Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HAVACILIK SEKTÖRÜ KORONAVİRÜS KRİZİNDE
HAVACILIK SEKTÖRÜ KORONAVİRÜS KRİZİNDE
Koronavirüsü salgını nedeniyle bu yıl küresel sivil havacılık sektörünün 63 ila 113 milyar dolar kayba uğrayabileceğini öne sürülürken sektörde iflaslar olacağı öne sürüldü..
6 Mart 2020, 15:29
 
Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve bütün dünyaya yayılan koronavirüsten bugüne kadar 3200'den fazla kişi hayatını kaybederken, virüs havacılık sektörünü de vurdu.
 
Koronavirüs salgınının tüm dünyada yayılmaya devam etmesinin sivil havacılık sektörünü sarkarken iflas haberleri bekleniyor.
 
Sektör profesyönelleri uçak seferlerinin iptal edilmesi, bilet satışlarının azalması ve hizmetlerin daha aylarca aksama olasılığı nedeniyle havayolu şirketlerinin hisselerinin borsada dün hızla değer kaybettiğini belirtiyorlar.
 
image
 
İlk iflas İngiliz Flybe'den geldi
 
Havacılık sektörünü derinden etkileyen koronavirüs salgını sonrası ilk iflas geldi. Virüs öncesi mali krize giren İngiliz hava yolu şirketi Flybe, virüsle artan ekonomik buhran sonrası tüm uçuşlarını durdurarak iflas etti.
 
United Airlines, JetBlue ve Lufthansa, iptal ettikleri seferlere yenilerini ekledi.
 
Havayolu firmalarını temsil eden Airlines for America örgütüne gör; koronavirüsü salgını nedeniyle bu yıl küresel sivil havacılık sektörünün 63 ila 113 milyar dolar kayba uğrayabileceği öngörüyor.
 
Örgütün başkanı Nicholas Calio, bu hafta geçen haftaya kıyasla çok daha az sayıda yolcunun uçaklara bindiğini, talebin düşmesi nedeniyle uçuşların iptal edildiğini söyledi.
 
Koronavirüsü borsalarda zaten bir süredir çalkantı oluşturuyordu. Ancak küresel hava ulaşımının aniden azalması, korona salgınının ekonomiye yönelik daha yıkıcı etkilerinin görüleceği bir dönemece girildiğinin habercisi olabilir.
 
Korona salgınının tıpkı 11 Eylül 2001 terör saldırıları sonrasında olduğu gibi sivil havacılık sektörünün varlığına yönelik bir tehdit haline geleceği kaygıları giderek artıyor.
 
image
 
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener,açıklama yaptı
 
Kovid-19 nedeniyle yolcu sayılarında yaşanan düşüşlere dikkati çeken Şener, "Bizim konuyla ilgili Dünya Havalimanları Birliğinden edindiğimiz bilgi, mart ayını atlamamız gerektiği yönünde. Marttan sonra virüsün bulaşıcılığının yavaş yavaş kaybolacağı söyleniyor. Virüsün ısıya dayanıklı olmadığı ve havaların ısınmasıyla birlikte kontrol altına alınabileceğini söylüyorlar. Mart geçince her şeyin düzeleceğine inanıyoruz. Mart ayını atlatırsak turizm sezonunda sorun olmayacağına inanıyorum. Zaten şu anda düşük sezon olduğu için fazla sorun yaşanmadı. Yazın inşallah yolcularımıza bir etkisi olmayacaktır." ifadelerini kullandı.image
 
Dünya genelinde koronavirüs alarmı devam ederken, havayolu şirketlerinin birbiri ardına sefer iptalleri pilot transfer borsasını da altüst etti.
 
Havayolu şirketleri, kapasitelerini, uçaklarını ve personellerini azaltmaya başladı. Hastalığın yayılması, zayıf yolcu talebi ve yeni seyahat kısıtlamaları, havayolu şirketlerini uluslararası uçuşları daha da azalttı.
Asya-Pasifik ülkelerinde çoğunluğu olmak üzere havayolu şirketlerinin bu yıl ciro kaybının 30 milyar dolar olacağı tahmininde bulunulurken, birçok havayolu özellikle pilot transferlerini durdurdu. Özellikle vergisiz yılda 320 bin doları bulan maaşlar vererek yabancı pilotları ülkelerine çeken Çinli şirketler pilot transferlerini son vererek personel azaltmaya başladı. Ülkedeki birçok pilot gelirlerinin azaldığını açıklarken, ücretsiz izine çıkan personel sayısı da arttı.
 
Türkiye'nin pilot istihdamına da olumsuz etkisi olacak.
 
THY'nin Boeing 737 Max tipi 12 uçağının zorunlu olarak yerde olması sonrası şirket pilot alımlarını durdururken, Atlasglobal'in de uçuşlarını durdurması sonrası Türkiye'de pilot istihdamına olumsuz etkisi olacağı belirtildi.
 
Güntay Şimşek '' Dünya havacılık sektöründe ilk defa bu denli küresel ölçekte etkileri olan bir kriz yaşanıyor ''
 
Koronavirüs salgınının dünya havacılık sektörüne etkisini 2 Mart itibariyle 63 milyar dolar olarak açıkladı ancak vakaların bu hızla devam etmesi halinde zararın 110 milyar doların üzerine çıkma ihtimali olduğuna da işaret ediliyor.
 
Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu’da havayolları uçaklarını belli oranlarda yere indirmiş durumda. Filonun yarıdan fazlasını indiren de var, ekonomik sorunlar sebebiyle tamamını indirmemek için uğraşanlar da söz konusu. Türkiye’de uçakların yere indirilmesi yönünde tartışmalar yapılıyor ancak bir uçağı yere indirmenin uçurmaktan daha maliyetli olduğu gerçeği de var.
 
Netice itibariyle uzun hatlarda uçan havayolları koronavirüsten ciddi etkilenmiş durumda. Uzak Doğu merkezli havayolları bugün itibariyle devletlerinden destek almazlarsa birçoğu batacaktır.
 
UÇAK ALIMLARINI DA ETKİLEYECEK
 
Dünyanın en büyük havacılık pazarı olma yolunda ilerleyen Çin Halk Cumhuriyeti’nde 2009 yılından 2017 yılına kadar yolcu sayısı yüzde 140 gibi rekor artışla 500 milyon yolcuya çıkmıştı. Ülkede 9 büyük, 36 küçük ve 9 da kargo taşımacılığı yapan havayolu şirketi var. Ülkede 229 ticari havaalanı bulunuyor. Çin’de gelecekte iç hat pazarının dünyanın en büyük pazarı olması bekleniyor. ABD uçak üreticisi Boeing’in tahminlerine göre, gelecek 18 yılda Çinli şirketlerin çeşitli kategorilerde 7 bin üzeri uçak satın alacağı, sektöre ayrılacak kaynağın ise 1 trilyon doların üzerinde olacağı belirtiliyordu. Koronavirüs nedeniyle talebin düşmesi nedeniyle Çinli şirketlerin gelir kaybının uçak alımlarını da etkileyeceği belirtildi.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR