Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ESKİ BAŞKAN BANK ASYA SÜRECİNİ ANLATTI
ESKİ BAŞKAN BANK ASYA SÜRECİNİ ANLATTI
Bankanın ortaklık yapısı hakkında bilgi veren Bank Asya’nın görevden alınan genel müdürü Ahmet Beyaz, “Bankanın yüzde 40’ı A tipi ortaklara ait. Yaklaşık yüzde 60’ı da borsada halka açık. A tipi ortakların tek farklılığı yönetim kurulu için aday gösterebilmeleri” dedi.
7 Şubat 2015, 05:05

 

TMSF’nin geçici olarak yönetimini değiştirdiği Bank Asya’nın görevden alınan genel müdürü Ahmet Beyaz, operasyon günü BDDK’nın ortaklardan istediği belgelerin yüzde 58’inin teslim edildiğini söyledi. Beyaz, ortakların mahkemeye başvurup haklarının iade edilmesi talebinde bulunacaklarını vurguladı.

Emrah ÜLKER- BUGÜN GAZETESİ

Medialog Platformu’nun “Covering Turkey” adı altında Türkiye’de yerleşik yabancı gazetecilere yönelik toplantılarının 32.’si Taksim Elite World Otel’de yapıldı. BDDK’nın yönetimini geçici olarak TMSF’ye devrettiği Bank Asya’nın genel müdürü Ahmet Beyaz operasyonun perde arkasını anlattı.

BİLGİLER SUNULMUŞTU

Bankanın ortaklık yapısı hakkında bilgi veren Beyaz, “Bankanın yüzde 40’ı A tipi ortaklara ait. Yaklaşık yüzde 60’ı da borsada halka açık. A tipi ortakların tek farklılığı yönetim kurulu için aday gösterebilmeleri” dedi.

BDDK’nın aralık ayı başlarında A tipi ortaklara ait bazı bilgileri istediğini kaydeden Beyaz, “Bunların arasında hissedar kişilerin ve şirketlerin son 5 yıllık mali tabloları, vergi durumları, mal varlıkları, diğer yatırımları gibi 20’den fazla konu vardı. Tüm ortaklar hem banka kurulurken hem de halka açılırken bu bilgileri sunmuştu. Ortaklar zaten bu sektördeki yeni insanlar değil ve bilinen işadamları” diye konuştu.

Hazırlaması bir hayli zaman alacak bu belgelerin tamamlanması için kısa bir süre tanındığının altını çizen Beyaz, “26 Ocak son tarih olarak belirlendi. Ortaklarımızın bazıları belgelerini temin ederken, bazıları tamamlayamadıklarını belirterek ek süre istedi. Hiçbir ortak bu belgeleri vermeyi reddetmedi, sadece ek süre talebinde bulundu. Biz de onların adına bu talebi BDDK’ya ilettik. Ama ek süre sağlanmadı. Aslında bu tür incelemelerde belirlenmiş bir süre limiti de yoktur” değerlendirmesinde bulundu.

MALİ PROBLEM YOK

Sonuçta BDDK’nın gerekli belgelerin temin edilmediği gerekçesiyle bankanın yönetimini geçici olarak değiştirdiğini ifade eden Beyaz, “26 Ocak itibariyle hissedarların yüzde 37’si, yönetimin değiştiği gün itibariyle de yüzde 58’i dokümanlarını teslim etmişti. Çok kısa bir süre içinde, belki bir hafta içinde tüm hissedarlar gerekli belgeleri tamamlamış olacaklar” dedi.

Ortakların dava açma hakları da olduğunu belirten Beyaz, “Hissedarlar, şahıs olarak Ankara’da İdare Mahkemesi’ne başvurup, hisselerinden kaynaklanan haklarının iadesini talep etmeyi planlıyorlar. Çünkü bankada eğer mali bir sorun olsaydı TMSF el koyardı fakat mali bir problem bulunmadığı için sadece yönetim kurulunu değiştirdi. Eğer Türk mahkemelerinden sonuç alınamazsa Avrupa'daki mahkemelere de gidilebilir” şeklinde konuştu.

BELGELER VERİLECEK

Şu anda TMSF’nin sadece yönetim hakkını geçici olarak aldığını, hisselerin hâlâ ortaklara ait olduğunun altını çizen Beyaz, “En çok paya sahip 20 kadar yatırımcı, A tipi hisselerin yaklaşık yüzde 80’ini elinde bulunduruyor. Kalanı da daha küçük yatırımcıların elinde. Tüm yatırımcılar kısa bir zamanda gerekli belgeleri teslim edecekler” şeklinde konuştu.

TOMA'LI GÖZDAĞI

Bank Asya’nın Ümraniye'deki genel müdürlük binası önünde polisin ablukası devam ediyor. Bankaya giden yol, 3 gündür bariyerlerle kapatılmış durumda. Toplumsal olaylara müdahalede kullanılan TOMA'lar da banka önünde hazır bekletiliyor. Sabah işe gelen çalışanları TOMA'lar karşılıyor. Kimliğini çıkaran banka çalışanları, polislerin arasından iş yerine giriyor.

O POLİSLERE SUÇ DUYURUSU

Bank Asya hissedarları hukuksuz müdahaleye karşı BDDK, TMSF yöneticileri hakkında dava açmaya hazırlanırken algı operasyonunda yer alan İstanbul polisindeki ilgili amirler hakkında da suç duyurusunda bulanacak.

Kacakçılık ve Mali şubelerden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Bahattin Küçük, Mali Şube Müdürü Hakan Sıralı, Aklama Büro Amiri Hüseyin Kara, Ekonomik Suçlar Büro Amiri Ömer Faruk Günay, Yolsuzluk Büro Kısım Amiri Çağlayan Kurt, Ekonomik Suçlar Büro Amirliği Banka ve Borsa Dolandırıcılığı’ndan Komiser Hamza Karabulut hakkında suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.

Adı geçen polisler, TMSF’nin yönetime geçici el koyma kararı uygulanırken Bank Asya önünde ihtiyaç ve zorunluluk olmamasına rağmen sözde güvenlik önlemi alıp kamuoyunda bankaya el konuldu algısı oluşturmakla suçlanıyor.

HAYALET HİSSE YOK

Beyaz bankada hayalet hesaplar olduğu iddiasıyla ilgili, “Bu sektörün çok sıkı düzenlenmiş şartları vardır ve düzenli denetlenir. Banka borsada işlem görüyor. Kesinlikle hayalet hisse gibi bir şey yok” dedi.

Hissedarlar arasında soyadı Gülen olan ortakların hatırlatılması üzerine  “Bu kişiler Ankaralı ve Gülen ile herhangi bir akrabalık ilişkileri yok” dedi.

Beyaz, bankanın bazı harcamalarını sakladığı iddiasını “gülünç” olarak değerlendirdi.  Bir gazetecinin “Eğer geçici yönetim şu anda banka için olumsuz kararlar alıyorlarsa ne yapacaksınız” sorusuna şu cevabı verdi: “Atanmış geçici yönetim kurulu yapılan her işlemden gelecekte de sorumlu olur.”

1000'DEN FAZLA KARALAMA HABER

Geçen yılki yolsuzluk operasyonundan sonra Bank Asya hakkında bir kararlama kampanyası başlatıldığını belirten Beyaz, “Bu süreçte 1000’den fazla olumsuz haber çıktı. Amacı müşterilerimizi korkutmak ve yatırımlarını çekmelerini sağlamaktı” dedi. Kampanya çerçevesinde kamu kurumlarının ve bazı şirketlerin mevduatlarını çektiğini belirten Beyaz, “Önemli iş kaybına rağmen geçen yıl sermaye yeterlik rasyosu yüzde 18 ile sektör ortalamasının oldukça üzerindeydi. Zaten banka da kurulduğundan beri düzenli olarak denetleniyor” dedi.

SiLAHLA SOYMAKLA EŞDEĞER

Bank Asya yönetimine usulsüz bir şekilde geçici olarak el konulmasına siyaset, ekonomi ve hukuk çevrelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Eski Maliye Bakanı Sümer Oral, kararın siyasi olduğunu belirtti. CHP’li Engin Altay “Bankanın kasasını ha silahla soydunuz ha kanunsuz işlem yaparak bankaya müdahale ettiniz” ifadelerini kullandı.

Eski Maliye Bakanı Sümer Oral: Bank Asya yönetiminin geçici olarak değiştirilme kararı idari bir tasarruf değil, siyasi bir nitelik taşıyor. Siyasi kimlik sahiplerinin daha önce BDDK'ya bu istikamette adeta talimat verir gibi açıklamaları oldu. İbraz edilmediği belirtilen belgeler, BDDK'ya tevdi edilmesi halinde, banka üzerindeki müdahale, kısa sürede kalkması gerekir. Umarım da böyle olur. Sanıyorum, bu gelişmeler de bu istikamette olacaktır. Açıklamaya göre de durum budur" ifadeleri kullandı.

“HÜKÜMETİN YAPTIĞI EŞKIYALIKTIR”

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay: 
Hükümetin yaptığı zorbalıktır, yasa dışıdır, eşkıyalıktır. Bankanın kasasını ha silahla soydunuz ha kanunsuz işlem yaparak bankaya müdahale ettiniz. İkisi de aynıdır, eşkıyalıktır. Yapılanlar gasp ve darptır. Bank Asya gasp, İç Güvenlik Paketi darptır.

BANKA BATIRMA OPERASYONUDUR

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural: 
Sermaye yeterlilik rasyosu en yüksek üç bankadan biri. Bunun tamamen siyasi amaçlı olduğu açık ve nettir. 18. maddeye göre sadece bu konudaki belgeleri iletmeyen kurucuların yönetimle ilgili inisiyatif kullanması gerekirken yüzde 63’lük payıyla ilgili karar alması, zaten bunun siyasi amaçla bir batırma operasyonu olduğu gayet açık ve net.

KİN VE İNTİKAM DUYGUSU

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin: 
Hiçbir hukuki gerekçe yok. Tamamen kin ve nefretle hareket ediliyor. Türkiye ekonomisine yazık.

PARALEL PARANOYANIN SONUCU

MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri: 
Bank Asya operasyonu gerçekte hukuki değil iktidarın paralel paranoyasının sonucudur. Türkiye’deki Bankacılık Yasası’na göre, bir bankanın battığını iddia etmenin, kamuoyunda bunu seslendirmenin yahut böyle bir algı yaratmanın cezası üç yıl hapistir. 17-25 Aralık süreci ertesinde Bank Asya’yı batırmaya yönelik sürekli suç işlenmiştir.

CEZAYI MİLLET ÖDEYECEK

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk: 
Burada hukuk üstün değil siyaset üstün kılınmıştır. Siyasetin üstünlüğü ile verilen kararların hukuk karşısında geçerliliği olmayacağını er ya da geç Recep Tayyip Erdoğan da anlayacaktır. AİHM'in vereceği ağır tazminatlar hepimizin cebinden çıkacaktır.

PARA ÇEKMEYE DEĞİL SELFİE ÇEKMEYE GELDİK

Hukuksuz operasyonun dördüncü gününde de Bank Asya şubeleri dolup taştı. Gencinden yaşlısına her kesimden insan bankaya sahip çıkmak için destek hesapları açtırdı. Hatay’da vatandaşlar cuma namazı sonrasında Bank Asya önünde etli pilav dağıttı, ardından sıraya girerek hesap açtırdı. Bingöl’de 8 yaşındaki Sümeyra Güven ve 5 yaşındaki Berra Güven kardeşler biriktirmiş oldukları harçlıkları kendi isimlerine açtırdıkları hesaba yatırdı. Vanlı Halime Can (60) iki katlı evini Bank Asya'ya bağışlamak istedi. Malatyalı 70 yaşındaki Abdullah Bulut, 200 TL'sini borç alarak edindiği 250 TL'yi, destek amacıyla Bank Asya'ya yatırdı.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR