİK

İstanbul’un en pahalı ve gözde semtinde bulunan Etiler Polis Meslek Okulu önceki gün yayımlanan Resmi Gazete’deki karara göre kapatıldı. Nedeni ise gayrimenkul değeri milyar dolarla ifade edilen 32 bin metrekarelik okul arazisinin depreme dayanıksız olması. Arazi, “Riskli bölge” ilan edilmende önce imar durumu ticaret alanı olarak değiştirilmişti. 2.5 emsal ve sınırsız yükseklik ile inşaat izni verilen araziye, 100 bin metrekarelik inşaat hakkı tanınmıştı. Ancak deprem odaklı dönüşüm adı altında yapılan bu değişimin riskle alakalı olmadığını söyleyen CHP İstanbul Milletvekili ve Jeofizik Profesörü Haluk Eyidoğan, “Bu arazinin riskli olması ile ilgili ellerinde bir rapor olduğunu sanmıyorum. Binalar riskli olabilir, bu normaldir. Böyle bir durumda yapılması gereken sağlam olmayan binaların yıkılıp yeniden yapılmasıdır” dedi.


İMAR DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN DERİNLEMESİNE ÇALIŞMA GEREKLİYDİ

Arazinin sağlamlığının göstergesi olarak, çevre parsellerde yapılan yeni binaları gösteren Eyidoğan sözlerine şöyle devam etti; “Etiler’de hâlihazırda yeni binalar yapılıyor. Buranın arazisinde deprem riski olsa yüksek binalara izin verilmezdi. Kayalık arazi olduğu için o bölgenin jeomorfolojisi sağlam. İstanbul’un çoğu yerine göre depreme daha dayanıklı bir zemin. Kaldı ki arazide deprem riski var diye “riskli alan” ilanı yapıyorsanız sonrasında imar durumunu değiştirmek için uzun soluklu çalışmalar yapmak gerekiyor. Ama burada görüyoruz ki imar durumunun değiştirilmesi hızlı bir şekilde yapılmış. Burada yapılan resmen kandırmaca. Deprem odaklı dönüşüm adına buradan rant elde ediliyor. tmek. Edep yahu. Depremi bahane edip birilerini çıkar sağlama adına arazi ve imar yağması yapılıyor.”


Tekin: Türkiye yanıyor, rantçılar boş durmuyor

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul’daki Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu’nun kapatılmasını kınayarak, Türkiye’nin yandığını ama rantçıların boş durmadığını söyledi. Tekin, söz konusu okulun Bilal Erdoğan’ın gizli ortağı olduğu iddia edilen Bosphorus şirketine verileceğine yönelik iddialar bulunduğunu söyledi.

“CHP olarak rantçıların peşini asla bırakmayacağız” diyen Tekin, okulun hikayesini şöyle anlattı: “Polis okulu arsasının ihalesiz satıldığı iddiaları üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, arsanın tapusunu kameralara göstererek yalanlamıştı. Okulun arazisi, Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol sonucu 2012 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye’sine devredilmiş, protokol kapsamında arazinin bedeli yaklaşık 430 milyon TL olarak belirlenmiş, bunun karşılığı olarak da Çatalca’da yeni bir bina yapılmasına karar verilmişti. Protokolden sonra ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 32 bin metrekarelik araziye imar planı yapılarak, söz konusu alan ticaret merkezi olarak planlara işlenmişti. Emsal 2,5 olurken yükseklik ise serbest bırakılmıştı. Araziye yaklaşık 100 bin metrekarelik inşaat hakkı tanınırken yeni imar planında AVM, rezidans, restoran, mağaza, otel yapımına izin verilmişti.”

 

BİLLUR ÖZGÜL 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR