Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ YENİLENİYOR MU ?
TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ YENİLENİYOR MU ?
Teknoloji perakandeciliğinde dengeler değişiyor, çok katlı ve çok sayıda mağaza dönemi sona eriyor.
17 Temmuz 2016, 22:35
 
 
Son bir yılda karlılıklarında önemli oranda düşüş yaşayan teknoloji perakendecileri, verimliliği artırmak için bir yandan iş yapmayan mağazaları kapatırken diğer yandan bazı büyük mağazalarının metrakaresini düşürüyor.
 
İstanbul’un en işlek caddesi İstiklal’de bazı firmalar mağazalarını kapartırken bazıları ise alanlarını küçültüyor.
 
Son olarak geçtiğimiz günlerde teknoloji devlerinden Media Markt, Demirören AVM’deki en büyük mağazalarından birini kapattı. Bimeks İcra Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk, “Teknolojide çok katlı mağaza dönemi bitiyor. Web ile mağazanın tamamen entegre olduğu çoklu kanal dönemi başlıyor” dedi. 
 
Müşteri satın alma talebini erteliyor’ 
 
Son bir yılda teknoloji perakendeciliğindeki düşüşü ve kapanan mağazaları değerlendiren Bimeks İcra Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk, “Perakende sektöründe hem cirosal anlamda hem karlılık anlamında bir daralma yaşanıyor. Biz bunu daha çok talep ertelenmesinden kaynaklı bir daralma olarak görüyoruz. Verimlilik firmaları bir hayli zorluyor. Bütün dünyada kar marjları daralıyor. Online perakendenin devreye girmesiyle birlikte insanlar fiyata daha kolay erişiyor, karşılaştırma yapıyorlar. Verimliliği artırmak için de bazı mağazalar kapatılıyor bazılarının ise alanı düşürülüyor” diye konuştu. Vatan Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Vatan da karlılıktaki azalmanın bazı firmaları mağaza kapatmaya zorladığını ifade etti. Daha önce Media Mark’ta yöneticilik yapan, şimdi ise online satış mağazası Hepsiburada.com CFO’su olan Korhan Öz de büyük teknoloji perakendecilerinin verimliliği artırmak için bazı mağazalarını kapatmayı tercih ettiğini söyledi. 
 
image
 
‘Çoklu kanal’ ön plana çıkıyor 
 
Sektörde müşteri taleplerinin değiştiğine, web ile mağazanın tamamen entegre olduğu çoklu kanal sistemine geçiş yapıldığına dikkat çeken Mustafa Selçuk, şöyle konuştu: “Bizim iş modelimizin temeli çoklu kanal sistemi. Mağaza ile webi tamamen entegre ediyoruz. Büyük şehirlerde 20 km’lik bir alanda mağaza varsa veya bir ilde bir mağaza varsa o yeterli oluyor. Çok agresif mağaza açan bazı firmalar şimdi azaltmak durumunda kalabiliyor. Çok katlı 600 metrekare mağazalar artık dünyada da tercih edilmiyor. Türkiye’de çalışan bir model olamadı. Çünkü artık müşteri devasa bir mağazada 3 saat zaman geçirmek istemiyor, ürüne çabuk erişmek istiyor.” 
 
Bimeks olarak verimliliği ön planda tutacak şekilde mağaza açmaya devam edeceklerini ifade eden Selçuk, “Agresif davranmadığımız için mağaza kapatmak zorunda kalmadık. Bir yerde kapatıyorsak diğer yerde açıyoruz. Bu seneyi 145 adet mağazada kapatmayı planlıyoruz. Net olarak mağaza kapatma planımız yok. Geçen sene 1.6 milyar TL ciro yaptık, bu sene en az 1.8 milyar TL olur diye düşünüyoruz” dedi.
 
image
 
Vatan sadece mağaza açma hızını yavaşlattı
 
Vatan Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Vatan, eskisi kadar çok sayıda mağaza açma hedefleri olmasa da bu yıl en az 5 yeni mağazanın devreye gireceğini belirtti. Vatan, şunları söyledi: “Hala mağaza açıp büyümeye devam ediyoruz. Karlılığımız da devam ediyor. Bizim tek farkımız genel giderlerimizin daha kontrollü olması. Bu sayede daha uygun fi yata sattığımız halde hala para kazanabiliyoruz. Rakiplerimizin mağazaları kapandıkça iş bize kayıyor. Bizim şu andaki stratejimiz ‘bekle ve işi al’ şeklinde. Geçen yılı diğer fi rmalar zararla kapatırken biz 100 milyon TL’nin üzerinde karla kapattık. Bu sene daha yüksek karımız olacak diye düşünüyoruz. İlk çeyrek rakamları iyiydi.”
 
Aysel YÜCEL

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR