Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TOTAL'DEN TPAO'YA SATIŞ
TOTAL'DEN TPAO'YA SATIŞ
Total Şahdeniz sahası  ve Güney Kafkaslar Boru Hattı’ndaki %10’luk hissesini , arama-üretim alanında faaliyet gösteren kamu şirketi TPAO’ya satmak için sözleşme imzaladı .
3 Haziran 2014, 19:46

 

Total Şahdeniz sahası  ve Güney Kafkaslar Boru Hattı’ndaki %10’luk hissesini , arama-üretim alanında faaliyet gösteren kamu şirketi TPAO’ya satmak için sözleşme imzaladı .

Satış işlemi  1.5 milyar dolar

Total'in Arama&Üretim Bölümü Kıta Avrupa ve Orta Asya Baskanı  Michael Borrell : "Şahdeniz'deki hissemizin satışı , Total' in aktif portföy yönetimi ve yatırım kabiliyetini daha stratejik varlıklara odaklaması ile uyumludur" dedi .

“Bu satış , varlık satış programımızın  tamamlanması konusunda yeni bir adımdır .

Bu satış işlemini takiben , Grup,   2012 itibari ile , varlık satış hedefi olan 15-20 milyar dolarla uyumlu olarak, yaklaşık 16 milyar dolar değerinde  varlık satmış olacaktır.”

Total, Azerbaycan’da %40’lık hissesi ile halen Absheron offshore sahasının işletmecisidir. 2011 yılında önemli doğal gaz ve kondensat keşfi yapıldığı Absheron sahasında Total günümüzde sahanın gelişim planını hazırlamak için çalışmalar yapmaktadır.  

Şahdeniz

50 den 550 m’ye değişen  su derinliklerindeki Şahdeniz sahası, Bakü 'nün 100 km güneydoğusunda Hazar Denizi 'nde bulunuyor ve 860 kilometre karelik bir alan kaplıyor .Sahanın ilk üretim fazı 2006 'da başlamıştır ve halihazırda günde 200.000 varil petrol  eşdeğeri üretmektedir. Ikinci gelisim fazı ile ilgili yatırım kararı 2013 yılının sonunda alınmıştır.

 Şahdeniz sahası BP (28.3%) tarafından işletilmekte olup, ortaklar SOCAR (%16.67), Statoil     (% 15.5), Total (%10) , Lukoil ( %10),Nico (%10) ve TPAO (%9)'dur.

 Azerbaycan'da Total Arama&Üretim Faaliyetleri

Total 1995 yılından itibaren Azerbaycan’da faaliyet göstermekte olup Şahdeniz PSA’ya 1996 yılında katılmıştır. Total ,  Hazar Denizi'ndeki Absheron offshore sahasının işletmecisi olup %40’lık hisseye sahiptir.

Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR