Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İŞ GÜVENLİĞİ CEZALARI KAPIDA
İŞ GÜVENLİĞİ CEZALARI KAPIDA
Doktorsuz markete, kuaföre, terziye ceza. Türkiye'de on binlerce iş yerini ilgilendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki düzenleme 1 Temmuz'dan itibaren resmen yürürlüğe girdi
26 Temmuz 2016, 16:47

Türkiye'de on binlerce iş yerini ilgilendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki düzenleme 1 Temmuz'dan itibaren resmen yürürlüğe girdi. Buna göre artık 50'den az çalışanı olan 'az tehlikeli' sınıfından iş yerlerinde, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmak kanuni zorunluluk.

Yeni mevzuat gereği, mühendislik, danışmanlık, avukatlık, mali müşavirlik gibi hizmetlerin verildiği her türlü ofiste, market, kuaför, terzi, kırtasiye gibi dükkanlarda ve apartmanlarla site yönetimlerinin dahil olduğu tüm iş yerlerinde 1 Temmuz 2016'dan itibaren 1 personel bulunsa bile iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırılması veya bu hizmetin dışarıdan alınması gerekiyor. Denetimlerde bu zorunluluğa uymadığı tespit edilen iş yerleri yüklü miktarda cezayla karşı karşıya kalacak.

KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Aslı Dinçyürek, yeni düzenlemenin gereklerini örneklerle anlattı. Dinçyürek düzenlemenin, ev hizmetleri ile çalışan istihdam etmeden kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar dışında nitelenen sınıfta yer alan tüm iş yerleri için geçerli olduğunu söyledi. Dinçyürek şu bilgileri verdi:

Her ay için en az 13 bin lira ceza

"- İş güvenliği uzmanlarının bakanlıkça yetkilendirilmiş ve 'İş güvenliği uzmanı’ belgesine, iş yeri hekimlerinin de yine bakanlıkça yetkilendirilmiş 'İş yeri hekimliği' belgesine sahip olmaları gerekiyor.

- İş yerinde çalışan personelden gerekli sertifikaya sahip olanlar bu alanda görevlendirilebilir. 10’dan az çalışanı olan iş yerlerinde, belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması koşuluyla işveren de bu görevi yerine getirebilir.

- Mevzuatla belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenler, görevlendirmediği her bir kişi için idari para cezası ile karşı karşıya kalacaklar. Bu cezalar 50’den az çalışanı olan işyerlerinde 6 bin 511 TL, 50 ve üzeri işçi çalışan işyerlerinde ise 9 bin 766 TL olarak uygulanacak. Bu cezalar aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktarda uygulanmaya devam edecek.

- Örneğin; X avukatlık firması az tehlikeli işyeri sınıfındadır ve 2 tane işçi çalıştırmaktadır. İşverenin, 01.07.2016 tarihinden itibaren diğer şartları yerine getirmiş olmakla birlikte iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi hizmeti almadığının tespiti halinde; * İş güvenliği uzmanı çalıştırılmadığı veya görevlendirilmediği her ay için 6 bin 511 TL * İşyeri hekimi çalıştırılmadığı veya görevlendirmediği her ay için 6 bin 511 TL olmak üzere yükümlülük yerine gelene kadar aylık 13 bin 022 TL idari para cezasına çarptırılacak.

- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işverenlerin yapması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Az tehlikeli iş yerlerinin meydana gelebilecek kaza ve riskleri önlemek, bu risklere karşı çalışanlarını korumak amacıyla, mevzuatta öngörüldüğü şekilde iş yerinde risk analizi / acil durum planı yapmak veya yaptırmak, çalışanlarına iş güvenliği ve sağlığı eğitimi vermek gibi zorunlulukları bulunuyor.
  • Çalışanlar arasında iş güvenliği uzmanı veya iş yeri hekimi sertifikası bulunanların İSG-KATİP üzerinden görevlendirilmesi mümkün. Bu durumda işveren ile çalışan arasında bu görevi de kapsayan yeni bir iş sözleşmesi imzalanması gerekiyor.
  • İşveren, iş yeri hekimliği veya iş güvenliği uzmanlığı hizmetini OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) üzerinden alabilir.
    İşverenin, iş güvenlik uzmanı veya iş yeri hekimi sertifikasına sahip olması durumunda, çalışan sayısı ve tehlike sınıfı da dikkate alınarak, ÇSGB’nin İSG-KATİP sistemi üzerinden kendisini ataması mümkün. Bu görevlendirmeyi yapacak kişinin ise işyerinin SGK e-Bildirge Yöneticisi olması gerekiyor."
  • Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR