Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSTANBUL LÜKS KONUT PİYASASI DARALDI
İSTANBUL LÜKS KONUT PİYASASI DARALDI
Türkiye'nin lokomotif sektörü emlakta işler istendiği gibi gitmiyor. İstanbul'daki lüks konut projeleri satışta zorlanıyor. Evleri yatırım amaçlı satın alanlar ise oturmuyor.
2 Ocak 2018, 13:55

 

Ticareti bilenlerin bir lafı vardır… Derler ki, “İstanbul Boğazı'ndan geçen tankerleri, ticaret gemilerini say. Ne kadar çok tanker görüyorsan ekonomi o kadar iyi durumda demektir.” Benzer bir söz emlak sektörü için de geçerli olsa gerek. Konutlarda ne kadar ışık yanıyorsa piyasa o kadar hareketli demektir. Her ne kadar Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 büyümüş olsa da lokomotif sektör emlakta işler istendiği gibi gitmiyor.

Grafik: TÜİK
 

2017 yılı ve 2016 yılının aylık konut satış istatistikleri Grafik: TÜİK

2017'nin kasım ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.5 düşüşle 122 bin 732 oldu. İlk kez satılan konutların sayıları ise yüzde 6.5 düşerek 59 bin 354 seviyesine geriledi. İkinci el konut satışları ise yüzde 8.4 düşüşle 63 bin 378 oldu. Emlak piyasasının Türkiye'de en hareketli olduğu yer ise kuşkusuz İstanbul. İstanbul son yıllarda inşa edilen dev rezidans ofis projeleri ve kentin siluetinin bozulduğu tartışmaları ile gündemde.

GECE TURUNA ÇIKTIK

Peki ya bu projelerde doluluk oranı nasıl? Sozcu.com.tr olarak İstanbul'da gece turuna çıktık. Son yılların gözde projelerinin merkezi olan Maslak, Mecidiyeköy ve Ataköy’e gittik. Buradaki devasa gayrimenkul projelerini gece görüntüledik. Binalarda yanan ışıkların azlığı konut projelerinin ne kadar tenha olduğunu gözler önüne seriyordu. Sitelerde konuştuğumuz güvenlik görevlileri işlerinin rahat olduğunu çünkü daha henüz kimsenin projelerde doğru düzgün oturmadığını belirtiyor. Konutlar ya satılmıyor ya da yatırım amaçlı alan elindeki evi satamıyor. İşte görüntülediğimiz rezidans+ofis projelerinden bazıları…

maslak421
 

Maslak teslimatlar 2014 yılında başladı.

Spine Tower (Maslak): Teslimatlar 2014 yılında başladı.
fairmont
 
Fairmont (Mecidiyeköy): Ocak 2017’de bina kapılarını açtı.
toruncenter2222
 
Torun Center(Mecidiyeköy): Teslimatlar 2015’te başladı.
pearlllll
 
Sea Pearl (Ataköy): Teslimatlar 2017 yılının başında başladı.
 
Selenium (Yenibosna): Teslimatlar 2016 yılında teslim edilmeye başlandı.
 
Projelerin satış ofisleriyle konuştuğumuzda ise ‘ışıkların kapalı olduğu’ fotoğrafların neden ortaya çıktığını anlıyoruz. İsmini vermek istemeyen bir satış temsilcisi dolar fiyatının çok artmasından dolayı rezidansların elde kaldığını veya satın alanların yatırım amaçlı da değerlendirmekte zorlandığını söyledi. Yetkili bilhassa büyük metrekarelerde satışın daha sıkıntılı olduğunu vurguladı. Konuştuğumuz başka bir satış temsilcisi ise müşterilerinin büyük bir kısmının Araplardan oluştuğunu anlattı.
 
image
 
ALIRSA ARAP ALIR
Satış temsilcisi bir Arap müşteriye 3-4 tane toplu satış yapılabildiğini vurguladı. Satış temsilcisinin bu sözlerini TÜİK istatistikleri de doğrular nitelikte. Kasım ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 405 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 239 konut ile Suudi Arabistan, 151 konut ile Kuveyt, 135 konut ile Rusya Federasyonu ve 105 konut ile Afganistan izledi.
 
Derin Gökce
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR