Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE'NİN EN GÜÇLÜ 50 İŞ KADINI
TÜRKİYE'NİN EN GÜÇLÜ 50 İŞ KADINI
Türkiye’nin “En Güçlü 50 İş Kadını” sıralaması iş dünyasının analitik düşünen ve hedef odaklı kadın liderlerini biraraya getirdi
17 Kasım 2017, 22:33
 
Fortune“En Güçlü 50 İş Kadını” listesinin bu yıl yedincisini hazırladı.
 
Sıralama yapılırken, şirketin büyüklüğü ve global ekonomideki önemi, kurumun performansı ve yönü, yöneticinin kariyer çizgisinde nasıl ilerlediği ve sosyal-kültürel kalkınmaya etkisi temel kriterler olmuş.
 
Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Endeksi 2016 yılı verilerine göre, Türkiye, kadınların işgücüne katılımında 145 ülke arasında ne yazık ki 131. sırada yer alıyor. Ülkemizde her ne kadar kadın istihdamı konusunda önemli gelişmeler yaşanmış olsa da uluslararası araştırmalar Türkiye’nin hâlâ istenilen düzeyde olmadığını gösteriyor. Uluslararası yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey’in 2016 raporuna göre 2025’e kadar kadınların ekonomik hayata erkeklerle eşit katılımının sağlanması halinde küresel çapta toplam GSYH’de yüzde 11’lik artış olacak. “En Güçlü 50 İş Kadını” listesindeki yöneticilerin kuşkusuz bu artışta önemli payı olacaktır.
 
Bu yılki liste birincisi Fortune ABD’nin hazırladığı “En Güçlü İş Kadınları - Uluslararası Listesi”nde yedinci sırada yer alan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı oldu.Sabancı 17,6 milyar dolarlık aile şirketini 10 yılı aşkın süredir yönetiyor. 
 
Listede bu yıl teknoloji dünyasından isimler dikkat çekti. “Global Liderler” listesinde Serpil Timuray birinci sırada yer aldı. “En Güçlü İş Kadınları - Uluslararası Listesi”nde 23. sırada yer alan Timuray, Vodafone’da kariyer basamaklarını başarıyla tırmanıyor.
 
İşte, yenilikçilik peşinde koşan, vizyoner kadın yöneticilerden meydana gelen Türkiye’nin “En Güçlü 50 İş Kadını” listesi...
 
image
 
1- GÜLER SABANCI, 62 - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Güler Sabancı liderliğinde holding, kombine net satışlarını 2016 yılında yüzde 12 artırarak 53,6 milyar TL’ye, konsolide net kârını ise yüzde 19 artışla 2,7 milyar TL’ye yükseltti. 4,1 milyar TL değerinde yatırım yaptı. Enerjisa, 2016’da 1,1 milyar TL yatırımla Türkiye’nin özel sektör tarafından ileri teknoloji standartlarında en büyük linyit santrali olan Tufanbeyli Santrali’ni devreye aldı. Güler Sabancı, 2016’da Kordsa ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ni hizmete açtı. Temsa Otobüs, 2016’da Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli ve elektrikli otobüsünü üretti. Temsa İş Makinaları adına Sabancı, Volvo Kamyon ile Türkiye’yi kapsayan tek yetkili distribütörlük anlaşmasını imzaladı. 
 
2- GÜLSÜM AZERİ, 66 - OMV Türkiye CEO’su 
OMV Türkiye’nin 2016 cirosu 30 milyar 790 milyon TL olarak gerçekleşti. 2017’nin ilk çeyreğinde 1 milyar 368 milyon euro’ya Hollandalı Vitol Group’a satılan OMV Petrol Ofisi’nin başında Azeri yeni stratejilere liderlik ediyor. Söz konusu satış ve devir işlemleri 2017 sonlarına doğru tamamlanacak. 2016’daki toplam satışları 10,68 milyon tona ulaşan OMV Petrol Ofisi’nin Türkiye’deki istasyon sayısı bin 709. PO, 1,1 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip. Azeri, yoğun iş temposunu sosyal sorumluluk alanlarındaki çalışmalarıyla devam ettiriyor. Women Corporate Directors Foundation’ın (WCD) Türkiye’deki temsilcisi olarak yeni projeler gündeminde. 
 
3- PINAR ABAY, 40 - ING Bank Türkiye Genel Müdürü
Abay yönetimindeki ING Bank Türkiye’nin 2016’da aktif toplamı 58 milyar TL, net kârı ise 592 milyon TL olarak gerçekleşti. Özkaynak hacmi 5,1 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik oranı ise yüzde 17,08 seviyesine ulaştı. 2016’da mobil bankacılık müşteri payı yüzde 85’e yükselen bankanın, yeni nesil mobil finans çözümü ParaMara uygulamasının aktif kullanıcı sayısı 120 bin oldu. Abay, Avusturya’nın mobil bankacılık yazılımı ve ING Grubu’nun ATM yazılımlarının Türk ekipler tarafından hazırlanmasına öncülük etti. 2017 ve sonrası için Abay’ın hedefi, dijitalleşme, teknoloji ve mobile yatırım alanlarında olacak. 
 
4- SUZAN SABANCI DİNÇER, 52 - Akbank Yönetim Kurulu Başkanı 
Akbank 2016 yılında toplam aktiflerini yüzde 17 oranında artırarak, 294 milyar TL’nin üzerine çıkardı. Kredileriyle ekonomiye sağladığı destek, 219 milyar TL’ye ulaştı. 2016’da yaklaşık 13 milyar TL faaliyet geliri ve 4 milyar 854 milyon TL konsolide net kâr elde etti.  Sabancı Dinçer, yönetiminde olduğu ve Türkiye’nin en iyi bankası seçilen Akbank’ı, global rakipler arasında yüzde 35 gider-gelir rasyosu ile en verimli banka kategorisine taşıdı.  
 
5- CANAN ÖZSOY, 53 - General Electiric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı
Özsoy, GE Türkiye’yi enerji, sağlık, havacılık, aydınlatma ve ulaşım alanlarında güçlü kılacak stratejilerin peşinde. GE 2016’da Güriş, Dost Enerji, Fina Enerji ve Türkerler ile rüzgar enerjisi alanında işbirliklerine imza attı. 2016’da 1 milyar dolar yatırım ile “GE Dijital”in kurulmasına liderlik etti. Bunun yanında GE endüstriyel platformu Predix’i hayata geçirdi. Gebze Güç Transformatörleri Fabrikası’nı, dünyadaki en iyi uygulama olacak akıllı fabrikaya dönüştürme çalışmaları gündeminde. Fabrika yatırımı ise 20 milyon dolara mal oldu. Özsoy, 2020 yılına kadar şirket adına 1 milyar dolarlık ihracat katkısı hedefliyor. 
 
6- CANSEN BAŞARAN SYMES, 58 - Allianz Sigorta,Hayat ve Emeklilik YKB
2015-2017 döneminde TÜSİAD Başkanlığı görevini üstlenen Başaran Symes, World Economic Forum’un (Dünya Ekonomi Forumu) “Global Leaders for Tomorrow” (Geleceğin Global Liderleri) unvanına sahip iş liderlerinden biri. Başaran Symes, 2014’te geldiği görevinde Allianz’a sağladığı yenilikçi katkılarla grubun Türkiye’deki güçlü konumunu daha da pekiştirmeye yönelik çalışmalara yoğunlaştı. Ulusal ve uluslararası piyasalardaki tecrübesiyle, Türkiye sigorta ve finansal hizmetler sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak projelere liderlik ediyor. 
 
image
7- GALYA FRAYMAN MOLINAS, 50 - Coca-Cola Türkiye, Kafkasya,Orta Asya Bşk.
Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas’ın en büyük savaşı sürdürülebilirlik üzerine. Suyun geri kazanımı için projeler geliştirilmesi, enerji tüketimi ve karbon salımının azaltılması, malzeme geri dönüşümü ve ambalaj iyileştirmeleri gündeminde. Gündemindeki bir diğer konu ise orta gelir grubuna 2020 yılına kadar eklenecek 700 milyon yeni tüketiciye yönelik geliştirilecek rasyo politikalar. Frayman Molinas, globalde Coca Cola’nın “3W – water, wellness, woman” stratejisinin hayata geçmesi yönünde çalışıyor. Türkiye’de yaklaşık 3 binden fazla çalışana liderlik ediyor.
 
image 
 8- NAZLI ÜMİT BOYNER, 53 - Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi
2016’da Boyner Grup’un cirosu 4 milyar TL’ye ulaştı. İnternet satışları yüzde 60’ın üzerinde arttı. Boyner, 2016’da küsuratların bağışlanması projesiyle, STK’lara kaynak yaratan “Yuvarla”,  kırsalda yaşayan çocukları sinema ile buluşturan “Sinemasal”, Anadolu’daki zanaatkarların el sanatlarını dünyaya tanıtan “Ustamdan” ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan “Sorusana” projelerine imza attı. Boyner, 2017’de BM ve Uluslararası İş Örgütü’nün “Eşit İşe Eşit Ücret Küresel Koalisyonu’nun uluslararası kampanyasına Türkiye’yi temsilen katılacak.  
 
9- NURTEN ÖZTÜRK, 67 - Opet Kurucu Üyesi
Opet’in 2016 cirosu, 20,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirket, yüzde 17,71 pazar payı ile sektörün ikincisi oldu. Opet, Sunpet’e ait 431, Opet’e ait bin 73 istasyonla hizmet veriyor. Öztürk, Opet’in KSS projelerinin fikir annesi. Pek çok projenin gün ışığına çıkmasını sağladı. İş yoğunluğunu fotoğraf, edebiyat ve şiir ile aşıyor, seyahat etmeyi seviyor. 
 
10- ZEYNEP BODUR OKYAY, 53 - Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
60’ıncı kuruluş yılını kutlayan Kale Grubu’nun, 17 şirket ve 5 binin üzerinde çalışanı var. Grup, 2016 yılını 1,7 milyar TL ciro ile kapattı. Seramikte Avrupa’nın üçüncü, dünyanın 13’üncü büyük üreticisi. Yapı kimyasallarında ise Avrupa’nın beş büyük üreticisi arasında yer alıyor. Bodur Okyay, bugüne kadar 1,5 milyar dolar yatırım yapan Kale Grubu adına 2019’a kadar 400 milyon TL daha yatırım yapmayı hedefliyor. Savunma ve havacılıkta Ar-Ge’ye dayalı projelere odaklı olan Bodur Okyay, 2017 yılında grup için yüzde 28 büyüme hedefliyor.
 
11- DEMET İKİLER, 46 - Group M CEO’su-WPP Türkiye Ülke Başkanı
Dünyada 3 bin ofise ve 46,2 milyar pound ciroya sahip WPP Grubu’nun Türkiye’deki 23 şirketine başkanlık yapıyor. Gruba ait medya planlama ve satın alma şirketlerinden Mindshare’in Türkiye operasyonunun kurucularından. İkiler’in yönettiği ekipte bin 200 kişi çalışıyor. Şirketler toplamda 130 milyon dolar gelir üretiyor. WPP Türkiye 2016’da yüzde 10 büyüdü. İkiler, 2017 yol haritasında yeni uzmanlıklar ve teknolojiye odaklandı. Gündeminde dijital ajanslar, PR ajansı, dijital yapıların bünyeye katılması ve satın alma operasyonları var. 
 
       image
  12- ELİF ARAL, 45 - Pfizer Türkiye Genel Müdürü
Pfizer Türkiye, 91 ürün, bin çalışan ve 1 milyar 298 milyon TL cirosu ile ilaç pazarında yenilikçi çalışmaları sürdürüyor. Türkiye operasyonu, üretim kapasitesi ve yatırımlarıyla yerli üretim oranını 2016’da hacim bazında yüzde 71’e, değer bazında yüzde 49’a çıkardı. Aral, Türkiye’nin ilaç sektöründe oyuncu olabilmesi adına küresel standart stratejilerini gündemine aldı. 
 
13- FİLİZ AKDEDE, 44 - HP Türkiye Genel Müdürü
Türkiye’de geçen yıl PC pazarı yüzde 3 büyürken, HP yüzde 19 büyüdü. IDC verilerine göre şirket 2016 yılında yazıcı pazarında yüzde 35, PC pazarında ise yüzde 26 payla lider konumda. 2017 yılında baskı çözümleri alanında yatırımlar devam edecek. Yakın gelecekte oyun pazarının birçok üretici için en öncelikli alanlardan biri olacağını düşünen Akdede, 2018 yılı itibariyle dünya genelinde PC gelirlerinin yüzde 30’unun oyun bilgisayarlarından geleceği öngörüsüyle bu alana ağırlık veriyor.
 
14- EBRU DORMAN, 45 - MV Holding CEO’su ve YK Üyesi 
Dorman, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu. Londra’da Goldman Sachs’ta yatırım bankacılığı ve Morgan Stanley’de girişim sermayesi alanlarında çalıştı. 17 yıllık yurt dışı tecrübesinden sonra 2015’te MV Holding CEO’su oldu. MV Holding 2016 yılı konsolide cirosu 3 milyar 152 milyon TL olarak gerçekleşti. Holdingin toplam çalışan sayısı bin 549. Teknoloji girişimlerini desteklemek ve fonlamak üzere yüzde 45 hissedarı olunan StartersHub aracılığıyla 2016’da 10’dan fazla teknoloji girişimine liderlik etti. Mart 2016’da fintech yatırımı Cardtek’e 15 milyon dolar yatırım yaptı. Dorman’ın hedefi, teknoloji, konaklama ve yenilenebilir enerji sektörlerinde istikrarlı büyümek. 
 
15- BURÇİN RESSAMOĞLU, 49 - Sodexo Avantaj  Hizmetleri İcra Kurulu Bşk.
Dünya genelinde 80 ülkede faaliyet gösteren ve toplam geliri 20,2 milyar euro’ya ulaşan Sodexo’nun 2012’den beri Türkiye’deki stratejilerini yönetiyor. Türkiye’yi  Sodexo için Belçika ve Fransa’nın ardından en büyük üçüncü pazar haline getirdi. 18 binin üzerinde kurumsal müşterisi olan şirketin her gün hizmet verdiği tüketici sayısı 550 binin üzerinde. Restoran ve kafelerden oluşan 40 binden fazla üye işyeri bulunan şirket, tüm Türkiye’ye uzanıyor. Sodexo Türkiye’nin 2016 cirosu 1 milyar 150 milyon TL oldu. Ressamoğlu, Sodexo’nun kadın istihdamını desteklemek üzere 2009 yılında oluşturduğu SWIFT (Sodexo Uluslararası Kadın Yetenek Forumu) komitesinin 30 üyesinden biri. 
 
16- DEFNE TOZAN, 51- IBM Türk Ülke Genel Müdürü
Tozan, ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu. IBM öncesinde kamu sektörü ve telekomünikasyon endüstrisinde çeşitli yöneticilik rolleri üstlendi. 2014’te IBM Global Teknoloji Hizmetleri Türkiye Direktörü oldu. IBM Türk organizasyonunun başında, kognitif, bulut bilişim, büyük veri, mobil ve güvenlik alanlarındaki IBM’in ileri teknoloji çözümlerini ülkedeki kilit sektörlerin mevcut ve olası ihtiyaçları doğrultusunda konumlandıracak. 2017 ve sonrası için hedefi, IBM’in dünyadaki çözümlerini Türkiye’ye getirmek ve bu alanda kendi piyasasını yaratarak, teknolojik gelişime katkıda bulunmak. 
 
image
17- GÖZDE AKPINAR, 37 - Betek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
Şirketin 2016 yılı cirosu 1 milyar 90 milyon TL olarak gerçekleşti. Akpınar, 2016’da “Filli Kadın Ustalar” projesini başlattı. 2016 yılı sonunda 400’e yakın kadın ustaya eğitim verildi. 2017 sonuna kadar 20 yeni ilde 200 kadın usta adayına eğitim verilecek. 2017’de 120 milyon TL yatırımla, 70 bin metrekarelik alanda üçüncü yalıtım fabrikası kurulacak. Gruba ait Capatect markası pazarda iddialı büyüyor. 2003 yılından bu yana yaklaşık 165 bin binaya, 125 milyon metrekare ısı yalıtımı uygulaması yapıldı. Uygulanan ısı yalıtımı ile 8,9 milyon ton karbondioksitin atmosfere salınması engellendi. Akpınar’ın gündeminde çevreci ve inovatif ürünlerin tüketiciyle buluşturulması var.  
 
18- SERRA AKÇAOĞLU, 54 - CITI EMEA YK. Üyesi ve CITI Türkiye Genel Müdürü
Akçaoğlu, 2016 yılı sonunda  Citibank Türkiye genel müdürlüğü görevine ek olarak, 60 ülkeyi kapsayan yeni görevinde, bu pazarlar için strateji oluşturulması ve faaliyetlerin büyütülmesinde rol alıyor. Citibank AŞ’nin net kârı 2016 yıl sonunda bir önceki yıla göre yüzde 15 arttı ve 197,5 milyon TL oldu. Toplam aktif büyüklüğü 2016 sonunda 8,2 milyar TL, toplam krediler ise 3,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Akçaoğlu, 2017 için Citibank Türkiye adına iki öncelik belirledi. Bunlardan ilki  Türkiye roadshow’ları düzenlemek ve “Türkiye’nin Şampiyonları” olarak adlandırılan proje ile Türk firmaların globalleşmeleri yönünde destek sağlamak.
 
​19- İPEK ILICAK KAYAALP, 39 - Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Rönesans Holding 54 bin çalışanı istihdam ediyor. Şirketin 2016 yıl sonu cirosu 3,4 milyar dolar oldu. Ilıcak Kayaalp, 23 farklı ülkede, müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteren şirketin global yüzü aynı zamanda. 2017 hedefi, ciroyu 5 milyar dolara çıkarmak. Türkiye’de gayrimenkul yatırımları ve kamu-özel sektör ortaklığı projeleriyle dikkat çekiyor. Yeni yatırımlar ve yeni pazarlar gündeminde. 
 
​20- EMİNE SABANCI KAMIŞLI, 51 - Esas Holding Kurucu Ortağı ve Başkan Yar.
Sabancı Kamışlı, Esas’ın hazine ve varlık yönetiminden sorumlu. Holding, son dönemde yurt dışı gayrimenkul yatırımlarına ağırlık veren projelerle adını duyurdu. Özellikle İngiltere ve ABD’yi planlarına alan grup, 2017 sonuna kadar her iki ülke için 400 milyon dolara iki AVM ve ofis binası satın alacak. Yurt dışı büyümesinde önemli bir diğer ülke ise Almanya. Grubun 2016’da satış operasyonu ses getirdi. Peyman 110 milyon dolara yatırım fonu Bridgepoint Group’a, Mars Entertainment Group ise 800 milyon Güney Koreli CJ CGV CO’ya satıldı. Sabancı Kamışlı, holdingde KSS projeleri alanında “diplomalı işsizlik” konusuna çözüm olarak geliştirilen “Esas Sosyal Projesi” ile yakından ilgileniyor. 
 
​21- DEMET SABANCI ÇETİNDOĞAN, 52 - Demsa Group Kurucu 
Sabancı Çetindoğan, Galeries Lafayette mağazasını nisan ayında İstanbul’da açacak. İddialı olduğu konu, lüks perakendesi. Brandroom mağazalarıyla yerli tasarımcı ve markalara destek veriyor. Pera Palas Jumeirah ve son olarak St. Regis İstanbul ile Türkiye’de otel işletmeciliğine lüks ve konsept otel kavramlarını kazandırdı. Medyada alternatif yayıncılığı sürdürüyor. Mediasa Yayıncılık ve gençlik ve eğitim televizyonu ZTV’yi kurdu. 2017 ve sonrası için Demsa Group’un bir diğer önemli projesi ise Demsa Koleksiyon ismiyle müzecilik alanında olacak. 2 bin parçanın üzerinde resim ve bin parçanın üzerinde hat sanatı eseri, Demsa Koleksiyon Müzesi’nde sergilenecek. 
 
​22- ELİF ÇAPÇI, 45 - Boyner Grup Perakende Başkan Yardımcısı 
Çapçı liderliğinde Beymen’in cirosu ilk kez 2016’da 1 milyar TL’yi aştı. Tüm grupta internet satışlarının toplam içindeki payı yüzde 12’yi buldu. 2016’da Akmerkez’de açılan Wepublic ile çok katlı mağazacılık formatı hayata geçirildi. Wepublic ile 500’ün üzerinde marka müşterilerle buluştur. Çapçı ve ekibinin gündeminde, Wepublic’i 2017 ve sonrasında yurtdışı ve Türkiye’de yeni lokasyonlarla yaygınlaştırmak var. Beymen’in Suadiye mağazası ile ilgili çalışmalar ise 2017’deki önemli yatırımlar arasında gösteriliyor. 
 
23- YAŞAR BEGÜMHAN DOĞAN FARALYALI, 40 - Doğan Grubu Holding YKB.
Doğan Faralyalı, 20 bini aşkın çalışanı bulunan dev bir grubu yönetiyor. Operasyonel verimlilik, yeni yatırımlar, kurumsal yapılanma gündemindeki konular. 2016 yılında konsolide gelirler yüzde 24 artarak, 7,7 milyon TL’ye ulaştı. Grup adına hedeflerinde, medya segmentindeki hakim pazar konumunu dijital ve içerik yatırımlarına devam ederek sürdürme hedefi var. 
 
​24- ARZU ASLAN KESİMER, 47 - TAT Gıda Genel Müdürü
Tat Gıda’nın 2016 yılında cirosu bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 arttı ve 981 milyon TL oldu. Aslan Kesimer, Tat, SEK ve Pastavilla markalarını çatısı altında bulunduran Tat Gıda’da beş yılı aşkın süredir genel müdür koltuğunda. Kesimer, 2016’da SEK markası altında tüketiciyle buluşturulan “İyi Tatlı SEK Quark” ile Türkiye’de sağlıklı atıştırmalık pazarına odaklı stratejiler geliştiriyor. 2017 ajandasında üç ana başlık var: İnovasyon, Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm. 
 
image
​25- DAMLA BİROL, 53 - Türk Tuborg CEO’su
Türk Tuborg’un 2016 net satışları 962 milyon 729 TL olarak gerçekleşti. Birol yenilikçi ve iddialı markaların pazara sunulmasıyla ilgili çalışmalara ağırlık veriyor. 2016 yılında “Tuborg Amber”i pazara sundu. Şirket ithal ürün portföyüne  Weihenstephan Vitus’u  ekledi, çıtayı yükseltti. Birol, Türk Tuborg adına kalite anlayışıyla ivmeyi daha da artırmayı hedefliyor.
 
​26- VUSLAT DOĞAN SABANCI, 46 - Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı
Hürriyet Gazetecilik’in 2016’da net satışları 564 milyon 102 bin TL olarak gerçekleşti. Gazete pazar payını 1,3 puan artırdı. Günlük net gazete satışı, 2016’da 338 bin adet olarak gerçekleşti. Doğan Sabancı, 2017 yatırımlarında dijital yatırımları gündemine aldı. Sosyal medya takipçi sayısı 16,5 milyona ulaşan gazetenin Hurriyet.com.tr haber sitesi, günlük 5 milyon, aylık 60 milyon tekil ziyaretçiye ulaştı. 
 
​27-HANZADE VASFİYE DOĞAN BOYNER, 45 - Doğan Online Yönetim Kurulu Bşk.
Doğan Boyner, Hepsiburada.com ve Pazaryeri yatırımıyla sektörde dijital dönüşüme liderlik ediyor. En büyük e-ticaret platformu olma özelliğinin öne çıkmasına yönelik yatırımlar gerçekleştirdi. Pazaryeri işbirliğiyle 2 binin üzerinde kayıtlı mağazaya ulaşıldı. Hepsiburada.com’un İstanbul içi dağıtımına yönelik altyapı yatırımları lojistik çalışmalarının  şirket bünyesine alınmasını sağladı. E-ticaretin payını artırmak ve büyüme oranını yüzde 7’lere taşımak Doğan Boyner’in en büyük hedefi. 
 
​28- ARZUHAN DOĞAN YALÇINDAĞ, 53 - Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Bşk.
Doğan Yalçındağ, görsel ve işitsel medya alanında, büyümeye yönelik projeler peşinde. Eğlence kanalı Kanal D, haber kanalı CNN TÜRK, ikinci büyük dijital platformu D-SMART, yapım şirketi D Prodüksiyon ve InDHouse, dijital ve interaktif yatırımlarıyla medya alanında büyük oynuyor. Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Avrasya’da 73 ülkede 100 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşan DTVH adına Doğan Yalçındağ, faaliyet gösterilen bölgelerde en iyi içerik üreten ve dağıtım gerçekleştiren yayın kuruluşu olma yönünde çalışıyor. 
 
​29- NAZAN SOMER ÖZELGİN, 53 - Yapı Kredi Bankası Perakende GMY
271,1 milyar TL toplam aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin dördüncü büyük özel bankasının fikir liderlerinden biri. Banka 244,9 milyar TL toplam kredi hacmi ve 157,1 milyar TL toplam mevduat hacmine sahip. Somer Özelgin yönetiminde, perakende bankacılık alanında, 12,9 milyon aktif müşteri sayısına ulaşıldı. Gelirlerde yıllık büyüme yüzde 9 oldu. Özelgin, yelken ve golf sporlarıyla ilgileniyor. Seyahat etmek ve kitap okumaktan hoşlanıyor. 
 
​30- FİLİZ DOĞAN, 49 - Oracle Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı
Doğan, Oracle Türkiye’nin 2016’da gerçekleşen 225 milyon dolar cirosunu, 2017’de yüzde 7 oranında büyütmeyi hedefliyor. 2017’de yeni veri merkezi gündemde. Veri merkezi, Oracle’ın PaaS ve IaaS bulut hizmetlerinin kurulumunu destekleyecek. Oracle’ın bulut stratejisine Amerika-Virginia, Londra- İngiltere ve Türkiye de dahil olacak. Bu üç yeni bölgenin 2017 yılının ortalarında devreye girmesi bekleniyor. Bu genişleme ile birlikte Oracle, global 29 bölgesi ile beraber son 24 ay içinde bulut platformunun bölgesel varlığını iki katına çıkaracak. Doğan, şirketin bölgesel rollerdeki önemini artıracak projeler peşinde. 
 
​31- ZEYNEP KESKİN, 51 - SAP Türkiye Genel Müdürü
SAP, 2016 yılını globalde 22 milyar euro üzerinde toplam gelirle kapattı. Şirketin bulut abonelikleri ve destek gelirleri önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 arttı ve 827 milyon euro oldu. SAP, 2016’da EMEA Bölgesi’nde 10 milyar euro gelir elde etti. Keskin, SAP Türkiye’nin performansını artıracak hedefler peşinde. Özellikle yetenek yönetimine ağırlık veriyor.
 
​32- SELDA BAĞDAT BAHADIR, 51 - Fujitsu Türkiye Genel Müdürü
Fujitsu Türkiye, 2016’da yüzde 10 büyüdü. Şirket savunma ve siber güvenlik alanlarında 2017’de 5 milyar dolar yatırım gerçekleştirecek. Türkiye pazarında ise savunma sanayiinde siber güvenlik çözümleri öne çıkacak. Bağdat Bahadır, savunma, sağlık, finans ve kamu hizmetleri alanlarında yapay zeka, nesnelerin interneti (IoT) konularına ağırlık verecek. Güvenilir dijital dönüşüm ve inovasyon ortağı olarak marka imajının güçlendirilmesi yönünde ekibiyle çalışıyor.  
 
​33- PELİN ERİŞTİREN İNCESU, 48 - Astrazeneca Türkiye Ülke Başkanı 
Ağustos 2016’da diyabete dönük yenilikçi tedavi, Türkiye’de hizmete sunuldu. Metabolizma İş Birimi ile AstraZeneca’da ilk defa “Eczane Kanalı Tanıtım Ekibi” oluşturuldu. Eriştiren İncesu, Türkiye AstraZeneca’yı kadın çalışan ve kadın yönetici istihdamında örnek gösterilen organizasyonlardan biri yaptı. 2017 hedeflerinde, farklı ürün portföylerinin üretiminin, teknoloji transferleriyle Türkiye’ye getirilmesi var. 2017’de bir diğer hedef TOÇEV ile beraber genç sağlığına yönelik sürdürülebilir projeyi hayata geçirmek.
 
​34- İDİL YİĞİTBAŞI, 52 - Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili 
Yiğitbaşı, 2016 yılında gıda, içecek ve boya sektörlerinde büyümeye odaklandı. Otomasyon ağırlıklı yatırımlar gündemde.  Yurtiçi pazarın yanı sıra yurtdışı pazarlarda da büyüme devam edecek. Yaşar Holding 21 şirket, 24 fabrika ve tesise sahip. 7 bin 500 kişiyi istihdam ediyor ve ürünleri 200 bin satış noktasında yer alıyor. 
 
​35- ZEYNEP ERKUNT ARMAĞAN, 48 - Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı
ArmaTrac markasıyla global pazardaki hedeflerini büyüttü. 2016 yılı cirosu 350 milyon TL olarak gerçekleşti. İhracatı yüzde 9 oranında arttı. 90 farklı modeliyle çiftçilerin ihtiyaçlarına yönelik tasarımlar geliştiriyor. Erkunt Armağan, amatör yelkenci. Yeni yerler görmek ve seyahatlere çıkmak en büyük tutkusu. 
 
​36- OYA ECZACIBAŞI, 58 - İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı
İstanbul Modern ile her yaşa uygun eğitim programları, sinema, kütüphane, etkinlik programlarını hayata geçirdi. 11 yılda 115 sergi düzenlendi. Kuruluşundan bu yana 6 milyon izleyiciye ulaştı. Her yıl ortalama 650 bin ziyaretçisi var. Eğitim programlarından yararlanan çocuk ve genç sayısı ise 650 bini aştı. Eczacıbaşı, Türkiye’nin sanatsal yaratıcılığını yurtdışına tanıtmak ve taşımakta kararlı. İstanbul Modern, farklı kategori ve özelliklerde 20’nin üzerinde ödülün de sahibi. 
 
image
​37- ELİF ÇOBAN, 50 - Şölen Çikolata CEO’su
Biscolata, Milango, Ozmo, Boombastic, Luppo, Lokkum, Nutymax gibi dünya çapında başarıya ulaşmış markaları bünyesinde bulunduruyor. 2016 senesi cirosu 763 milyon, 2017 hedefi ise 915 milyon TL. Son beş senede toplam 500 milyon TL’ye yakın yatırım yaptı. Toplam çalışan sayısı 2 bine yakın. Hedef pazarlarda güçlü şekilde var olabilmek için yurtdışı ofislerine ağırlık veriyor. Ürünler, Amerika’da Wall-Mart, Publix gibi noktalarda satılıyor. Çoban, Şölen’in Gaziantep’teki toplam 320 milyon TL yatırımla kurduğu çikolata üretim tesisinde, 2 bin metrekarelik alanda Ar-Ge merkezini açtı. 
 
image
​38- GÜLDEN YILMAZ, 51 - Koton Yönetim Kurulu Üyesi ve Eş Başkanı
Yılmaz, her gün 80 yeni seçeneği müşterileriyle buluşturuyor. Moda kavramını güçlü tonda dile getiriyor. Yeni reklam kampanyalarıyla jean, triko ve kaban kategorilerinde iki kata ulaşan satış başarısı yakalandı. 67 yeni Koton mağazası yolda. 2017 yılında 31’i yurt içinde, 36’sı yurt dışında olmak üzere toplam 67 yeni mağaza açmayı hedefleyen Yılmaz, bulunduğu ülke sayısını da 29’a çıkarmayı ve yüzde 42 büyümeyi öngörüyor. 
 
39- BANU AKSOY TARAKÇIOĞLU, 42 - Turcas Petrol İcracı Yönetim Kurulu Üyesi
Aksoy Tarakçıoğlu, grubun enerji şirketi RWE’de önemli projelere imza atıyor. Türkiye’nin toplam elektrik talebinin yüzde 2’sini karşılayan Denizli doğalgaz kombine çevrim elektrik santrali ile elektrik piyasasında iddialı. Aksoy Tarakçıoğlu’nun öncülük ettiği stratejiler “Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülleri”ni kazandırdı. Aksoy Holding, Türkiye’de halka açık 404 şirket arasında “kadınların yönetiminde en çok söz sahibi olduğu şirketler” listesinde ilk beşte yer aldı ve enerji şirketleri arasında birinci oldu. Aksoy Tarakçıoğlu, Hüseyin Avni Lifij eserlerinin sanatsevere ulaşmasında sosyal projelere de önderlik ediyor. 
 
​40- ALEV ALTINKILIÇ, 57 - Kahve Dünyası CEO’su ve Altınkılıçlar YKB Yar.
Altınkılıç’ın yarattığı iş fikriyle hızlı büyüyen Kahve Dünyası, yurt dışında üçüncü mağazasını Bükreş’te açtı. Türkiye genelinde 140 mağazasında her ay 2 milyon kişiyi ağırlayan Kahve Dünyası adına Altınkılıç,  Suudi Arabistan ve Kuveyt’te de 10’a yakın mağaza açmayı planlıyor. Kahve zinciri adına 2018hedefi ise 200 mağazaya ve geniş ürün yelpazesi ile Türkiye genelinde 80 bin satış noktasına ulaşmak. Yaya trafiğinin olduğu lokasyonlarda açılan yeni “Kahve Dünyası Al Götür” konsept mağazaları ise 2018’de ses getirecek gibi görünüyor. 
 
​41- JAKLİN GÜNER, 52 - Vakko CEO’su
Vakko’nun 2016 perakende satışları yüzde 20 arttı ve 560 milyon TL olarak gerçekleşti.  Biri yurtdışında olmak üzere toplam 20 mağaza ile Vakkorama, 2016’da yüzde 30 büyüdü. Vakko Eau de Cologne’u ve Vakko Tea Atelier markaları pazara sunuldu. 2016’da Akmerkez’de Vakko Patisserie Petit Four açıldı. 2017’de İstinye Park Markalar Sokağı’nda üç kattan oluşan yeni Vakko mağazası için gün sayılıyor. 2017 sonuna kadar ikisi yurtdışında olmak üzere toplam 33 mağaza açmak ve grup genelinde yüzde 20, Vakkorama’da ise yüzde 35 oranında büyüme hedefi var.
 
​42- GAMZE ÇUHADAROĞLU,51 - Danone Su GM.Danone Türkiye Entegrasyonu GM
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun Çuhadaroğlu, 2004 yılında Danone Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Pazarlama Direktörlüğü görevi ile Danone ailesine katıldı. 2015’te getirildiği yeni göreviyle Akmina ve Hayat markalarının stratejilerine yön verecek. 2018’te Sırma markasını da bünyesine dahil etme planları var. Hedefi, çocuklara su içme alışkanlığı kazandırmak ve kadın istihdamı konularına odaklanmak. 
 
image
​43- NEŞE GÖK, 44 - İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı
İnci Akü, dünya akü devi Japon GS Yuasa ile ortaklığa imza attı. Dokuz şirkette 2 bin 400 kişiyi istihdam ediliyor. 2016’da şirket yüzde 15 büyüdü ve üretiminin yüzde 67’sini, satışlarının ise yüzde 63’ünü 80’den fazla ülkeye ihraç ederek gerçekleştirdi. Holding için yüzde 15 büyüme hedefi söz konusu. Beş yıllık planda iki kat büyüme ve 400 milyon TL ciro hedefi var. 
 
​44- DİANE ARKAS, 44 - Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Arkas Lojistik 2016’da kârını yüzde 31 artırdı. 2017’de dolar bazında yüzde 15 büyüme hedefleniyor. 2017 yılında demir yolu dağıtım, depolama ve proje taşımaları, BDT ülkelerine uluslararası karayolu hizmetlerinin geliştirilmesi, çekici ve özel ekipman yatırımları, özel proje taşımaları önemli projeler arasında yer aldı. 2017’de çekici, dorse ve iş makineleri başta olmak üzere toplamda 4 milyon 700 bin euro yatırım planı var. Lokomotif yatırımlar ve intermodal ulaşım gündemde.
 
​45- EVRİM ARAS, 38 - Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su
2016 yılını yüzde 14 büyüme ve 965 milyon TL ciro ile kapatan Aras Kargo, 2017’de 1 milyar TL’nin üzerinde ciro ve yüzde 19 büyüme hedefliyor. Kadınları daha fazla iş hayatına kazandırmayı amaçlayan Aras, yüzde 17 olan kadın çalışan oranını da yıl sonuna kadar yüzde 20’ye çıkarmayı planlıyor. Dünya markası olma vizyonuyla yatırımlarına devam eden Aras, 825 şube, 29 transfer merkezi, 4 binden fazla araç ve 12 bin çalışanıyla Türkiye’nin en geniş dağıtım ağına sahip kargo şirketini yönetiyor. 
 
image
  ​46- HARİKA GÜRAL, 38 - Güral Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yar. 
Güral Şirketler Grubu, Güral Premier Hotels & Resorts çatısı altında Güral Premier Hotel Belek ve Güral Premier Hotel Tekirova ile iki tesisle hizmet veriyor. Kış turizmi, sağlık, spor, din ve gurme turizmi alanları Güral’ın yoğunlaştığı konular. 2016’da otelcilik ve turizm alanında prestijli ödüller kazanan grup, adından söz ettirdi. World Luxury Hotel Awards Ödülleri kapsamında, Güral Premier Hotel Belek- “En İyi Her Şey Dahil Aile Oteli” ödülünü aldı. Güral Premier Hotel Tekirova ise “Doğu Avrupa’nın En İyi Luxury Resort Oteli” seçildi. 
 
​47- ESİN GÜRAL ARGAT, 48 - Gürallar Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili 
Güral Argat, Ar-Ge yatırımlarıyla robotlar, otomatik paketleme ve şekillendirme makineleri gibi teknoloji altyatırımında dikkat çekti. Turizm alanında Alibey Hotels and Resorts Maldivler’de 2017’nin son çeyreğinde hizmete açılacak. LAV markası ile 2017’de dört yeni konsept öne çıktı. Güral Argat, yenilikçi pazarlama stratejilerinin peşinde. 
 
​48- EVRİM HİZALER, 42 - Adel Kalemcilik Genel Müdürü
 2016 yılında net cirosunu 272 milyon TL’ye yükseltti. Çayırova üretim tesisinde bine yakın farklı ürün ve yılda 270 milyon parça üretim gerçekleştiriliyor. 60’a yakın ülkeye ihracat yapan Adel, 2016 yılında portföyüne Cabo Verde ve Malezya ülkelerini de ekledi. Hizaler oyuncak sektöründe beş marka ile büyüme planları yapıyor. 2017 yılında portföyüne dünya lideri 14 marka eklenecek. 
 
​49- IŞIL HASDEMİR, 47 - NCR CEO’su 
ABD’li bilişim ve ödeme sistemleri şirketi NCR’ın CEO’su Hasdemir, Türkiye’yi bölgede merkez olabilecek konuma getirmek üzere projeler peşinde. NCR’ın işini büyütmesine olanak sağlayacak yeni fırsatları araştıran Hasdemir, pazarda en büyük paya sahip şirketin stratejilerine yön veriyor. Şube otomasyonu, mobil, online ve çok kanallı sistemlere odaklı teknolojiler ana konuları. Gündeminde NCR’ın “Global 2020 Vision” vizyonu kapsamında, kültürel dönüşüm için çalışmalar var. 
 
​50- HÜLYA GEDİK, 48 - Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Son üç senede Afrika pazarına yöneldi. Holding, Kuzey Afrika’da Cezayir, Libya, Nijerya, Mısır başta olmak üzere 83 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Üretimin yüzde 65’i ihraç ediliyor. Cironun yüzde 2’si Ar-Ge’ye ayrılıyor. Holdingin döküm ve vana faaliyetlerini, Sakarya-Hendek’te 110 bin metrekare alanda modern dökümhane binasına taşıdı. Yapacağı 100 milyon dolarlık yeni yatırımı ile kaynak sarf malzemeleri üretimini ve mevcut teknolojik altyapısını, Gedik Kaynak tesislerine transfer edecek. Gedik, 2017’de bir detoks merkezi açmaya hazırlanıyor.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR