Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE 80' LERE DÖNDÜ
TÜRKİYE 80' LERE DÖNDÜ
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin diğer yükselen piyasalarla karşılaştırıldığında rekabet noktasında da geride kaldığını belirtti.
6 Ocak 2015, 21:11

 

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin diğer yükselen piyasalarla karşılaştırıldığında rekabet noktasında da geride kaldığını belirterek, nispi piyasa payı anlamında doğrudan yabancı yatırımları çekme noktasında Türkiye'nin 80'lerdeki yerine geri dönmüş durumda olduğunu söyledi

Raiser, TEPAV binasında 'Türkiye'nin deneyimleri; Entegrasyon, Kapsama, Kurumlar' başlıklı raporu tanıttı.

Martin Raiser, diğer yükselen piyasalarla karşılaştırıldığında Türkiye'nin rekabet noktasında da geride kaldığını belirtti. Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımlar içerisindeki payını gösteren grafiğe bakıldığında oldukça etkileyici olduğunu ifade eden Raiser, ''eğer siz bunu tüm yükselen piyasalara giren doğrudan yabancı yatırımı dikkate alarak incelerseniz ya da sadece BRİCS, Meksika ve Nijerya'yı dikkate alarak bu karşılaştırmayı yaparsanız, evet 2007'de Türkiye'de oran yüzde 16'ya yükselmiş. Özelleştirme programıyla alakalı. Ama hemen sonrasında 88'deki orana gerilemiş durumda. Türkiye'de çok az kişi bunu kabul ediyor. Ama nispi piyasa payı anlamında, doğrudan yabancı yatırımları çekme noktasında Türkiye 80'lerdeki yerine geri dönmüş durumda. Ki bu da çok etkileyici değil. Bunun sebeplerinden biri belki de reformların sureti ile alakalı sorunlar. Ve düzenlemeyle alakalı sorunlar." diye konuştu.

'TÜRKİYE'DEKİ HARCAMALARIN ÇOĞU HALA KAMU HARCAMASI NİTELİĞİNDE'

Türkiye'nin yüksek gelir grubuna geçmesinin önünde üç zorluk bulunduğunu aktaran Raiser, bunların ilk ikisini verimlilik artışı ve çalışan nüfusun ekonomiye katılımının artırılması konusu olarak söyledi. Üçüncü ve en önemli zorluğun Türkiye'nin kurumsal yapılarının yüksek gelir grubu için hazırlıklı hale getirilmesi konusu olduğunu ifade eden Martin Raiser, şunları kaydetti: "Hukukun üstünlüğü, bağımsız düzenleyici kurumların güçlendirilmesi, kamu mali yönetim reformlarının tamamlanması gibi alanlarda kurumsal reformların yapılması lazım ki Türkiye en iyilerle rekabet edebilsin. Bir çok AB üyesi devletle kıyaslandığında Türkiye'nin inovasyon kapasitesi geride, AB'nin kullandığı grafiklere göre. Ar-Ge alanında yatırımlar iki katına yükseldi ama mesela Polonya'ya baktığımızda Polonya'da özel sektör de devreye girmişken Türkiye'de harcamaların çoğu hala kamu harcaması niteliğinde." ifadelerini kullandı.

Dünya Bankası Direktörü'nün sunumundan sonra TEPAV Finans Enstitüsü Direktörü Fatih Özatay, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Erinç Yeldan ve Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Erdal Sağlam'ın katılımıyla TEPAV KOBİ Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Durmuş Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele geçildi.

 

(CİHAN)


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR