Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
PARA KAZANMA DAHİSİ
PARA KAZANMA DAHİSİ
Fiba Holding, 2007’de Turkon’la birlikte 255 milyon dolara aldığı Ambarlı’daki ‘Kumport Limanı’nın yüzde 65’ini yaklaşık 2 milyar dolara satıyor.
11 Haziran 2015, 06:22

 

Fiba Holding, 2007’de Turkon’la birlikte 255 milyon dolara aldığı Ambarlı’daki ‘Kumport Limanı’nın yüzde 65’ini yaklaşık 2 milyar dolara satıyor.

2008’de limanın tek sahibi olan Fiba, 2010 yılında yüzde 35 hissesini Umman Devlet Fonu’na satmıştı. Türkiye’nin 3’üncü büyük limanı Kumport için China Merchants dahil 5 talip olduğu belirtiliyor.image

ÇİN ve Hong Kong’un en büyük liman işletmecisi China Merchants Grup, Fiba Holding’in Avcılar’daki limanı Kumport’a talip. Çin’in en büyük devlet şirketlerinden biri olan China Merchants Grup ile birlikte bir bir diğer Çinli devlet şirketinin daha Kumport’a talip olduğu ve limanın toplamda 5 talibinin bulunduğu belirtildi. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin Kumport Limanı’nda hisse satışının söz konusu olduğunu teyid ederken, ilgili sorumuzu, “O konuda süreç devam ediyor. Bunun dışında bir bilgi vermem doğru değil” şeklinde cevapladı.

YÜZDE 65’E ÇIKTI

Sürece yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre ise, Kumport Limanı için hazırda liman işletmeciliği faaliyetleri bulunan 4’ü stratejik biri de finansal (CVC Capital olduğu iddia ediliyor) olmak üzere 5 şirketten ortaklık teklifi geldi. Fiba Holding ilk etapta limanın azınlık hissesini satmak üzere görüşmelere başladı. Ancak ilgili şirketler daha fazla hisse almayı teklif etti. Buna bir de çok iyi fiyat teklifi eklenince Fiba Holding de daha fazla hisse satmaya ikna oldu. Şu anda taliplerin masada yüzde 65 hisseyi almak üzere müzakere yürüttüğü belirtiliyor. Kumport’un yüzde 65 hissesi Fiba Holding iştiraki Fina Liman Hizmetleri’ne ve yüzde 35’i de Umman Devlet Fonuna ait.  

Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre yüzde 65’lik hisse için müzakere masasında oluşan fiyat 1 milyar doların çok üzerinde. Hatta 2 milyar dolara yakın teklif veren bile var. Konuyla ilgili olarak ulaştığımız Hüsün Özyeğin ise, fiyat konusunda hiçbir yorum yapmadı.  Kumport Limanı’nı 2007’de Fiba-Turkon ortaklığı 255 milyon dolara satın almıştı.  Oluşan yüksek fiyatın limanın taşıdığı yüksek potansiyelden kaynaklandığı konuşuluyor. 

Türkiye’nin para sihirbazı

Sıfırdan kurduğu Finansbank’ın yüzde 46’sını 2.8 milyar dolar gibi rekor bir rakama Yunanlı NBG’ye satarak dikkatleri üzerine çeken Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, sadece Türkiye’de değil en zenginler listelerine girmesi nedeniyle dünyada da, ‘para sihirbazı’ olarak görülüyor. Özyeğin’in satışın gerçekleşmesi durumunda bu kez Kumport Limanı’ndaki değer artışı ile gündeme gelmesi bekleniyor.  Finansbank’tan sonra Credit Europe ile Hollanda başta olmak üzere Avrupa, Ukrayna ve Rusya’da bankacılıkta büyüyen Özyeğin için “yurdışında bir Finansbank daha kurdu’ yorumu yapılıyor. Türkiye’den çıkan Milleniumbank’ı 85 milyon dolara alan Özyeğin 2001 yılında 5 milyon lira sermaye ile kurduğu Fiba Sigorta’yı da 2011’de Japonlara 485 milyon dolara satarak bir kez daha dikkatleri üzerine çekmişti. Özyeğin’in, perakende ve gayrimenkul alanlarında 40’ı aşkın şirketi Hollanda, İsviçre, Dubai, Malta, Ukrayna, Çin, Rusya ve Romanya’da faaliyet yürütüyor.

Türkiye’nin 3. büyük limanı

1994 yılında hizmet vermeye başlayan Kumport Limanı, 2007 yılında Fiba-Turkon ortaklığı tarafından satın alındı. 2008 yılı sonundan itibaren tamamen Fiba Grup iştiraki olarak faaliyetlerine devam eden Kumport, 2007-2013 yılları arasında konteyner iş hacminde yıllık ortalama yüzde 23 büyüdü. Şirketin websitesinde yer alan bilgilere göre 2013 yılında Türkiye konteyner iş hacminin yüzde 16’sını gerçekleştiren Kumport, iş hacmi baz alındığında 1.3 Milyon TEU iş hacmiyle Türkiye’nin 3. büyük limanı konumunda.

Çin’in en büyüğü

1872 yılında devlet tarafından kurulan ve deniz taşımacılığında ülkenin en büyük grubu olan China Merchants Grup, Çin’in dışa açılma ve batılılaşma hamlesinde önemli bir rol aldı. Grubun, gemi taşımacılığı, liman, tersane işletmeciliği, enerji taşımacılığı, altyapı, bankacılık ve gayrimenkul alanında faaliyetleri bulunuyor. Genel merkezi Hong Kong’ta bulunan şirketin 131 milyar doları aşkın bir büyüklüğü yönetiyor.

Teklifler 22 Haziran’da

4’ü stratejik ve biri de fon şirketi olan toplamda 5 talibin Kumport Limanı için Fiba Holding’e resmi tekliflerini 22 Haziran’da yapacakları belirtiliyor.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR