Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GAZZE SALDIRISI NUTUKLA DURMAZ
GAZZE SALDIRISI NUTUKLA DURMAZ
Ekmeleddin İhsanoğlu: Gaddar saldırıların durdurulması nutuklarla olmuyor Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail’in Gazze’ye saldırısına ve yapılan açıklamalara tepki gösterdi.
20 Temmuz 2014, 22:44

 

Ekmeleddin İhsanoğlu, “Bu zalim ve gaddar saldırının durdurulması, ateşli ifadelerle heyecanlı nutuklarla olmuyor. Bu uluslararası meseleler çok karmaşık, hassas dengelere ve çok taraflı diplomasinin yürütülmesine bağlı olarak ancak neticelenebilir. Sırf beyanat vermekle suçlamakla bu iş bitmiyor maalesef.” dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. İhsanoğlu, merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Merkezefendi Mezarlığı'nda bulunan kabrini ziyaret etti. İhsanoğlu, dua ettikten İsrail’in Gazze’ye saldırısını ve insani yardımların ulaşamamasıyla ilgili görüşlerini dile getirdi.

Saldırı biran önce durdurulmalı diyen İhsanoğlu, “Bu lanetli saldırının bir an önce durdurulması için herkesin bir an önce elinden geleni yapması lazım. Bu zalim ve gaddar saldırının durdurulması, ateşli ifadelerle heyecanlı nutuklarla olmuyor. Bu uluslararası meseleler çok karmaşık, hassas dengelere ve çok taraflı diplomasinin yürütülmesine bağlı olarak ancak neticelenebilir. Şimdi orada Gazze’ye yardımların ulaşması için iki tane yol var. Ya güneyden ya da kuzeyden gireceksiniz. Filistin’den gelen yollar kapalı. İsrail zaten saldırganın kendisi. O zaman güneyden yani Mısır’dan gelmesi lazım. Mısır’la münasebetlerin iyi olması lazım gelir ki o kapıları size açsınlar. Böyle bu kapıları açmadıkları zaman o zavallı insanlara yardımları nasıl götüreceksiniz. Ben genel sekreterken oraya çok yardım götürdüm. Fakat bunu sessizce ve gerekli uluslararası kuruluşlarla Mısır hükümetinin de makamlarıyla, değişik taraflarla bunu yaptık. Saldırıya uğrayan kardeşlerimize ekmek, gıda, ilaç göndermemiz lazım. Evleri başlarına yıkılıyor, barınma ihtiyaçları göndermemiz lazım. Bu ilk defa olmuyor. Bunun çıkış yolları bellidir ama bu yolları aramak için insanların sakin kafayla, serinkanlılıkla düşünmesi lazım.” diye konuştu.

Daha önceki söylemlerini hatırlatan İhsanoğlu, Güvenlik Konseyi’nin kilitli olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Oradan bir şey çıkmıyor. Bizim ülkelerimiz, güvenlik konseyindeki veto sahibi olan ülkeler üzerine baskı yapıp o vetoları kaldırabilirlerse o zaman güvenlik konseyinden istediğimiz kararları çıkartabiliriz. Ama bu maalesef olmuyor. Beyanat vermek değil icraat yapmak lazım. Benim gösterdiğim yol, Birleşmiş Milletler’e bağlı insan hakları konseyinden gerçekleri tespit etme komisyonu kurmak. İsrail'in yaptığı suç savaşlarını ve kullandığı gayri meşru silahların suçüstü tespiti yapılması, ona göre Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne giydirilmesi ve bu sefer de geçen seferler gibi yapanın yanında kar kalmaması. Benim söylediğim budur. Başka çare varsa yapsınlar ama sırf beyanat vermekle suçlamakla bu iş bitmiyor maalesef. Halkımızın ve başka milletlerin heyecanını tatmin edebiliriz ama esas zavallı Gazzelileri tatmin etmek ve zulmü kaldırmak mümkün değil.”

İhsanoğlu, bir gazetecinin, “Sizi destekleyen siyasi partilere karşı Başbakan Erdoğan’ın söylemleri oluyor. En son da Büyük Birlik Partisi’ne (BBP) oldu. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, “O söylemler o partilere yöneliktir. Muhakkak o partiler bunları değerlendiriyorlardır. Ben o partilere müteşekkirim. Çünkü onlar Türk milleti adına desteklerini ilan ediyorlar. Benim elimde kimseye dağıtacak güç ve imkan yok. Ben ancak niçin aday olduğumu ve Çankaya’da nasıl bir cumhurbaşkanı olması gerektiğini ifade ediyorum. Onlar da bunu kabul ediyorlarsa ben onlara minnettarım. Bütün millet bizi destekliyor. Allah’a şükür bizim burada sıkıntımız yok. Alnımız açık, yüzümüz ak yola devam ediyoruz. Halkımız da destekliyor.” şeklinde cevap verdi.

Erbakan’la ilgili görüş ve düşüncelerini de aktaran İhsanoğlu, “Refah Partisi’nde ayrılıp parti kuranlar 12 yıldır iktidarda devam ediyorlar. Demek ki Erbakan Hoca’nın Türk siyasetindeki yetkisi hala devam ediyor. Gerçi bazıları onun bu şeyini inkar etmişlerdir ama Türk milleti vefakardır.” diye konuştu.

İhsanoğlu, açıklaması bittikten sonra kendisine soru soran gazeteciye takıldı. Cumhurbaşkanlığı yarışının nasıl gittiğini ve oy verip vermeyeceğini soran İhsanoğlu, bunları çekip yayımlamayacaklarını belirterek espri yaptı.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR