Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KAYIP KAÇAK ORANI TEK HANELERE İNDİ
KAYIP KAÇAK ORANI TEK HANELERE İNDİ
Nihat Özdemir, özelleştirme sonrası kayıp kaçak oranlarının yüzde 10'un altına düştüğüne vurgu yaparken, vatandaşların kesintilerle ilgili şikayetlerinin de üçüncü uygulama dönemi ile minimuma indirileceğini açıkladı.
30 Nisan 2015, 09:41
 
2017-2018 DÖNEMİNDE TÜM DAĞITIM SİSTEMİNE AKILLI ŞEBEKELERİ GETİREBİLİRİZ"
 
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, üçüncü uygulama döneminde sağlanacak ödenekle tüm Türkiye'de dağıtım sistemlerinde akıllı şebekeleri uygulamaya geçirebileceklerini söyledi.
 
Özdemir, özelleştirme sonrası kayıp kaçak oranlarının yüzde 10'un altına düştüğüne vurgu yaparken, vatandaşların kesintilerle ilgili şikayetlerinin de üçüncü uygulama dönemi ile minimuma indirileceğini açıkladı.
 
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı kapsamında düzenlenen Akıllı Şebeke Sistemlerine Geçiş konulu CEO Paneli'nde konuşmacı olarak yer aldı.
 
Türkiye'de elektrik dağıtım sistemlerinin özelleştirmesi sonrasında yapılan yatırımlar ve akıllı şebeke sistemlerine yönelik ihtiyaçlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan ve soruları yanıtlayan Özdemir, 2013 yılı sonunda 21 bölgenin özelleştirmesinin başarılı bir şekilde tamamlandığını, bu özelleştirmelerden elde edilen 13.5 milyar dolarlık gelirin de ülke ekonomisine kazandırıldığını kaydetti.
Özelleştirme öncesi TEDAŞ idaresinde bulunan dağıtım sistemlerinin 30 yaşın üzerinde ve modern teknolojiden oldukça uzak sistemler olduğuna dikkat çeken Özdemir, bu sistemlerin yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Mevcut sistemlerin yerine akıllı sistemlerin getirilmesi gerektiğine işaret eden Nihat Özdemir, "Akıllı sayaçların, OSOS dediğimiz sistemlerin, entegre bilişim sistemlerinin getirilmesi lazım. Önümüzde çok zor ve uzun bir yol var" diye konuştu.
 
"SİSTEMLERİ YÖNETECEK BEYİNLERİ BULMAMIZ LAZIM"
 
ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, akıllı şebeke sistemlerine geçişte yaşanacak zorlukların sorulmasına üzerine yaptığı değerlendirmede de dağıtım sisteminde bulunan çok sayıda abonenin tespitinde yaşanacak zorluklara dikkat çekti. "Eninde sonunda akıllı sistemlere geçmek zorundayız" diyen Özdemir, "Bizden önce TEDAŞ'ın bu yatırıma hiç girmemiş olması en büyük şansımız. EPDK bu konuda bize yardımcı oluyor. Yatırım projelerimizi sunarken biz hızla ihaleleri yaparak sistemi akıllı şebekeler haline yönlendirmeye başladık. Asıl önemli olan ihaleyi yaptıktan sonra bu işleri kim yapacak. Böyle beyinleri bulmamız lazım, eğitmemiz lazım. Onları da akıllı sistemlere adapte ederek yolumuza devam etmemiz lazım" şeklinde konuştu.
 
Kademeli geçiş konusunda da EPDK başta olmak üzere, TEDAŞ, TEİAŞ ve BTK koordinasyonunda bir yol haritasıyla, geçişin yıllar olarak planlanması gerektiğine işaret eden Özdemir, "Eğer gerekli ödenekleri sağlayabilirsek ve bu ödeneklerin finansmanlarını çözebilirsek Türkiye'deki tüm elektrik dağıtım sistemini 2017-2018 sonlarına doğru akıllı şebekeler haline getirebiliriz" dedi.
 
“KAYIP KAÇAK ORANLARI TEK HANELERE DÜŞTÜ”
Kayıp kaçak oranlarının özelleştirme sonrası 3 bölge haricinde yüzde 10'un altına düştüğüne de vurgu yapan ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'de kayıp kaçağın önemli bir kısmını teknik kayıpların meydana getirdiğini belirtti. Özdemir, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bundan evvel devletin yönetiminde olan TEDAŞ yatırım ödeneklerini EPDK tespit etmesine rağmen ancak Devlet Planlama Teşkilatı'nın vereceği ödenek kadar yatırım yapılıyordu. Dolayısıyla TEDAŞ'tayken dağıtım şirketleri yatırım hedeflerini yakalamadılar. İkinci uygulama döneminde EPDK 8.5 milyar TL 2011 cari fiyatlarıyla yatırım hedefleri koydu. Bu tabii rekor bir hedefti. Bugünkü elektrik düzenlemesine baktığımız zaman hiçbir dönem bugünkü kadar yatırım öngörülmemişti veya yapılmamıştı.
 
Bugün görüyoruz ki bütün dağıtım şirketlerine baktığımız zaman hemen hemen EPDK'nın koyduğu 8.5 milyarlık yatırım hedeflerini bütün şirketlerimiz yakalamış durumdadır. Devlet dönemine rağmen elektrik dağıtım hizmetinin kalitesi artsa da tüketiciler en ufak kesintilerde bile şikayet ediyor. Üçüncü uygulama döneminde bütün şirketlerimizin yatırım ihtiyaçlarını EPDK’ya bildirdik. Tahminimize göre 8.5 milyar olan rakamın 18, 20 milyar gibi rakamlara çıkacağına inanıyorum. Neticeyi kurul bildirecek, bu belli olduğu zaman 3. uygulama döneminde akıllı sistemlere geçtiğimiz zaman büyük bir oranda vatandaşımızın bu haklı olan şikayetlerini minimuma indirmek üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz."
 
“AR-GE PROJELERİNİN SİSTEME BÜYÜK KATKISI OLACAK”
ELDER tarafından 27 Nisan tarihinde düzenlenen Ar-Ge çalıştayı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Nihat Özdemir, kamu, üniversiteler ve TÜBİTAK dahil olmak üzere 500'ün üzerinde katılımcı ile çalıştayın son derece başarılı geçtiğini sözlerine ekledi. EPDK tarafından 2. uygulama döneminde Ar-Ge'ye ayrılan 100 milyon TL'lik ödeneğin sadece 33 milyon TL'sinin kullanılabildiğini ifade eden Özdemir, "3. uygulama döneminde Ar-Ge'ye çok daha fazla önem vermemiz gerektiğini gördük. İnanıyorum ki üçüncü ödenek döneminde EPDK iyi bir ödenek ve hedef verecek bize. ELDER Ar-Ge Çalıştayı ile yeni projeler geliştireceğiz ve bu projelerin dağıtım sistemine çok büyük katkıları olacak" diye konuştu.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR