Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CARGILL İŞÇİLERİ DİRENİŞTE !
CARGILL İŞÇİLERİ DİRENİŞTE !
Bursa Orhangazi’de 1999 yılında nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan ABD gıda şirketi Cargill’de Tekgıda-İş sendikasına üye olan işçiler işten çıkarılmıştı. İşçiler açtıkları işe iade davasını kazandı ancak şirket işçileri işe geri almayı kabul etmiyor
17 Ağustos 2020, 11:39
Cargill’de çalışırken Tekgıda-İş sendikasına üye olduktan sonra işten çıkarılan ve 2,5 yıl önce fabrika önünde eyleme geçmiş olan işçiler, direnişlerini yeniden şirketin İstanbul, Ataşehir’deki Palladium Tower’da bulunan genel merkezi önüne taşıdı.
 
Bugünkü basın açıklamasıyla “14 arkadaşımızı işten çıkaran şirket sebep olarak da kota fazlalığı ve daralmayı gösterdi ama üretim kapasitenizi ve yatırımlarınızı sürekli arttırdığınızı çok iyi biliyoruz” dediler.
 
Bursa Orhangazi’de 1999 yılında nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan ABD gıda şirketi Cargill’de Tekgıda-İş sendikasına üye olan işçiler işten çıkarılmıştı. İşçiler açtıkları işe iade davasını kazandı ancak şirket işçileri işe geri almayı kabul etmiyor ve tazminat öneriyor. İşçiler ise mahkeme kararının uygulanmasını ve işlerine dönmeyi talep ediyor.
 
Önce Bursa Orhangazi’de bulunan fabrika önünde direnişe geçen 14 işçi, 20 Ağustos 2019’da şirketin İstanbul’daki genel merkezi önünde oturma eylemine başladı. Virüs salgını nedeniyle eylemlerine ara vermişlerdi, bugün tekrar eylem alanına döndüklerini duyurdular.
 
“Tek derdiniz sendikal örgütlenmeyi engellemek”
İşçiler bugünkü basın açıklamasını Burger King’in en büyük tedarikçilerinden bir tanesi olan Fasdat Gıda’nın Beşiktaş’taki binası önünde yaptı ve şunları söyledi:
 
“Sizin tek derdiniz: Sendikal örgütlenmeyi engellemek! Çünkü sendika gelirse, dürüst çalışmak zorundasınız, Adaletli olmak zorundasınız, yıllarca emeğini sömürdüğünüz işçinin refah payını yükseltmek zorundasınız. Çünkü sendika gelirse, insan gibi yönetmek zorundasınız!
 
“Hak ve özgürlüklerine sahip çıkan bir işçiyi asla istemiyorsunuz! Sırf bu yüzden 14 arkadaşımızı işten çıkartarak suç işlediniz. Tüm baskılarınıza ve engellemelerinize rağmen 846 gündür işten çıkartılan arkadaşlarımızla onurlu mücadelemize devam ediyoruz.
 
“Madem ki bu hak ve özgürlükler bize tanınmış sonuna kadar yararlanacağız. Bu hakkı çiğnetmemek için her türlü mücadeleyi vereceğiz. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın alın teri, siz değerli müşterilerin katkılarıyla zenginleşen ve sürekli büyüyen Amerikan şirketi Cargill; artık sendika düşmanlığını bırakmalı, işten çıkarılan arkadaşlarımızı derhal geri almalıdır.”
 
Mahkeme: Sendikal faaliyet nedeniyle çıkarıldılar
Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya, nasıl direniş kararı aldıklarını bianet’e şöyle anlatmıştı:
 
“İşçiler ya gidip başka bir fabrikada çalışacak ve orada da haklarını aradıkları zaman yine işten çıkarılacaktı ya da burada direnişe geçecek, haksızlığa uğradıkları yerde mücadele edeceklerdi. Ortak bir mücadele kararı aldık.”
 
Açtıkları davanın lehlerine sonuçlandığını ifade eden Karlıkaya, “Tek talebimiz var, işbaşı yapmak” dedi:
 
“Mahkemeye görüş sunan bilirkişi, işçilerin, işverenin iddia ettiği gibi ‘kota sebebiyle’ değil sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldığı yönünde rapor hazırladı. Mahkeme de bu rapora uydu, bizi haklı buldu. İşçilerin işe iadesi ve sendikal tazminata hükmedildi. İşçiler 4 net 12 brütten başlayan tazminatlar kazandılar. Ama talebimiz işe iade edilmek.
 
“İşveren ise kararı temyiz etti. Biz mücadeleye devam edeceğiz. Bu direniş kazanıldığı zaman sadece 14 işçi değil işçi sınıfı kazanacak. Dayanışma bekliyoruz.”
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR