Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BODRUM MANDALİNASI YOK OLUYOR
BODRUM MANDALİNASI YOK OLUYOR
Muğla'nın Bodrum ilçesinde koku ve aromasıyla ülke dışında da ünlenen 'Bodrum mandalinası' üreticileri, masraflarını bile çıkaramamaktan yakınıyor. Marketlerde 3,5 ile 5 lira arasında değişik fiyatlarla satılan mandalinalar için üreticiye kilo başına 30-50 kuruş arasında ücret ödeniyor. Narenciye üreticisi Sinan Çetinkaya “Bahçeler önce betona yenik düştü, şimdi de üretici masrafını bile karşılayamaz fiyatlarla ürününü satmak zorunda bırakılıyor” dedi.
24 Ocak 2019, 21:27

 

Bodrum Yarımadası’nın farklı bölgelerinde bulunan 5 bin dönümlük mandalina bahçelerinden önceki yıllarda 3 bin tona yakın rekolte elde edilirken bu rakam her geçen yıl azalıyor.

Koku aromasıyla ünlenen mandalinanın yanında satsuma, klemantin çeşidi ile Washington portakalı bahçeleri, genelde Bitez, Ortakent-Yahşi, Turgutreis mahalleleriyle birlikte eski Bodrum Evleri arasında yetiştiriliyor.

resim1_7277913
 

Geçen yıla oranla Bodrum genelinde mandalina üretiminde yüzde 35 civarında düşüş olduğunu belirten Sinan Çetinkaya “Mandalina bahçeleri her geçen gün küçülüyor. Önceki yıllarda betona yenik düştü. Köklenen ağaçların yerine beton yığınları dikildi. Şimdi de üretici yaptığı masrafı alamaz duruma getirildi” dedi.

30 KURUŞTAN ALIP 5 LİRAYA SATIYORLAR

Bu sene 20 ton mandalina ürettiğini söyleyen Sinan Çetinkaya “Biz sülale olarak bu işle yıllardan bu yana uğraşıyoruz. Bu seneki kadar üretici perişan duruma düşmemişti. Markette 5 liraya satılan mandalinayı bizden 30 ile 50 kuruş arasında bir rakama alırken bile naz ediyorlar. Bodrum'da ‘mandalinadan kâr ettik’ diyecek bir tek üretici bulamazsınız. Artık masrafını çıkarmaktan vazgeçtik amacımız Bodrum mandalinasını yaşatmak ama nereye kadar dayanırız bilemiyorum. Bizim gözlükçülük üzerine ikinci bir işimiz olduğundan artık dayandığımız yere kadar götürmeye çalışacağız” diyerek şöyle devam etti:

resim1_7277915
 

“Turgutreis'te sadece 8 tane büyük bahçe kaldı. Önceleri çarpık yapılaşmanın da etkisiyle bahçeler beton tarlalarına dönmüştü. Masrafını bile çıkaramayan üretici tek tek bu işten vazgeçiyor. Bodrum Belediyesi’nin buna bir çare bulması gerekir. Bahçelerimiz tükeniyor ve böyle giderse hiç kalmayacak. 20 ton mandalina ürettim, ilaç parasını karşılamadı. Birkaç ton daha var ağacı üzerinde duran ve hala kilosuna 30 kuruş dediler vermedim. Eşe dosta dağıtıyorum. Dalında kaldı ve dökülüp çürümeye başladı. Market yerine gelip bahçemizden ücretsiz toplayıp götürsünler”


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR