Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KATAR SERMAYESİ ÇEKİLİYOR
KATAR SERMAYESİ ÇEKİLİYOR
Mısır politikası konusunda Ankara’yı yalnız bırakan Katar, Türkiye pazarından da çekilmeye başladı.
12 Ocak 2015, 04:47

 

Mısır politikası konusunda Ankara’yı yalnız bırakan Katar, Türkiye pazarından da çekilmeye başladı.

Geçen yıl BMC’ye yüzde 50 oranında ortak olan Katar’ın hisselerinin yüzde 25’lik bölümünü bir Türk’e devrettiği öğrenildi. Katar’ın bu adımı Mısır konusunda ayrı düştüğü Hamas lideri Halid Meşal’i sınır dışı edeceği iddialarının ardından geldi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Çukurova Holding’in borçları nedeniyle el koyduğu zırhlı araç ve kamyon üreticisi BMC, geçen yıl ihale ile satıldı. BMC ihalesini, 751 milyon lira ile Ethem Sancak’ın şirketi Es Mali Yatırım ve Danışmanlık şirketi kazandı.

Şirket, ihaleyi almasının ardından sermayesini yüzde 191 artırarak 300 milyon liraya çıkardı.
Sermaye artırımına Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi de 150 milyon lira ile iştirak etti.

Sermaye artırımından sonra Katar’ın şirketteki payı yüzde 50 oldu. O dönem Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada, 196.8 milyon lira tutarındaki sermaye artırımında Ethem Sancak’ın Es Mali Yatırım’daki rüçhan hakkının kısmi olarak kısıtlandığı ifade edilerek “İşbu bildirim... Ethem Sancak’ın rüçhan hakkının kısıtlandığı 149 milyon 999 bin 999 TL değerindeki 149 milyon 999 bin 999 adet hisseye Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’nin (Qatar Armed Forces Industry Committee) iştirak etmesi işleminden ibarettir” denildi.

Geçen yıl yaz aylarında yaşanan bu gelişmelerin ardından ise aralık ayında Türkiye’ye gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üst düzey protokolle ağırlanan Katar Emiri Temim bin Hamad el Tani, Ankara’yı “Müslüman Kardeşler” (İhvan) konusunda yalnız bıraktı. Erdoğan, Katar Emiri ile ortak basın toplantısında “Türkiye ile Katar bugüne dek hiç ayrı düşmedi. Hep dünya mazlumlarının yanında olmayı, ortak paydamız olarak belirledik. Bundan sonraki süreçte yine kararlılığımızı sürdüreceğiz” dedi.

Bu görüşmenin üzerinden 24 saat geçmeden ise Katar Emiri’nin özel temsilcisi Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Tani, Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile el sıkıştı.

Katar’ın, ev sahipliği yaptığı Hamas lideri Meşal’i de ülkeden göndereceği iddia edildi. Ankara’da “soğuk duş” etkisi yapan bu gelişmelerin sancısı devam ederken Katar’ın BMC’deki hisselerini satmaya başladığı öğrenildi. BMC’nin yüzde 50’sine ortak olan Katar’ın ilk aşamada, hisselerin yüzde 25’ini elinden çıkardığı belirtildi. Hisselerin, çay tüccarı bir Türk’e geçtiği kaydedildi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR