Güzel ülkemiz için yazıyoruz - BANKALAR VİCDANSIZLIK YAPIYOR Şeffaf Gazete
http://seffafgazete.com/haberler/ekonomi/22456/bankalar-vicdansizlik-yapiyor

 

BANKALAR VİCDANSIZLIK YAPIYOR
BANKALAR VİCDANSIZLIK YAPIYOR
Başbakan Erdoğan ile Merkez Bankası’nın faiz tartışmasına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı: “Ekonomide ‘olsun’ demekle, emir komuta zinciriyle işler gitmiyor”
15 Nisan 2014, 08:51

 

Tür­ki­ye Oda­lar ve Bor­sa­lar Bir­li­ği (TOBB) Baş­ka­nı Ri­fat Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, Eko­no­mi Ga­ze­te­ci­le­ri Der­ne­ği­’nin (EGD) dü­zen­le­di­ği Kar­te­pe Eko­no­mi Zir­ve­si­’n­de gün­de­mi de­ğer­len­dir­di. Tür­ki­ye­’de­ki yo­ğun si­ya­si gün­dem se­be­biy­le ül­ke­nin dün­ya­nın tar­tış­tı­ğı ko­nu­la­rı es geç­ti­ği­ni ifa­de eden Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, dün­ya eko­no­mi­si­ne iliş­kin, “Dün­ya­nın fi­nans ha­ri­ta­sı ve dün­ya eko­no­mi­si­nin 4’te 3’ü­nü et­ki­le­ye­cek şe­kil­de ti­ca­re­tin ku­ral­la­rı de­ği­şi­yor. Tür­ki­ye ola­rak ken­di içi­mi­ze çok ka­pan­dı­ğı­mız için dün­ya ti­ca­re­ti­nin na­sıl de­ğiş­ti­ği­ni es ge­çi­yo­ruz. Ma­ale­sef biz içer­de ken­di önü­mü­ze bak­mak­tan dün­ya­da ne ol­du­ğu­na bak­mı­yo­ru­z”  de­di.

Dü­şük fa­iz is­te­rim ama

Baş­ba­kan Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın “Mer­kez fa­iz­le­ri na­sıl yük­sel­tiy­se öy­le in­dir­si­n” çağ­rı­sı­na yö­ne­lik so­ru­la­ra da ce­vap ve­ren Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, şun­la­rı söy­le­di: “Ri­fat fa­iz­ler dü­şük ol­sun mu?’ Ol­sun. İşada­mı ola­rak ‘şu ol­su­n’ de­rim. Ama eko­no­mi­de ‘ol­su­n’ de­mek­le, emir ko­mu­ta zin­ci­riy­le iş­ler git­mi­yor. Emir ko­mu­ta­ya dök­tü­ğü­müz za­man, geç­miş­te bun­la­rı ya­şa­dık ha­be­ri­niz ol­sun... Eko­no­mi­nin ge­rek­le­ri ney­se o ya­pıl­sın. Ne bir ek­sik ne bir faz­la.”

Gün­dem eko­no­miye dönmeli

Özel sek­tör tem­sil­ci­si oda ve bor­sa üye­si 2 bin 570 ki­şiy­le ya­pı­lan an­ket­ten alın­tı­lar ya­pan Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, Türk özel sek­tö­rü­nün Tür­ki­ye­’nin ge­le­ce­ği­ne ümit­le bak­tı­ğı­nı söy­le­di. Özel sek­tö­rün tar­tış­ma­lar­dan sıy­rı­la­rak eko­no­mik ge­liş­me ve bü­yü­me odak­lı ajan­da­ya ge­ri dön­me­yi is­te­di­ği­ni an­la­tan Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, an­ket so­nuç­la­rı­nı cu­ma gü­nü, 5 STK’y­la ger­çek­leş­tir­dik­le­ri zi­ya­ret sı­ra­sın­da Baş­ba­kan Tay­yip Er­do­ğa­n’­la da pay­laş­tı­ğı­nı kay­det­ti. Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, iş dün­ya­sı­nın ta­lep­le­ri­ni CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu ve di­ğer mu­ha­le­fet par­ti li­der­le­riy­le pay­la­şa­cak­la­rı­nı ifa­de et­ti.

Bürokrasinin yetkilerinin genişlemesine karşıyız

Bü­rok­ra­si­ye iliş­kin dü­zen­le­me­ler­le il­gi­li bir so­ru üze­rin­de ise Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, “Mil­li ira­de­nin yet­ki­le­ri­nin bir bö­lü­mü ya­say­la bü­rok­rat­la­ra dev­re­dil­me­si­ne kar­şı­yız. Bü­rok­ra­si­nin tak­dir yet­ki­si­ni ge­niş­le­ten ya­sal dü­zen­le­me­le­rin ya­rın na­sıl kul­la­nı­la­ca­ğı­nı ön­gö­re­mi­yo­ruz. Bu­nu da hep be­ra­ber ya­şa­yıp gö­re­ce­ği­z” ce­va­bı­nı ver­di.

Bankalar vicdansızlık yapıyor

Re­el sek­tö­rün tem­sil­ci­si ola­rak ban­ka­lar­dan şi­ka­yet­çi ol­du­ğu­nu söy­le­yen Hi­sar­cık­lı­oğ­lu, ban­ka­la­rın al­dık­la­rı hiz­met ve ko­mis­yon üc­ret­le­ri­nin, mev­du­at için ver­dik­le­ri her 100 li­ra fai­ze oran­la 2011 yı­lın­da 36 li­ra, 2012 yı­lın­da 46 li­ra ve 2013 yı­lın­da ise 53 li­ra­ya yük­sel­di­ği­ni, bu­nun müt­hiş bir vic­dan­sız­lık ol­du­ğu­nu kay­det­ti.