Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BANKALAR İSTEMEDEN OTEL SAHİBİ OLACAK
BANKALAR İSTEMEDEN OTEL SAHİBİ OLACAK
Richmond International'ın Genel Koordinatörü Ümit Yaşar Atalay, turizm sektöründeki son durum ile ilgili ilginç değerlendirme ve iddialarda bulundu.
10 Kasım 2016, 14:13
 
 
Aksoy Grup'a bağlı Richmond International'ın Genel Koordinatörü Ümit Yaşar Atalay, turizm sektöründe birçok otelin iflasın eşiğine geldiğini ileri sürerek, "Sektör en kötü zamanlarını yaşıyor. Böyle giderse otellerin yeni sahipleri bankalar olacak. Ancak bankalar ne sektörü biliyor ne de otelciliği" diye konuştu. 
 
Dünya gazetesinden Aysel Yücel’e konuşan Atalay, sektör olarak krizlere çok alışık olduklarını ancak bu krizin çok daha farklı olduğunu ifade ederek, otellerin çoğunluğunun zararda olduğunu, önemli bir kısmının da iflasın eşiğine geldiğini ileri sürdü. 
 
Atalay, "Hem İstanbul'da hem Güney'de oteller çok büyük sıkıntı yaşıyor. Sektör daha önce de krizler yaşadı ancak o zaman belli pazarlarda kriz yaşanıyordu. Avrupa pazarında kriz yaşansa diğer pazarlar açığı kapatıyordu, ama sıfırlanmıyordu. Şimdi olay başka boyutta. İkinci pazar konumuna gelen Rusya'da sıkıntı yaşandı. Avrupa aslında son 5 senedir ciddi sıkıntıda. Fakat bu son yaşanan olaylarla beraber orada inanılmaz düşüşler oldu. Kültür turizmi neredeyse sıfırlandı. Genel olarak baktığımızda iç pazar ağırlıklı çalışan oteller haricinde hemen hemen hepsi şu anda ciddi sıkıntıda. İlk 8 ayda gelen turist sayısında yüzde 30'dan fazla düşüş var. İstanbul'da bazı otellerde oda fiyatlan yüzde 70'e kadar düştü. Doluluklardaki düşüş yüzde 40'ları buluyor bazılarında. İran alternatif pazar olarak artmıştı. Oradan da sıfırlandı" dedi.
 
Atalay, “Birçok otel iflasın eşiğinde. İşletmeciler kredi borçlarını ödeyemediği için otellerini bankalara kaptırma tehlikesi yaşıyor. Bu hem işletmeciler için kötü hem de bankacılar için. Banka hiçbir şekilde bilmediği bir işi alıyor. Turizmi, otel işletmeciliğini sektörü bilmediği için de başka birine satmaya çalışıyor. Daha kâr eden banka duymadım. Banka alacağını kurtarmak için bir yük olarak oteli alıyor ancak onu da değerli hale getirmek kolay değil. Onlar da bu işin kolay olmadığını bildikleri için istemiyorlar aslında ve işletmelerin ayakta kalmasını istiyorlar. Alırsak daha zarar edeceğiz diye düşünüyorlar ama bıçak kemiğe dayandı” şeklinde konuştu.
 
‘Derdimiz kârlılık değil, ayakta kalmak’
 
Bundan iki yıl öncesine kadar sektörün, istihdam kalifiye eleman ve karlılığı artırmak gibi dertleri varken şimdi ise tek kaygılarının ayakta kalmak olduğunu vurgulayan Atalay, “Bütün umudumuz 2017’de. Ancak yeniden karlı günlerimize dönmek kolay olmayacak. İstikrar sağlanır, insanlar buraya geldiklerinde güvende olduklarını hissederse sektör hızlı toparlanır. Ancak bu dönemde diğer ülkelere kaptırdığımız turisti geri almak çok kolay olamayacak. Bu zaman alacak. Bu nedenle 2017’de sıkıntılar bitse de kar yapmak kolay olmayacak. 2017’de istikrar sağlanırsa en azından ayakta kalanlar ayakta kalmaya devam edecek. Sektörde birçok işletme 2016’da olduğu gibi 2017’yi de kaldıramayacak durumda. Bunu sürdüremeyecek çok sayıda firma var” dedi. Rus pazarında caharterlerin başladığını hatırlatan Atalay, ancak ikinci pazar konumundaki Rusya’nın da sektörü kurtamya yetmeyeceğini çünkü kriz öncesi dönemde yapılan büyük yatırımlar nedeniyle sektörde büyük bir arz fazlası oluştuğuna dikkat çekti.
 
Sektörün kurtuluşu kültür turizminde
 
İstanbul için çok önemli olan kongre turizminin de güvenlik sorunları nedeniyle durma noktasına geldiğini dile getiren Atalay, “İki ileri bir geri gitmeseydik İstanbul kongre turizminde lider konumda olabilirdi. Bu potansiyele sahip aslında” dedi. Sektörün kurtuluşunun kültür turizminde olduğuna vurgu yapan Atalay, bu konuda ise şunları belirtti: “Türkiye aslında kültür turizmi açısından çok büyük bir potansiyele sahip. Anadolu’dan İstanbul’a nereye elinizi atsanız tarih fışkırıyor. Anca bu noktada doğru tanıtım ve pazarlama çok önemli bu konuda eksik kaldık. Bunu geliştirmeliyiz. Devletin de kültür turizmini desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz. Kültür turizmi için gelen turist ‘her şey dahil’ tatile göre çok daha fazla harcama yapıyor. Eşya satın alıyor, farklı mekanlarda harcama yapıyor.”
Devletin sektöre desteğini artırması gerektiğinin altını çizen Atalay, “ Artık sektörün ülkenin çok önemli bir gelir kaynağı politikası altında yönetilmesi gerekiyor. Belli bir komitenin kısa, orta ve uzun vadede sadece bu konuya odaklanarak sektör önderleriyle beraber kol kola çalışıyor olması lazım. Sektörün bir bakanlığı yok. Mutlaka olması gerekiyor” dedi.
 
Richmond yurtdışına açılmak için yer araştırıyor
 
Sahibinden.com’un yanı sıra Capitol Alışveriş Merkezi’nde yüzde 50 ortaklığı bulunan Aksoy Grup’a bağlı Richmond International krize rağmen yeni yatırım fırsatlarını değerlendiriyor. Yurtdışına açılma planları yapan şirket bu konuda Berlin başta olmak üzere Avrupa’daki araştırmalarını sürdürüyor. 
 
Richmond International Genel Koordinatörü Ümit Yaşar Atalay, “Yurtdışında yatırım konusunda arayışlarımız sürüyor. Bu konuda önceliğimiz Berlin. Ancak henüz beklentilerimizi karşılayacak bir otel ya da bir yatırım fırsatı henüz karşımıza çıkmadı. Uygun fırsat bulduğumuzda yurtdışına açılacağız. Biz grup olarak sektördeki sıkıntılar azaldığında, işler toparlandığında hemen tepki verecek ve yatırımı hızlandırabilecek bir konumdayız. Doğru yerde istediğimiz fiyatı bulursak iç pazarda da yeni yatırıma açığız” diye konuştu. 
Richmond International şu anda Taksim, Sapanca, Efes ve Pamukkale’de olmak üzere toplam 4 otelle hizmet veriyor.
 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR