Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MERKEZ BANKASI İÇİN GECE YARISI KARARNAMESİ
MERKEZ BANKASI İÇİN GECE YARISI KARARNAMESİ
Gece yarısı kararnamesi ile TCMB Başkanı Murat Çetinkaya gitti yerine yardımcısı Murat Uysal atandı. Yabancı basında Erdoğan ve Berat Albayrak'ın Çetinkaya'nın istifasını istediği ancak Çetinkaya'nın bunu reddettiği ve görevden alma sebebinin ise faizleri yeterince hızlı indirmeye yanaşmayışı olduğu öne sürüldü.
6 Temmuz 2019, 15:01
 
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alındı.
 
Çetinkaya'nın yerine yardımcısı Murat Uysal atandı.
 
Atamanın ardından TCMB'den yapılan açıklamada, Uysal'ın "fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız şekilde uygulamaya devam edeceği" belirtildi:
 
"Başkan Murat Uysal yaptığı ilk açıklamada, bankamızın kanunla kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde temel amacı olan fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde uygulamaya devam edeceğini belirtti. Yeni dönemde fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda uygulanacak politikalar ile ilgili iletişim kanallarının en üst düzeyde kullanılacağını belirten Uysal, bu çerçevede önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyecektir."
 
9 Haziran 2016'dan bu yana Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olan Uysal, 2007-2011 arası Halk Bankası'nda Para ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanlığı, Kasım 2011-Haziran 2016 arasında da yine Halk Bankası'nda hazine yönetiminden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmüştü.
 
image
 
Ekonomistler ve ajanslar görevden alma kararını nasıl yorumladı?
 
Reuters, "Ekonomik durgunluk, para biriminin değerinde sürekli yaşanan değişiklik ve yüksek enflasyon karşısında, hükümet ve Merkez Bankası arasındaki fikir ayrılıkları derinleşirken, Türkiye, Merkez Bankası Başkanı'nı Cumartesi günü görevden aldı" dedi.
 
Türk hükümetinden isminin verilmesini istemeyen iki yetkilinin görüşlerine dayandırdığı haberinde Reuters, kaynaklardan birinin şu sözlerine yer verdi: "Son dönemde ekonomiden sorumlu bakanlarla Merkez Bankası başkanının arasındaki fikir ayrılıkları derinleşmişti."
Diğer kaynağın ise "Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı, Çetinkaya'nın istifa etmesini istedi, ancak Çetinkaya Merkez Bankası'nın bağımsız olduğunu hatırlatıp istifa etmeyi reddetti" dediğini yazdı.
 
Financial Times: Türkiye, Merkez Bankası rezervlerini güçlendirmek için milyarlarca dolarlık kısa vadeli borç kullanıyor.Erdoğan, haberin yayımlanmasından birkaç gün sonra "Ya sen ne yazarsan yaz, benim ülkemin durumu ortada. Ey Financial Times, 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'yi sen tanıdın mı? Hadi onu da haber yap" diye tepki gösterdi.
Haberin yayımlanmasından yaklaşık iki hafta sonra, Murat Çetinkaya, "net değil brüt rezerve bakılmalı" dedi.Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, haberin çıktığı hafta itibarıyla net döviz rezervleri 28,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.Brüt rezervler ise 162,4 milyar dolar olarak açıklandı.
 
Uğur Gürses ; Tahmin ettiğim gibi,seçim kaybeden Ankara maceracı yola hızla giriyor;
Merkez Bankası başkanını görevden almanın amacı belli. Para basılsın, hızla faiz düşürülsün isteniyor. Ancak yasasında belirtilen sebepler yoksa Başkan görevden alınamaz. Cumhurbaşkanı kararnamesi yasanın üzerinde değil. Ekonomi politikasının siyasi sorumlusu Merkez Bankası başkanı değil,görevden alınması gereken kişi Başkan değil, Damat bakandır.
 
Mahfi Eğilmez ; TCMB Başkanı, kurumsal hedeflere ulaşamadıkları gerekçesiyle görevinden alındı,hedef yanlıştı. Maliye politikası, para politikası hedefinin tam tersi bir hedefe yönelmişti,bu koşullar altında hedefin tutması zaten mümkün değildi.
 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR