Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÇİFTLİK BANK PARAYI KKTC'YE KAÇIRMIŞ
ÇİFTLİK BANK PARAYI KKTC'YE KAÇIRMIŞ
SPK raporuna göre, Çiftlik Bank ödeme sistemi Papara kanalıyla 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden toplam 511.7 milyon TL topladı. 62 bin 877 kişiye 398.3 milyon TL ödeme yaptı. Kalan 113.4 milyon TL Kuzey Kıbrıs'a aktarılmış,sistem batmaya mahkum denildi..
2 Ocak 2018, 15:54
 
İki bakanlığın ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) inceleme başlattığı Çiftlik Bank’ın 25 yaşındaki CEO’su Mehmet Aydın’ın yüksek getiri vaadiyle topladığı paraların büyük kısmını KKTC’deki şahsi hesabına aktardığı belirlendi.
 
KKTC merkezli Çiflik Bank, internet üzerinden üye olunan bir sistem. Yeni üye getirenlere de kar payı dağıtılıyor. Bilişim uzmanları bunun yeni bir ‘saadet zinciri’ olduğunu vurguluyor.
 
Çiftlik Bank hakkında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve SPK soruşturma başlatmıştı.
 
SPK, şirketin sahibi Mehmet Aydın’ın Çiftlik Bank’ta toplanan paranın büyük bölümünü KKTC’de kurulan Fame Game şirketine oradan da kendisinin ve eşinin şahsi hesaplarına aktardığını tespit etti.
 
MEHMET AYDIN YURTDIŞINA KAÇABİLİR
 
Çiftlik Bank'ın batmaya mahkum bir sistem olduğunu aylardır vurgulayan Seyhan Soylu Mehmet Aydın'ın yurtdışına kaçabileceğini geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yaptığı duyuruda iddia etmişti.
 
SPK, sanal oyun olan Çiftlik Bank'ın www.ciftlikbank.com ve www.ciftlikbank.web.tr adresli internet siteleri ve Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık, Fame Game Hayvancılık Sanayi, Çanakkale Dora Gıda ve Fame Game Software şirketinin faaliyetlerini inceleyerek rapor hazırladı. 
 
image
 
42.3 milyon lira KKTC'de şahsi hesaba aktarılmış
 
SPK raporuna göre, Çiftlik Bank ödeme sistemi ‘Papara’ kanalıyla 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden toplam 511.7 milyon lira topladı. 62 bin 877 kişiye 398.3 milyon lira ödeme yaptı. Kalan 113.4 milyon lira Kıbrıs’a aktarıldı.
 
‘Papara’ dışında ‘G-pay’ ve ‘Epin’ gibi ödeme sistemlerinden de Kıbrıs’a yaklaşık 120 milyon lira gönderildiği tespit edildi.
 
Papara hesaplarını inceleyen SPK, piyasadan toplanan paranın 86.6 milyon lirasının Fame Game’in KKTC’deki hesabına aktarıldığını daha sonra bu paranın 42.3 milyon lirasının Çiftlik Bank’ın sahibi Mehmet Aydın’ın şahsi hesaplarına transfer edildiğini saptadı.
 
Şahsi hesap hareketlerini de inceleyen SPK, paranın 1.7 milyon lirasının Mehmet Aydın’ın eşi Sıla Aydın’ın hesabına aktarıldığını, 6 milyon liranın de şirketle ilişkisi tespit edilemeyen bir şahsa verildiğini tespit etti. 
 
                             image
 
SPK’nın raporunda, “Mehmet Aydın’ın kişisel hesaplarında 22.6 milyon TL var. Toplanan tutarların tamamı ticari faaliyetlere aktarılmadı. Bir kısmı kişisel amaçlar için kullanılmış” denildi.
 
SPK raporunda, ‘Ponzi sistemi’yle toplanan paralarla oyuna üye olanlara yüzde 160 ila 307 oranları arasında kazanç vaat edildiği belirtildi. Raporda, Çiftlik Bank’ın “Reel üretim yapacağım” diyerek halktan topladığı paralarla kurduğunu iddia ettiği şirketlerin zararda olduğu, bu nedenle de sistemin önümüzdeki süreçte sisteme büyük oranda para ana sermaye aktarılmazsa kesinlikle tıkanabileceğine vurgu yapıldı.
 
‘Para yatıranlar tasarruflarını kaybedecek’
 
Raporda, Çiftlik Bank’taki getirilerin kaynağı olarak gösterilen Fame Game, Çiftlik Bilgi İşlem ve Dora Gıda adlı üç şirketin de 2017’de toplam 9.1 milyon lira zarar ettiği vurgulandı.
 
SPK açıklamasında şunlar kaydedildi: “Mevcut üyelere oyun içinde yüksek oranda yapılan kâr payı ödemelerinin sistem içinde yer alan şirketlerin kârları kullanılarak yapılması mümkün değil.
 
Mevcut durumda para girişleri para çıkışlarından fazla.
 
Üyeler yatırdıkları paraları yalnızca uzun vadede (1 yıl içinde) oyunda kazandıkları sanal altın ve gümüşleri paraya çevirerek çekebildiklerinden şimdiye kadar sistemde herhangi bir geri ödeme sıkıntısı yaşanmadı. Ancak oyun platformuna ait hayvancılıkla uğraşan şirketlerin zarar ettikleri dikkate alındığında, yeni para girişleri azaldığında sistem bir noktada tıkanacak. Yüksek getiri beklentisiyle sisteme para yatıranlar tasarruflarını kaybedecek.”denildi.
 
PONZİ SİSTEMİNİN BATMAKTAN BAŞKA ALTERNATİFİ OLMADIĞI VURGULANDI BU MODELİN  NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK OLDUĞU VURGULANDI
 
SPK, Çiftlik Bank'ın yüksek getiri vaadiyle para toplamasının Tüketici Kanunu'nca yasaklanan piramit satış sisteminin özelliklerini bünyesinde barındırdığını, sisteme para aktaranların ileride mağdur olabileceğini dikkate alarak Türk Ceza Kanunu'nun nitelikli dolandırıcılık maddesi kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç ihbarında bulunulmasına karar vermişti.
 
Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR