Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ERDOĞAN'IN SARAYI'NIN MALİYETİ
ERDOĞAN'IN SARAYI'NIN MALİYETİ
Türkiye ve dünya kamuoyu, Cumhurbaşkanlığı için devlet bütçesinden yaptırılan sarayın dudak uçuklatan maliyetini konuşuyor.
5 Kasım 2014, 08:53

Türkiye ve dünya kamuoyu, Cumhurbaşkanlığı için devlet bütçesinden yaptırılan sarayın dudak uçuklatan maliyetini konuşuyor.

Zengin ülkelerde bile görülmeyen şatafatı büyük eleştiri konusu oldu. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’na alınan lüks uçak da aynı kapsamda değerlendiriliyor.

Uçak için 410 milyon
lira

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kullanacağı 'Ak Saray’ın maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira olduğunu açıkladı. Şimşek, saray için Başbakanlık bütçesinden bugüne kadar 964 milyon harcandığını, 2015’te 300 milyon lira daha ödenek ayrıldığını bildirdi. Şimşek ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın makam uçağı Ana’nın maliyetinin ise 185 milyon dolar, yani yaklaşık 412 milyon lira olduğunu bildirdi.

Edinilen bilgilere göre Cumhurbaş-kanlığı için sarayın yanı sıra İstanbul’da Boğaz
manzaralı Vahdettin Köşkü ile Tarabya Yerleşkesi; Marmaris Okluk Koyu’nda ise Devlet Konukevi de yeniden yapılıyor. Böylece toplam harcamanın 2 milyar lirayı aşması bekleniyor.image

Çankaya devre dışı kaldı

Bugüne kadar göreve gelen cumhurbaşkanları Çankaya Köşkü’nü
çalışma ofisi olarak kullandı. Ancak ayrı bir saray yapılmasına karar verilince orası devre dışı kalmış oldu. Peki, ülke ekonomisinden Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilen 2 milyar lirayla neler yapılabilirdi? İşte yanıtları:

2 yerli otomobil
markası: Her biri 1’er milyar liradan iki yerli marka otomobil ve bunları üretecek en az 4 dev otomobil fabrikası yapıla-bilirdi.

20 bin işsize iş: Türkiye’de sektörlere göre değişmekle birlikte her bir işsize iş oluşturmanın ortalama yatırım maliyeti 100 bin lirayı buluyor. Buna göre 2 milyar
lira ile 20 bin işsiz için iş kapısı açılabilirdi. Ayrıca asgari ücret üzerinden 2,2 milyon işçinin bir aylık maaşı ödenebilirdi.

40 bin girişimci: 2 milyar liralık kaynağın ilk defa iş kuracak yeni girişimcilere tahsis edilmesi halinde (kişi başına 50 bin
lira) ekonomiye yaklaşık 40 bin yeni girişimci dahil olabilirdi.

20 bin yoksula konut: 2 milyar liranın saray ve köşk yerine yoksulun konutu için harcanması halinde her biri 100 bin liraya mal olan 20 bin
sosyal konut yapılabilir, evi olmayan yoksul ailelere bu konutlar ücretsiz ya da çok düşük taksitlerle verilebilirdi.

Yüzde 2 ilave zam: Memur bu yıl enflasyona yenik düştü. Memur ve emeklilere yapılan her 1 puanlık zam bütçeye 1 milyar
lira ek maliyet getiriyor. 2 milyar lira saray yerine memura aktarılması halinde enflasyona yenik düşen memur ve emeklilere yüzde 2 oranında ilave zam imkanı doğuyor.

3 yıllık kömür: Yoksula dağıtılan 2 milyon ton kömür için bütçeden bu yıl 678 milyon
lira harcama yapılacak. Cumhurbaşkanlığı sarayı ve köşklerine harcanan para ile milyonlarca yoksula 3 yıl yetecek kadar kömür yardımı yapılabiliyor.

Çiftçiye
destek: Yine çiftçiye bu yıl 650 milyon lira mazot desteği verilecek. Köşk’e harcanan para çiftçiye önümüzdeki 3 yıl boyunca verilecek mazot desteğinin parasını da karşılıyor. 

114 bin besi çiftliği

Devlet hayvancılık yapan vatandaşlara anaç hayvan başına 350
lira destek veriyor. Bu da her biri 50’şer büyük baş hayvanın bulunduğu yaklaşık 114 bin 285 çiftliğin kurulması anlamına geliyor.

Petrol platformu kurabiliriz

Türkiye petrol platformu olmadığı için denizlerde petrol ve doğalgaz aramalarını yurtdışından kiraladığı platformlarla yapmak zorunda kalıyor. Petrol platformu kurmak için ise 1,5 milyar dolar, yani yaklaşık 3,3 milyar
lira gerekiyor. 2 milyar liranın bu alana aktarılıp bütçeden ilave kaynak sağlanması halinde Türkiye petrol platformu sahibi olan ülkeler arasına girebilirdi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR