Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DOLAR ZİRVEYİ SEVDİ
DOLAR ZİRVEYİ SEVDİ
ALB Menkul Değerler, ‘Borsa İstanbul ve Dünya Piyasaları Gelişmeler/Beklentiler Raporu'nu yayınladı.
14 Şubat 2015, 23:48

 

ALB Menkul Değerler, ‘Borsa İstanbul ve Dünya Piyasaları Gelişmeler/Beklentiler Raporu'nu yayınladı.

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder’in hazırladığı rapora göre, Hafta boyunca USDTRY paritesinin baskısını hisseden Borsa İstanbul, bu hafta da aynı etkiyi hissedecek. Yunanistan ve kreditörler arasındaki görüşmelerden bir uzlaşı çıkmamasının Borsa İstanbul’u etkileyeceğine vurgu yapılan raporda, USDTRY paritesinde 2,50 seviyesi üzerinde görülebilecek hareketlerin Borsa İstanbul’da satış baskısının derinleşmesine yol açacağına dikkat çekiliyor.

İşte ALB Menkul Değerler, ‘Borsa İstanbul ve Dünya Piyasaları Gelişmeler/Beklentiler Raporu:

BİST 100 endeksi bu hafta 82.975 – 86.357 seviyeleri arasında işlem gördü.  Endeks haftayı yüzde 0,97 değer kazanarak ve 85.809 seviyesinden tamamladı.  Banka Endeksi yüzde 0,72 değer kazandı.  Sanayi Endeksi ise yüzde 0,31 değer kazandı.

 Dünya genelinde Avrupa’nın yakın markajda olduğu  bir haftayı geride bırakırken, Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan gündemde ilk sıradakini yerini aldı. Haftaya başlarken, Almanya ve Yunanistan Maliye Bakanları tarafından yapılan karşılıklı olumsuz açıklamaların yanı sıra Yunanistan Başbakanı Tsipras'ın kurtarma programını reddettiği ifadesini yenilemesi ve tutumunda geri adım atmamasının da etkisiyle Yunanistan gerginliği piyasalarda hissedildi. Söz konusu tedirginliğe paralel olarak, Euro Bölgesi’nde güvenli liman olarak bilinen Almanya tahvil faizlerinin sert bir şekilde gevşemesi, İtalya ve İspanya tahvil faizlerinin yükselişi yer aldı. Haftanın ilerleyen günlerinde Yunanistan ve kreditörleri ile olan görüşmelerden sonuç çıkmamasına rağmen, ertelenen görüşmeye dair olumlu beklentiler piyasalar tarafından pozitif algılandı. Haftanın sonlarına yaklaşırken, bir diğer olumlu gelişme de Belarus’tan geldi. Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Ukrayna Başbakanı Poroshenko ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in bulunduğu toplantıdan Ukrayna’da 15 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere ateşkes sağlandığı sonucu çıkmasıyla piyasalarda barış havası esti.

ABD tarafında hafta genelinde dünya geneline paralel olarak Avrupa tarafında özellikle Yunanistan ile ilgili gelişmeleri takip etti. Bilanço sezonunun başladığı ABD’de hisse bazlı hareketler de piyasalar üzerinde etkili olmakla birlikte, gündeme konu olan veri akışında haftanın geneli sakindi. Hafta içerisinde ABD perakende satış verileri beklentileri karşılayamazken, dünya geneline paralel olarak Ukrayna ateşkesi de ABD borsaları tarafından yakından takip edildi.

 Yurt içinde haftadan kalan notlar arasında ; rekor seviyeleri test eden USDTRY paritesi, yükselen tahvil faizi ve satış baskısı altında kalan endeks yerini aldı. Hafta içerisinde USDTRY paritesinin 2,50 seviyesi üzerini görerek tarihi zirvesini yenilemesi gündeme damgasını vurdu. Gündeme konu olan veriler arasında Aralık ayı cari açık verisi yakından takip edildi. Aralık ayı cari açık verisi 6,82 milyar dolar ile beklentinin hafif üzerinde gelirken, 2014 yılı cari açığı da 45,84 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu cari açık verisinin piyasalar üzerinde sert bir etkisi görülmedi. Yurt dışı gelişmelerinde yakından takip edildiği Borsa İstanbul’da Yunanistan’a ilişkin gelişmeler takip edilmekle birlikte, Ukrayna ateşkesi gözlerden kaçmadı. Hafta içerisinde Ukrayna ateşkesi ve zaman zaman tepki alımlarının görüldüğü endeks toparlanma çabası içindeydi.

16 Şubat haftası beklentileri :

 Hafta boyunca USDTRY paritesinin etkisi altında kalan Borsa İstanbul’da bu hafta da aynı manzara bizleri bekliyor. Hafta içerisinde USDTRY paritesinin 2,50 seviyesi üzerini görerek tarihi zirvesini yenilemesi ile satış baskısı altında kalan endekste , bu hafta USDTRY paritesinde psikolojik seviye haline gelen 2,50 üzerinde görülebilecek hareketler Borsa İstanbul’un seyrini zayıflatabilir. Avrupa cephesinde Yunanistan’ın gündemi işgal etmesi nedeniyle geçtiğimiz hafta geri planda kalan FED ve faiz artırımı konusu yeniden gündeme gelebilir. Bu hafta açıklanacak olan FED’in 27-28 Ocak toplantısının tutanaklarına ilişkin satır aralarında faiz artırımına ilişkin aranacak detaylar USDTRY paritesinin yeniden rekor tazelemesine neden olabilir.

Yurt içi gündemde  veri akışı yoğun olmamakla birlikte, hafta içerisinde işsizlik oranı ve tüketici güveni verileri takip edilecek. Veri akışının yanı sıra 24 Şubat’ın yaklaştığına dikkat çekmekte fayda var. Merakla beklenen 24 Şubat faiz oranı kararı öncesinde, faiz indirimi beklentilerinin piyasalar tarafından öncesinde fiyatlanabileceği düşünüldüğünde USDTRY paritesi yakından takip edilmeli. Hafta güç kaybeden Borsa İstanbul, USDTRY paritesini yakından takip edilecek olup, Yunanistan ve kreditörler arasındaki görüşmeleri de dikkate alacaktır.

Söz konusu gelişmelerle ile birlikte geçtiğimiz hafta seyri zayıflayan endekste, bu hafta Yunanistan ve kreditörler arasındaki görüşmelerden bir uzlaşı çıkmaması ve USDTRY paritesinde 2,50 seviyesi üzerinde görülebilecek hareketler Borsa İstanbul’da satış baskısının derinleşmesine yol açacağından dikkatle izlenmelidir. Zayıflayan seyir ile birlikte 84.000 seviyesi önemli destek seviyesi konumuna gelmiştir. Endeksin 84.000 seviyesinin aşağı yönlü kırmasıyla satış baskısı artabilir. Endekste anlamlı yükseliş denemelerinin görülebilmesi için 85.500 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, 87.000 direnci izlenebilir.

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR