Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ŞİRKET ORTAKLIĞINDA SURİYELİ PATLAMASI
ŞİRKET ORTAKLIĞINDA SURİYELİ PATLAMASI
Türkiye'de yeni kurulan şirketlerde Suriye'li ortan patlaması yaşandı .İstanbul Ticaret Odası, 2014'te İstanbul’da yeni kurulan yabancı sermayeli firmaların profilini çıkardı
15 Mart 2015, 11:46
 
 
Türkiye'de yeni kurulan şirketlerde Suriye'li ortan patlaması yaşandı .İstanbul Ticaret Odası, 2014'te İstanbul’da yeni kurulan yabancı sermayeli firmaların profilini çıkardı
 
İstanbul'da 2014 yılında 4.487 yabancı yatırımcı toplam 1 milyar 222 milyon TL sermaye tutarında yeni şirket kurdu.
 
Geçtiğimiz yıl kurulan şirketlere ortak olan her dört yabancı yatırımcıdan birini Suriye vatandaşları oluşturdu.
 
2014 yılında firma kuruluşlarında en fazla yabancı sermaye ile yatırımda bulunan dört ülke ise Lüksemburg, Çin, İtalya ve Kuveyt oldu.
 
İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul’da yeni kurulan firmalar içinde yabancı yatırımcılara ait değerlendirmelerini sürdürüyor. İTO’nun yeni kayıt ve iptal edilen firma kuruluşlarını esas alarak hazırladığı, ‘2014 Yılı Yeni Kayıt ve Kapanış Yaptıran Firmalarda Yabancı Yatırımcı ve Sermaye Durumu’ raporu açıklandı.
 
Buna göre İstanbul'da 2014 yılında 4.487 yabancı ortak tarafından toplam 1 milyar 222 milyon lira sermaye tutarında yeni firma kaydı yapıldı. Vergi vermeyen Suriyeli esnaf haksız rekabet yaratıyor şikayetleri sıkı denetim getirdi
 
Yabancı ortak sayısında en büyük payı yüzde 25.21 ile Suriyeli yatırımcılar aldı. Geçtiğimiz yıl 1.131 Suriyeli ortak toplam 85 milyon lira sermaye kaydettirerek İstanbul'da yeni firma kurdu. Bir başka ifadeyle, 2014 yılında İstanbul'da yeni kurulan firmalara ortak olan dört yabancı yatırımcıdan birini Suriye vatandaşları oluşturdu. Yeni kayıt yaptıran yabancı ortak sayısında Suriye'yi 399 girişimci ile İran ve 289 firma ortağı ile Almanya izledi. Bu ülkeleri Azerbaycan, Mısır, Irak, Suudi Arabistan ve Libya takip etti.
 
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “Veriler İstanbul’a yönelen yabancı yatırımcıların hangi yıldız sektörleri seçtiğini net bir şekilde gösteriyor.
 
Dolayısıyla gerek ekonomiyi gerekse İstanbul’u ilgilendiren kararlarda bu verileri iyi okumak gerekiyor. İstanbul’un Türkiye ekonomisi içinde istihdam, ihracat ve vergi gelirlerindeki payını dikkate alırsak; şehrimize gelen yabancı sermayenin Türkiye ölçeğindeki önemi daha iyi anlaşılır. Bundan sonra yabancı yatırımlar için sadece makro istikrar değil, İstanbul ile ilgili çizilecek vizyon da önem taşıyor” dedi.
 
EN YÜKSEK SERMAYE KAYDI LÜKSEMBURG'DAN
Öte yandan İstanbul'da kurulan yabancı ortaklık sayısında Suriye ilk sırayı alırken, bu ülke 85 milyon lira sermaye taahhüdüyle ancak 6'ncı sırada yer buldu. 2014 yılında Lüksemburg, Çin, İtalya ve Kuveyt firma kuruluşlarında en fazla yabancı sermaye ile yatırımda bulunan ilk dört ülke oldu. Yabancı sermaye değerine göre incelendiğinde Lüksemburglu 39 yatırımcının firma kuruluşu için taahhüt ettikleri yabancı sermaye değeri toplam içerisinde yüzde 14.90 pay ile 182.1 milyon TL oldu. Bu ülkeyi Çin 138 milyon TL sermaye ile ikinci, İtalya 123 milyon TL ile üçüncü, Kuveyt ise 116.1 milyon ile dördüncü sırada takip etti.
 
EN ÇOK YATIRIMCI ÇEKEN SEKTÖRLER
İstanbul’a gelen yabancı yatırımcı sayısının yüzde 60.80’i üç, taahhüt edilen sermayenin ise yüzde 80.84’ü dört ana sektörde yoğunlaştı. En çok yabancı yatırımcı çeken sektörler sıralamasında, toplam yabancı yatırımcı içinde yüzde 30.15 pay ile hizmet, yüzde 15.82 pay ile her türlü ticaret, yüzde 14.82 ile inşaat sektörleri ilk sıraları paylaştı.
 
 
İSTANBUL’DA YABANCI SERMAYENİN PROFİLİ (2014)
 
Kayıt yaptıran yabancı ortak sayısı :  4.487
Kayıt yapılan toplam yabancı sermaye          :  1.222.312.862 TL
 
 
Yabancı yatırımcı 'ortak sayısı' itibariyle   Ülke Payı (%)    
Suriye 25,21   
İran 8,89   
Almanya 6,44   
Azerbaycan 4,12
 
  Yabancı sermaye 'değeri' itibariyle    Ülke Payı (%)    
Lüksemburg 14,9   
Çin 11,29   
İtalya 10,07   
Kuveyt 9,50
 
Şeffaf Gazete.com -Ekonomi
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR