Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
RAMAZAN FIRSATÇILIĞI
RAMAZAN FIRSATÇILIĞI
Ramazan öncesi fiyat artışı olmayacak beyanatları boş çıktı. Son bir yılda yüzde 29’dan fazla zamlanan et fiyatları hafta sonunda yüzde 5 ile 11 arasında arttı. Fırsatçılığı devlet kuruluşu Et ve Süt Kurumu’nun yapması isyan ettirdi.
15 Haziran 2015, 07:22

 

Ramazan öncesi fiyat artışı olmayacak beyanatları boş çıktı. Son bir yılda yüzde 29’dan fazla zamlanan et fiyatları hafta sonunda yüzde 5 ile 11 arasında arttı. Fırsatçılığı devlet kuruluşu Et ve Süt Kurumu’nun yapması isyan ettirdi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Ramazanöncesi gıda fiyatlarına zamgelmeyecek açıklaması sözde kaldı. Etin fiyatı Ramazan’ın başlamasına günler kala zamlandı. Ramazanöncesi yaşanan fiyat artışının Et ve Süt Kurumu’ndan (ESK) gelmesi şaşkınlığa yol açtı.

Mustafa YAĞMURLU- BUGÜN GAZETESİ

Özellikle İstanbul’da vatandaşın büyük rağbet gösterdiği ESK, cuma günü 30 lira 40 kuruştan sattığı dana kuşbaşının kilogram fiyatını hafta sonunda yüzde 11 oranında artırarak 33 lira 55 kuruşa çıkardı. Dana yağlı kıymanın kilogramı ise 26.90 liradan 28.45 liraya fırladı.

Artış yüzde 40’lara ulaştı

Geçen yıl Ramazan öncesinden bu yıl Ramazan ayı öncesine kadar danaetinin kilogram fiyatı yüzde 29 artmıştı. Son yapılan zamlarla birlikte bu artış bazı ürünlerde yüzde 40’lara ulaştı. Resmi olarak açıklanan yıllık enflasyonun yüzde 8,09 olduğu bir dönemde yaşanan bu artışa anlam verilemiyor.

Zam sitede yok fişte var

Et ve Süt Kurumu’nun et ürünlerine yüzde 5 ile 11 arasında yaptığı zam o kadar aceleye getirilmiş ki kurumun internet sitesinde hâlâ eski fiyatlar yer alıyor. Ancak vatandaşın alışveriş sonrası aldığı fişlere yapılan zammın yansıtıldığı görülüyor. Örneğin ESK’nın sitesinde yer alan dana kontrfilenin kilogramı 40 lira 90 kuruş iken vatandaşın alışveriş sonrası aldığı fişte 42 lira 84 kuruş olarak görünüyor.

Dünyada düşüyor bizde artıyor

Küresel gıda fiyatlarının 2010 yılı Haziran ayından bu yana en düşük düzeylerine gerilediği ve dört kişilik ailenin açlık sınırının 1,349 lira olduğu bir dönemdeRamazan öncesi gelen bu zam vicdansızlık olarak yorumlandı. Yapılanzamlarla adeta vatandaşa Ramazan ayında et yemeyin dendiği belirtiliyor. Bütün dünyada düşüşte olan et fiyatlarında yaşanan bu artış Ramazanfırsatçılığı olarak değerlendiriliyor. Canlı sığır fiyatları dünyada mart ayından bu yanana geriliyor. Mart sonunda 162 puan seviyesinde bulunan dünya canlı sığır endeksi cuma günü itibariyle 150 puana gerilemiş durumda.

Kuyruk yağı bile zamlandı

Özellikle ucuz diye dar gelirlilerin rağbet ettiği kuyruk yağına yapılan zam“fırsatçılığın bu kadarı” dedirtti. ESK’nin internet sitesinde kilogram fiyatı 13 lira olarak görünen kuyruk yağı mağazada 17 liraya satılıyor. Kuyruk yağında yaşanan fiyat artışı yüzde 30’u geçiyor. Cuma günü 35 liraya satılan sucuğun kilogramı 37 lira 64 kuruşa çıktı.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR