Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÇİÇEK FUARINA RUSYA DARBESİ
ÇİÇEK FUARINA RUSYA DARBESİ
Uçak ve karayoluyla yapılacak sevkiyatlar geçici olarak durduruldu. Kriz nedeniyle İstanbul'daki Çiçek Fuarı'na davetli Rus basını ve sektör temsilcileri de programlarını iptal etti.
26 Kasım 2015, 22:48

 

Uçak ve karayoluyla yapılacak sevkiyatlar geçici olarak durduruldu. Kriz nedeniyle İstanbul'daki Çiçek Fuarı'na davetli Rus basını ve sektör temsilcileri de programlarını iptal etti.

1 milyar dolarlık çiçek ithalatı yapan Rusya, uçak düşürme krizi nedeniyle gümrük kapılarında Türkiye'den gelen ürünlere yönelik ambargo uyguluyor. Kesme çiçek ihracatçıları dün Rusya'ya giden 6 TIR geri çevrildi. Bugün aynı sayıdaki TIR yola çıkarılmadı. Uçak sevkiyatları da geçici olarak durduruldu.

Gümrüklerden gelen haberler üzerine TIR'ları yoldan çevirdiklerini belirten Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Kesinlikle bekletileceği söyleniyor. Dün giden 6 TIR geri döndürüldü. Gönderimleri de durdurduk. Uçak sevkiyatlarını da geçici olarak durdurduk. Resmi olarak herhangi bir engelleme görülmese de gayriresmi engeller gözüküyor. Tabi bu durum kısa ve orta vadede sektöre çok büyük darbe vuracaktır. Çünkü en büyük partnerimizden biri Avrupa'dan sonra Rusya. Zaten Ukrayna'daki karışıklıktan dolayı o bölgede düşen ihracatımız, o bölgenin de eklenmesiyle büyük darbe yiyecek" dedi.

ÇİÇEK BARIŞ VE SEVGİNİN SEMBOLÜ

Çiçeği barış ve sevginin sembolü olarak gördüklerini belirten Bağdatlıoğlu, "Bu dönem içinde Rusya ile aramızdaki etkileşimde de barış ve sevginin unsuru olarak görülmesini istiyoruz. Çünkü biz önemli bir ticaretin yanında Rusya'yla kardeşlik, dostluk anlamında önemli yol katettik. Bu kardeşlik duygularının devam etmesi için gerilimin bir an önce sonlandırılması gerekiyor. Her iki ülkenin yetkililerinin daha sağduyulu hareket etmesini bekliyoruz" dedi.

ŞİRKETLER KAPANIR, BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALIR

Rusya'ya 10 milyon doların üzerinde kesme çiçek ihracatı yapıldığını belirten Osman Bağdatlıoğlu, "En çok kesme çiçek satışı yapılan üçüncü ülke Rusya. Yıllık 100 milyon dolar ve 400 milyon dal ihracat yaptığımız sektörümüzde 25 bin kişi istihdam ediliyor. Dünyanın en çok çiçek tüketen ve ithalatını yapan ikinci ülke. 1 milyar doların üzerinde ithalatı var. Bu pazarda Türk çiçek sektörü büyük gelişme evresinde, bu olaylar nedeniyle durgunluk paniği var. Tabi ki ülke istikrarı ve politikalar çok önemli, verilen kararlara saygılıyız ama bazı durumlar var ki ekonomik dengelerin düşünülmesi de gerekiyor. Böyle devam etmesi halinde birçok şirketin kapanmasına, üretim alanlarının daralmasına ve binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açabilecek bir sorun" diye konuştu.

RUS BASINI BİLE FUARA KATILIMI İPTAL ETTİ

İstanbul'da CNR Fuar Merkezi'nde düzenlenen Çiçekçilik Fuarı'na İhracatçılar Birliği olarak destek verdiklerini belirten Osman Bağdatlıoğlu, fuara uluslararası basın kuruluşlarının da davet edildiğini, bu olaylar nedeniyle Rus basınından iptaller olduğunu söyledi. Bağdatlıoğlu, Rusya'dan gelecek sektör temsilcilerinden de yine iptaller yaşandığını dile getirdi. Bağdatlıoğlu, fuar alanında bile yaşanan bu krizin ana gündemi oluşturduğunu ve sektör temsilcilerinde büyük paniğe yol açtığını söyledi.

 
 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR