Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YERLİ PİLOTLAR İŞSİZ
YERLİ PİLOTLAR İŞSİZ
Tür­ki­ye Ha­va­yo­lu Pi­lot­la­rı Der­ne­ği Baş­ka­nı Kap­tan Pi­lot Gür­can Man­tı son yıl­lar­da sa­yı­sı hız­la ar­tan ya­ban­cı pi­lot­lar ne­de­niy­le Türk pi­lot­la­rın iş­siz kal­dı­ğı­nı söy­le­di.
1 Kasım 2014, 10:20

 

Tür­ki­ye Ha­va­yo­lu Pi­lot­la­rı Der­ne­ği Baş­ka­nı Kap­tan Pi­lot Gür­can Man­tı son yıl­lar­da sa­yı­sı hız­la ar­tan ya­ban­cı pi­lot­lar ne­de­niy­le Türk pi­lot­la­rın iş­siz kal­dı­ğı­nı söy­le­di.

Tür­ki­ye'de bin ka­dar ya­ban­cı pi­lo­tun gö­rev yap­tı­ğı­nı söy­le­yen Man­tı uçuş okul­la­rın­dan me­zun olan 115 ka­dar gen­cin bu ne­den­le iş­siz kal­dı­ğı­nın al­tı­nı çiz­di.

 Pi­lot­lar İş­ku­r’­a gi­di­yor

Tür­ki­ye'de Si­vil Ha­va­cı­lık Ge­nel Mü­dür­lü­ğü'nün ya­yın­la­dı­ğı ra­po­ra gö­re yıl­da 500 pi­lo­ta ih­ti­yaç ol­du­ğu­nu söy­le­yen Man­tı, "Tür­ki­ye'de şu­ an­da 6 bin pi­lot var. Bun­lar­dan bi­ne ya­kı­nı ya­ban­cı. Fa­kat bu ya­ban­cı pi­lot sa­yı­sı her ge­çen gün ar­tı­yor. Şu an­da cid­di bir pi­lot ih­ti­ya­cı ol­ma­sı­na rağ­men uçuş okul­la­rın­dan me­zun olan
genç­le­ri­miz iş­siz ka­lı­yor. Ça­lış­ma ba­kan­lı­ğı­nın bu genç­le­ri tes­pit et­me­si, iş­siz pi­lot­la­rı gör­me­si için biz­de on­la­rı İş­kur'a yön­len­di­ri­yo­ru­z” de­di.

 29 ül­ke­den pi­lot var

Gür­can Man­tı, 29 ül­ke­den bi­ni aş­kın ya­ban­cı pi­lo­tun Tür­ki­ye­’de­ki ha­va­yol­la­rın­da ça­lış­tı­ğı­nı söy­le­di. Ame­ri­ka'da ve Av­ru­pa'da ge­nel ha­va­cı­lık­ta bin 500 saa­ti dol­dur­ma­yan pi­lot­la­rın ha­va yol­la­rın­da ça­lı­şa­ma­dı­ğı­nı ak­ta­ran Man­tı, "Du­rum böy­le olun­ca İs­kan­di­nav ül­ke­le­rin­de­ki
genç pi­lot­lar bu bin 500 saa­ti dol­dur­mak için Tür­ki­ye'ye ge­li­yor­lar. Bu­da Tür­ki­ye'de­ki ha­va yol­la­rı şir­ket­le­ri­nin işi­ne ge­li­yor. Hem pa­ra ka­za­nı­yor­lar hem sağ san­dal­ye­yi dol­du­ru­yor­la­r” bil­gi­si­ni ver­di.

Yabancı pilot daha kârlı

Tür­ki­ye'de bir uçuş oku­lu­nu bi­ti­ren pi­lot aday­la­rı­nın ça­lı­şa­bil­me­si için TİP eği­ti­mi ve son­ra­sın­da Lİ­NE eği­ti­mi al­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen Gürcan Man­tı, şun­la­rı an­la­tı­yor: "Si­vil ha­va­cı­lık Ge­nel Mü­dür­lü­ğü der­nek ola­rak gö­rüş­me­le­ri­miz so­nu­cu Lİ­NE eği­ti­mi­ni üc­ret­siz ha­le ge­tir­di. Fa­kat TİP eği­ti­mi hâ­lâ pa­ra­lı. Bu­da pi­lot aday­la­rı için bir han­di­kap. Ha­va yo­lu şir­ket­le­ri ya­ban­cı­lar­dan hem TİP hem hem ­de  Lİ­NE eği­ti­mi için pa­ra alı­yor. Ama Türk­ler’­den Lİ­NE eği­ti­mi için pa­ra al­ma­dı­ğın­dan do­la­yı bi­zim
genç­le­ri uçur­mak iş­le­ri­ne gel­mi­yor. Bu yüz­den genç­le­ri­miz iş­siz
kalıyor."

Türkçe öğrenmiyorlar

Tür­ki­ye'de ça­lı­şan ya­ban­cı pi­lot­la­rın Türk­çe öğ­ren­me­si­nin zo­run­lu ol­ma­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Man­tı, "Bi­zim pi­lot­la­rı­mız Al­man­ya'ya gi­dip Al­man­ca bil­me­den uça­mı­yor. O za­man on­lar­ da bu­ra­da Türk­çe öğ­ren­sin. Çün­kü iç
hat­lar­da uç­tu­ğu za­man her­kes İn­gi­liz­ce bil­mi­yor. Türk­çe on­la­ra bil­gi ver­sin. Bu­nun­la il­gi­li bir zo­run­lu­luk yo­k” de­di.

Ağır mesai mesleği bıraktırıyor

Son iki yıl için­de 15 pi­lo­tun mes­le­ği emek­li­lik vak­ti dol­ma­dan bı­rak­tı­ğı­nı be­lir­ten Der­nek Baş­ka­nı Man­tı bu du­ru­mu ha­va yo­lu şir­ket­le­ri­nin ağır me­sa­i sa­at­le­ri­ne bağ­la­dı. Man­tı, söz­le­ri­ni şu şe­kil­de sür­dür­dü: "İle­ri­de eko­no­mik gü­cü­nü sağ­la­yın­ca er­ken bı­rak­ma­lar ar­tar. Bu ka­dar ya­tı­rım ya­pı­lan bir in­san önün­de uzun bir sü­re var­ken mes­le­ği bı­rak­ma­sı pi­lot açı­ğı­na se­be­bi­yet ve­rir. Böy­le­ce ya­ban­cı pi­lot­lar da­ha da ar­tar.”

CİHAN ACAR


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR