Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
VAKIFBANK YAPTIRIM UYARISINI TAKMADI
VAKIFBANK YAPTIRIM UYARISINI TAKMADI
Denizbank ve İş Bankası ABD’den gelen yaptırım uyarılarından sonra Rus ödeme sistemi Mir’i askıya aldığı haberlerinden sonra gözler kamu bankalarına çevrildi ilk net açıklama Vakıfbank'tan geldi.
20 Eylül 2022, 10:00
 
Denizbank ve İş Bankası, ABD’den gelen yaptırım uyarılarından sonra Rus ödeme sistemi Mir’i askıya almıştı. Vakıfbank Mir politikasında değişim yapmayacağını duyurdu.
 
Mir’e dahil olan diğer kamu bankaları Halkbank ve Ziraat Bankası’ndan henüz açıklamada bulunmadı.
 
Denizbank ve İş Bankası’nın kararı, ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin (OFAC) geçen hafta Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurmasının ardından gelmişti.
 
İş Bankası, ABD Hazinesi’nin konu hakkındaki açıklamasını gördüklerini ve sistemin kullanımını askıya aldıklarını bildirmişti. Konuyu haberleştiren Reuters, daha sonra Denizbank’ın da Mir’i askıya alarak İş Bankası’na katıldığını aktarmıştı.
 
                 image
Financial Times’ın (FT) aktardığına göre Vakıfbank, İş Bankası’nın Mir hizmetlerini askıya aldığına dair raporları gördüğünü ama buna rağmen politikalarında ciddi bir değişiklik olmayacağını ekledi. Halkbank ve Ziraat Bankası’ysa, FT’nin sorularını yanıtsız bıraktı.
 
Türkiye, Ukrayna işgali nedeniyle Moskova yönetimine karşı uygulanan yaptırımlara dahil olmamıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le 5 Ağustos’taki görüşmenin ardından Mir sisteminin iki ülke arasındaki turizmi kolaylaştırdığını söylemişti.
 
Geçen hafta Financial Times’da yayımlanan habere göre ABD ve AB’nin, Türkiye’de bankacılık sektörünün usulsüz mali işlemler yürütülecek bir alan haline geleceği ve Rusya’nın yaptırımları ihlal edeceği bir kanal açacağından endişe ettiği kaydedilmişti.
 
Habere göre Batılı yetkililer, ABD’nin Rusya’nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına aldığını, AB’ninse endişelerini Türk yetkililere doğrudan iletmek için bir heyet oluşturduğunu ifade etti.
 
Türkiye’nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank Mir sistemine dahil olan bankalar arasında yer alıyor.
 
Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR