Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRK LİRASI ERİYOR
TÜRK LİRASI ERİYOR
TL, dolar karşısındaki kaybı ile bugün de küresel piyasalardan negatif ayrıştı. 2.85'i geçen TL'nin kaybı yüzde 2'ye yaklaştıKaynak: TL'deki kayıp yüzde 2'ye yaklaştı
26 Ocak 2017, 00:46

 

 

Merkez Bankası'nın dünkü faiz kararlarının ardından hızla gerileyen ancak daha sonra toparlanan TL'deki kayıp bugün de devam etti.

Uzmanlar PPK adımlarının yeterli görülmemesi ve fonlama maliyetinde beklenen yükselişin olmaması ile TL'nin negatif olarak ayrıştığını belirtiyor. Dünkü kapanışa göre TL dolar karşısında %2'ye yakın değer kaybetti, ve 3.85'i aştı.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, TCMB'nin üst bant ve geç likidite penceresi faizini artırarak sadece emniyet sübaplarını hareket ettirdiğini, bunun da kalıcı sıkılaştırma yerine gerektiğinde döndürülebilir bir artırım yaptığını gösterdiğini söyleyerek, "TCMB likidite operasyonları ile müdahaleye devam edecek. Faiz artırımlarının beklentilerin ötesine geçmemesi nette TL için olumsuz bir faktör. Temel risk unsurlarında bir düzelme olmadığı gibi not indirimi fiyatlanan Fitch değerlendirmesi de TL'de baskı yaratıyor. Küresel olarak zayıf dolara karşı TL'nin hala değer kaybetmesinde Fitch ve genel risklerin etkili olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Erkan, TCMB'nin likidite adımlarını piyasada likidite sıkıntısı yaşanmaması ve banka maliyetlerinin artmaması adına her gün yapamayacağını dolayısıyla volatilitenin düşük görüldüğü günlerde bankalara GLP'yi tek seçenek olarak sunmayabileceğini söyledi. Erkan, "Bugün BIST'te yüksek fonlama yapılmasıyla GLP'de kullanıma gerek kalmadı. Dolayısıyla ortalama fonlama maliyetinde ciddi bir yükselişin olmadığını hesaplıyoruz. Bu da TL'nin negatif ayrışmasına neden oldu" dedi.

Likidite adımlarının kuru düşürmeye değil daha fazla yükselişi engellemeye yönelik olduğunu söyleyen Erkan, "Önümüzdeki dönemde TCMB'nin nasıl bir politika izleyeceğine ilişkin belirsizlik var. Likidite adımları dolar/TL'yi 3.70-3.80 bandında tutar ancak temel risklerde bir değişiklik yok" dedi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR