Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
EKONOMİYİ BEKLEYEN TEHLİKE
EKONOMİYİ BEKLEYEN TEHLİKE
En zayıf halka" konumundaki borç ihraçcılarının toplam borcu 359 milyar dolar ve bu şirketlerin yüzde 25'i sorun yaşayan petrol ve gaz şirketlerden oluşuyorKaynak: 251 şirket borçlarını geri ödeyemeyebilir
4 Eylül 2016, 14:56

 

Geri ödenmesinde sorun yaşanması muhtemel borç taşıyan bu kadar yüksek sayıda şirket bulabilmek için küresel finansal krizi takip eden aylara geri dönmek gerekebilir.

S&P Global Ratings'in "en zayıf halka" olan küresel borç ihraçcılarına ilişkin raporuna göre, kredi notu yatırım yapılamaz seviyenin en alt kademesinde 251 şirket bulunuyor ve bu şirketlerin kredi notu görünümleri de negatif. S&P'ye göre aynı pozisyonda 264 şirketin bulunduğu Ekim 2009'dan bu yana bugün en yüksek seviyedeyiz.

S&P'nin 1 Eylül tarihli raporuna göre, enerji şirketlerinin öncülük ettiği "en zayıf halka" grubundaki şirketlerin toplam borcu 359 milyar dolar.S&P'nin sabit getirili menkul kıymetler küresel araştırma şefi Diane Vazza'ya göre, "En zayıf halka konumu, yani çöp kredi notu seviyesinin en dibinde bulunan ve negatif görünüme sahip olma konumu, temerrüt olasılığı açısından önemli bir gösterge olmaya" devam ediyor.

Vazza araştırma notunda, en zayıf halka konumundaki bu şirketlerin borçlarını ödeyememe ihtimalinin, yatırım yapılabilir seviyenin altında kredi notuna sahip diğer şirketlere kıyasla 10 kat daha yüksek olduğunu belirtti.Vazza bu yıl iflas eden şirketlerin yüzde 71'inin daha önce "en zayıf halka" konumunda bulunduklarını söyledi.Emtia piyasasında gerginlik sürerken, petrol ve gaz şirketleri listeye 62 şirket sokarak listenin yüzde 25'ini temsil etti. Ağustos'ta listeye katılan 8 şirket arasında Chesapeake Energy ve Hornbeck Offshore Services de bulundu.

Finansal kurumlar 34 şirketle listenin yüzde 14'ünü temsil etti.Listeye yeni girenler arasında Elon Musk'ın nakit sıkıntısı çeken Tesla Motors şirketi ve Intelsat da yer aldı.S&P bu listeyi B- nota veya daha düşük kredi notuna sahip ve görünümü negatif olan şirketlerden oluşturdu. Listedeki şirket sayısı Nisan 2009'da 300 ihraçcıyla rekor düzeye ulaşmıştı.Kaynak: 251 şirket borçlarını geri ödeyemeyebilir 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR