Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MAHKEME KARARI EMEKLİYİ SEVİNDİRDİ
MAHKEME KARARI EMEKLİYİ SEVİNDİRDİ
30 yıldan fazla çalışan memur emeklisi ek ikramiye alabilecek. Ankara 12. İdare Mahkemesi, ek ikramiye ödemesi için SGK’ya başvurup ret yanıtı alan bir emeklinin açtığı davada, bu kişiye ödeme yapılması yönünde karar verdi.
24 Temmuz 2015, 07:04

 

Anayasa Mahkemesi’nin, Emekli Sandığı'na tabi çalışıp emekli olanlara ödenecekemekli ikramiyesini 30 yılla sınırlayan yasa maddesini iptali sonrasında, 30 yıl üzeri çalışma süresi için ek ikramiye isteyenlerin yolu mahkeme kararıyla açıldı.

Ankara 12. İdare Mahkemesi, ek
 ikramiye ödemesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurup ret yanıtı alan bir emeklinin açtığı davada, emekliye ek ikramiye ödenmesi gerektiğine hükmetti. Süreç şöyle gelişti:

7 Ocak'ta yürürlüğe girdi

- Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı’na tabi çalışıp
 emekli olanlar için 30 yıl üzeri çalışma süresinin ikramiye hesabına dahil edilmemesi yönündeki yasal düzenlemeyi 25 Aralık 2014’te iptal etti. Karar 7 Ocak 2015'te yürürlüğe girdi.

- Bunun üzerine kapsama giren bir
 emekli SGK’ya başvurarak 30 yıl üzeri çalışma için ek ikramiye ödemesini istedi.

-
 SGK ise kararın 7 Ocak 2015’ten önce emekli aylığı alanları kapsamayacağı, Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürüyemeyeceğini öne sürerek ödeme yapmayı reddetti.

'Geriye yürümez' dediler

- Bunun üzerine bu
 emeklinin Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde açtığı SGKkararının iptali davası 30 Haziran 2015 tarihinde davacı lehine sonuçlandı.

'Emeklinin varolan hakkı'

Mahkeme kararında,
 emeklinin talebinin karşılanmasının Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümesi olarak yorumlanamayacağı kaydedilerek, “Davacı yeni bir hak kazanmamıştır. Anayasa Mahkemesi kararı ile yeni bir hak inşa edilmemektedir. Aksine var olan bir hak önceki mevzuat ile elinden alınmış, var olan bu hakka ancak ‘iptal’ kararı ile kavuşmuştur” denildi.

Faiz ödenecek

Mahkeme, davacı
 emeklinin 30 yıldan fazla çalışma süresi için yaptığı başvurunun değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, “30 hizmet yılından fazla geçen hizmet süresine göre hesaplanacak emekli ikramiyesinin başvuru tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesi gerekmektedir” hükmünü de kurdu. Karar 1 milyon 900 bin memur emeklisi içinde, fiili çalışma süresi 30 yılın üzerinde olanları ilgilendiriyor.

SGK’ya başvurulabilir

SGK’­nın, ka­ra­rı Böl­ge İda­re Mah­ke­me­si­’n­de tem­yiz hak­kı bu­lu­nu­yor. Bu­na kar­şın, emek­li adı­na da­va­yı açan Avu­kat Gök­han Can­do­ğan, bu ka­ra­rı­nın ar­dın­dan
 SGK’­nın baş­vu­ru ya­pan emek­li­le­rin ta­lep­le­ri­ni ka­bul ede­rek doğ­ru­dan ge­rek­li öde­me­yi yap­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Can­do­ğan, SGK
 ret ya­nı­tı ve­rir­se, bu ya­nıt son­ra­sı 60 gün için­de da­va aça­bi­le­cek­le­ri­ni ifa­de et­ti. Ay­rı­ca ka­rar di­ğer da­va­lar için de em­sal ola­cak.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR