Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÖSO TÜRKİYE'DE ÜS KURACAK İDDİASI
ÖSO TÜRKİYE'DE ÜS KURACAK İDDİASI
Suriye'den Mülteci olarak geldiler,Ak Parti hükümetinin Esad'a karşı müttefiki oldular,alternatif hükümet dahi kurdular, OSO Koalisyon güçleri geldikleri gibi gitmeyebilirler
9 Ekim 2014, 07:20
 
Suriye'den Mülteci olarak geldiler,Ak Parti hükümetinin Esad'a karşı müttefiki oldular,alternatif hükümet dahi kurdular, OSO Koalisyon güçleri geldikleri gibi gitmeyebilirler

 

Özgür Suriye Ordusu’na Türkiye’de üs kurma yolu açıldı

 

2003’te Irak’ın işgali öncesinde AKP Hükümeti’nin getirdiği ve 4 oyla reddedilen 1 Mart Tezkeresi’nin tutanakları hâlâ kamuya açılmazken, 2 Ekim’deki oylamada kabul edilen Irak-Suriye Tezkeresi’nin şifreleri çözülmeye başladı.

 

Haftalık haber dergisi Aksiyon’un son sayısında yer alan habere göre, yeni tezkere 1 Mart’ı aratmıyor, yeni ‘Çekiç Güç’e kapı aralıyor.

 

ÇEKİÇ GÜÇ GERİ Mİ DÖNÜYOR?

1 Mart tezkeresinin geçerlilik süreci 6 aydı ancak yeni tezkere 1 yıllık. Ayrıca 1 Mart tezkeresinde kabul edilecek yabancı ülke asker sayısı 62 bin, konuşlanma süresi 6 ay ile sınırlandırılırken yeni tezkerede yabancı askerler için sayı, süre kısıtlaması bulunmuyor. Keza yabancı birlikler için askerî araç, ekipman miktarının çerçevesi de çizilmiyor. Sadece “Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması” ifadesi geçiyor. Hâlbuki 1 Mart tezkeresinde ülkeye girecek olan uçak sayısı 255, helikopter sayısı da 65 olarak belirlenmişti. Hatta yabancı askerlerin ülke içinde nasıl hareket edeceği açıkça belirlenmişti.

 

12 YIL SONRA ÜLKEDEN ZORLA ÇIKARABİLMİŞTİK

Yabancı kuvvetlerin ucu açık şekilde ülkeye kabul edilmesi tezkereye destek veren çevrelerce de eleştiriliyor! Ucu açık tezkerenin ikinci ‘Çekiç Güç’ krizine kapı aralamasından endişe ediliyor. Türkiye, 1991’de Kuzey Iraklı Kürtleri Saddam rejiminden korumak üzere İncirlik ve Pirinçlik’ekonuşlanmalarına izin verdiği Amerikan, İngiliz ve Fransızlardan oluşan 1862 kişilik koalisyon gücünü 12 yıl sonra ülkeden zorla çıkarabilmişti!

 

MÜLTECİLER İÇİN GELİP KÜRT DEVLETİ KURACAKLARDI

Genelkurmay Başkanlığı 'nca hazırlanan raporlar Kuzey Irak 'taki mülteci olayını önlemek için konuşlandırılan Çekiç Güç'ün amacından saptığını 1995 yılında belgelemişti. Çekiç Güç’ün, Kuzey Irak 'ta bir Kürt devleti kurduğunun yazılı olduğu belgeleri ele geçiren Aksiyon, bu vahim gerçeği 19 yıl önce 47. sayısında kapağına taşımıştı.

 

24 SAATTE OHAL’E DÖNDÜK

Derginin yayına hazırlandığı saatlerde özellikle HDP grubu tezkerenin hayata geçirilmeye çalışılması durumunda Türkiye’de ciddi eylemler yaşanacağına işaret ediyordu.Bayramın son günü söylenenler gerçek oldu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere Türkiye karıştı. Çıkan olaylarda en az 10 kişinin öldüğü bildirildi.Diyarbakır başta olmak üzere  birçok ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

 

ÖSO TÜRKİYE’DE KONUŞLANABİLECEK

Tezkere ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği Suriye’deki muhalif unsurları ‘eğit-donat’ formülüne de imkân veriyor. Tezkerede yabancı askerlerle ilgili bölümde ‘ülke’ tabirinin kullanılmayıp ‘yabancı kuvvetler’ ifadesinin tercih edilmesi Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gibi devlet dışı aktörlerin Türkiye’de konuşlanmasına imkân veriyor.Tezkerede 15 defa ‘Esed Rejimi/Yönetimi’ne atıf yapılırken, ‘IŞİD’in sadece bir defa geçmesi dikkat çekiyor!

Aksiyon Dergisi’nin son sayısında Irak-Suriye Tezkeresi’nin şifreleri geniş bir şekilde anlatılıyor.

Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR