Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
REZA KÖŞEYE SIKIŞTI
REZA KÖŞEYE SIKIŞTI
İran’dan 200 milyar dolarlık Reza Zarrab belgesi Tahran, İran'ı 200 milyar $ dolandırmakla suçladığı Babek Zencani'nin, Reza Zarrab'la ortaklığının belgelerini buldu.
19 Ağustos 2014, 14:24

 

Nükleer çalışmaları nedeniyle İran’a konan ambargoyu delerek petrol parasını yurtdışına kaçıran Babak Zanjani’nin uluslararası ilişki ağını araştıran yetkililer Reza Zarrab’la olan bağın belgelerine ulaşıldığını bildirdi.

Taraf Gazetesi'nin haberine göre kaçırılan petrol paralarının peşine düşen İran’ın, Türkiye’ye bir heyet göndereceği kaydedildi. Ruhani’nin talimatıyla başlayan ilk incelemede söz konusu miktarın 200 milyar dolar olduğu belirtilmişti.

İktidarın değişmesinin ardından rüşvet ve yolsuzluk operasyonu başlatılan İran’da; Dubai, Malezya, Tacikistan ve Türkiye üzerinden ambargolu parayı kaçırmakla suçlanan Babak Zanjani’nin (Babek Zencani) faaliyetlerine ilişkin soruşturma büyüyor. Zanjani’nin, Türkiye’deki ortağı Reza Zarrab (Rıza Sarraf) aracılığıyla siyasilere rüşvet vererek petrol parasını akladığı ileri sürülüyordu. İranlı milletvekili Emir Abbas Sultani de, yolsuzluksuçlamasıyla yargılanan Zanjani ve İran asılı işadamı Rıza Sarraf arasında yapılan işbirliği konusunda yeni belgelere ulaştıklarını dile getirdi. İran’da yayımlanan Şark Gazetesi’ne konuşan Sultani, konuyu incelemek için yakında İran’dan bir parlamento heyetinin Türkiye’ye geleceğini ifade etti. Heyetin Türkiye’de kimlerle görüşeceği hakkında bilgi verilmedi.

HAVADA KARADA ORTAKLIK

Reza Zarrab ile Babak Zanjani arasındaki ilişki ve Türkiye’deki siyasilerin bu ortaklıktaki payı, geçen yıl Gana’dan Dubai’ye giderken Atatürk Havalimanı’nda 1.5 ton altınla yakalanan uçağa ilişkin rapora girmişti. Yapılan müfettiş incelemesinde söz konusu uçağın Zanjani’ye ait firma tarafından kiralandığı, kiranın da Zanjani’nin ortağı olduğu Kont Grup Kozmetik Ltd. Şti. tarafından ödendiğini tespit edilmişti.

Daha sonra 17 Aralık’ta yapılan operasyon sürecinde Reza Zarrab, bu kargonun kendisine ait olduğunu ancak altının ithalat vergisinden muaf olması nedeniyle gümrüğe bildirilmediğini kabul etti. Bir bakanın devreye girerek kaçak kargonun örtbas edilmesine aracı olduğu iddiaları da basında yer aldı.image

MERKEZDE HALKBANK VAR

İran’ın ambargolu parasının Reza Zarrab aracılığıyla, siyasilerin de içinde bulunduğu bir yapılanmayla Türkiye’ye soktuğu iddia edilirken, paraların Halkbank aracılığıyla aktarıldığı ileri sürülüyordu. Siyasilere rüşvet iddialarının patlak verdiği operasyonlar sırasında Halkbank’ın o dönemki Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evinden ayakkabı kutuları içinde milyon dolarlar çıkmıştı.

TÜRKİYE'DE EĞİTİM GÖRDÜ

İran’ın petrol paralarını kaçırmakla suçlanan Zanjani, Türkiye’de eğitim gördükten sonra ticarete de İstanbul’da atıldı. Zanjani’nin milyar dolarlık petrol paralarını kontrol etmeden önceki ilk şirketi İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı Kont Kozmetik. Kayıtlara göre Zanjani, 2007’de kurulan Kont Kozmetik’in eski ortaklarından. Zanjani’nin Dubai merkezli Sorinet, Malezya merkezli First Islamic Investment Bank (FIIB) ve Tacikistan merkezli Kont Investment Bank şirketleri de karalistede


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR