Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
RUSYA FÜZELERİ POLONYA'YI VURDU
RUSYA FÜZELERİ POLONYA'YI VURDU
NATO üyesi Polonya'nın Ukrayna sınırındaki bir köyüne Rusya’ya ait olduğu iddia edilen 2 füze düştü ve 2 kişi hayatını kaybetti.Bölgede bulunan mühimmat parçalarının Rus yapımı S-300'e ait olduğu ileri sürüldü.
15 Kasım 2022, 21:05

 

NATO üyesi Polonya'nın Ukrayna sınırındaki bir köyüne Rusya’ya ait olduğu iddia edilen 2 füze düştü ve 2 kişi hayatını kaybetti.
Polonya medyasında yer alan haberlere göre, bölgede şiddetli bir patlama yaşandı. Ülkenin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne düşen füzeler nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti.Hükümet sözcüsü Piotr Müller, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Başbakan Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi’ni acil olarak toplantıya çağırdı.” ifadesini kullandı.

Pentagon: “NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır ve kararlıyız." açıklaması yaptı

Polonya Başbakanı Morawiecki, Ukrayna sınırındaki Polonya şehri Lublin'e iki Rus füzesinin düştüğünü ve 2 kişiyinin ölümü nedeniyle Bakanlar Kurulunu, Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi'ni acil toplantıya çağırdı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Polonya topraklarına düşen füzeyle ilgili değerlendirmelere yer verildi.
Söz konusu füzenin Rusya’ya ait olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur. Gerginliği daha da tırmandırmak amaçlanmaktadır. Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmamıştır.” ifadelerine yer verildi.Açıklamada, Polonya medyasının Przewodow köyündeki olay yerinden yayınladıkları enkazın da Rus silahlarıyla hiçbir ilgisi olmadığı belirtildi.
image
 
BEYAZ SARAY VE PENTAGON’DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR
Beyaz Saray, Polonya'ya düşen füzeyle ilgili Polonya ile çalıştıklarını ve “uygun” adımları belirleyeceklerini açıkladı.
ABD istihbaratından isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili ise, Rusya'nın gün içerisinde Ukrayna'ya fırlattığı füzelerden bazılarının Polonya topraklarına düştüğünü ve olayda iki kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
 
“TEYİT EDECEK BİLGİ ELİMİZDE YOK
Soruları yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder ise “İki Rus füzesinin Polonya'da Ukrayna sınırına yakın bir yere düştüğünü iddia eden haberlerden haberdarız. Şu anda bu haberleri teyit edecek bilgi elimizde yok ve bunları inceliyoruz. Elimizde güncel bilgi olduğunda bunları paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.
 
ABD'nin NATO'nun her karışını koruyacağına ilişkin Amerikan makamlarından yapılan açıklamalar hatırlatılarak bu konuda Washington'un askeri bir adım atıp atmayacağı sorusuna ise Ryder, “Bu konuyu inceliyoruz. Şu anda bunları teyit edecek bilgiye sahip değiliz. Dolayısıyla spekülasyon yapmak veya ihtimallere girmek istemem. Beşinci Madde ve güvenlik taahhütlerimize gelince, NATO'nun her karış toprağını savunacağımız konusunda açık olduk.” dedi.
 
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Polonya topraklarına bir füzenin düştüğüne dair haberleri gördüklerini ve daha fazla bilgi toplamak için Polonya hükümeti ile çalıştıklarını belirtti. Watson “Şu anda haberleri ya da hiçbir detayı teyit edemeyiz. Ne yaşandığını ve gelecekte atacağımız uygun adımların ne olduğunu belirleyeceğiz.” ifadesini kullandı.
 
ÜLKELERDEN POLONYA’YA DESTEK
 
 
DANİMARKA: Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Polonya’dan çok endişe verici bilgiler geldiğini” ifade etti. Polonya halkının yanında olduklarını bildiren Kofod, Polonyalı yetkililer ve NATO ile yakın temas içinde olduklarını vurguladı. Kofod, “Ne olduğunu henüz tam olarak bilmiyoruz. Müttefiklerimizle bunu açıklığa kavuşturmaya çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.
 
BELÇİKA: Belçika Başbakanı Alexander De Croo da “Polonya’daki olayı” kınadıklarını bildirdi. Sosyal medyadan açıklama yapan De Croo, Polonya halkına taziye dileklerini ileterek, “Hepimiz, bizi korumak için her zamankinden daha fazla birlik içinde ve donanımlı olan NATO ailesinin parçasıyız.” değerlendirmesini yaptı.
 
LİTVANYA: Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Polonya’ya düşen füzelerle ilgili haberlerin endişe verici olduğunu belirterek “NATO bölgesinin her santimi savunulmalı.” mesajını verdi. Nauseda, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Polonyalı yetkililerle yakın temas halinde olduklarını ifade etti.
Polonya’ya düşen füzelerle ilgili haberlerin endişe verici olduğuna dikkati çeken Nauseda, “Litvanya, Polonya ile güçlü bir dayanışma içindedir. NATO bölgesinin her santimi savunulmalı.” ifadesini kullandı.
 
LETONYA: Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Polonya’nın Ukrayna sınırındaki köyü “Rus” füzelerinin vurduğunu öne sürdü.
Polonya tarafından uygun görülen her türlü eylemi destekleyeceklerinin altını çizen Rinkevics, “Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz. Rusya tüm sonuçların sorumluluğunu üstlenecek.” ifadelerini kullandı.
 
ESTONYA: Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da “Polonya’dan gelen son haberler çok endişe verici. Polonya ve diğer müttefiklerle yakın istişarelerde bulunuyoruz. Estonya, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır. Yakın müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz” ifadelerine yer verildi.
Estonya resmi haber ajansı ERR’ye konuşan Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, Polonya’dan açıklama beklediklerini ifade etti. Pevkur, konu hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını belirterek, “Maalesef şu anda çok az bilgi var ancak durum kesinlikle çok ciddi. Eğer Polonya topraklarına, NATO topraklarına Ruslar tarafından Ukrayna’ya gönderilen bir füze düştüyse Polonya’daki durum çok ciddi.” ifadelerini kullandı.
 
Estonya ile Polonya’nın durumla ilgili yakın temas halinde olduğunu ifade eden Pevkur, “Elbette Polonya Başbakanı Ulusal Güvenlik Komitesi’ni boşuna toplamaz. Bunun kesinlikle çok ciddi nedenleri var ancak daha fazla bilgiye ihtiyacımız var.” diye konuştu.
Pevkur, bir NATO ülkesinin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi de anımsatarak, bunun da bir seçenek olduğunu belirtti.
 
ÇEKYA: Çekya Başbakanı Petr Fiala, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bugün Rus ordusunun Ukrayna’ya yaptığı “büyük” füze saldırılarını kınadı.Rusya’nın Ukrayna’yı yok etmek istediğini açıkça gösterdiğini öne süren Fiala, “Polonya’ya düşen füzenin Rusya’dan geldiğinin doğrulanması durumunda bu, Rusya tarafından olayların açıkça tırmandırılması anlamına gelecektir. AB ve NATO müttefikimiz Polonya’nın arkasındayız.” ifadelerini kullandı.
 
NORVEÇ: Norveç kamu yayın kuruluşu NRK’daki habere göre Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeld, Polonya’ya füze düşmesini not ettiklerini belirtti. “Bu çok ciddi bir olay ancak olayın henüz birçok boyutu net değil.” diyen Huitfeld, Polonya makamlarından konuyla ilgili daha fazla açıklama beklediklerini kaydetti.Norveç Dışişleri Bakanlığı, Polonya’nın Ukrayna sınırı yakınındaki köye füze düşmesinden kısa süre önce de sosyal medya hesabından açıklama yaparak Rusya’nın Ukrayna’daki sivil altyapılara saldırdığını, bunu kınadıklarını bildirmişti.
 
Twitter hesabından paylaşımda bulunan Polonya eski Başbakanı Donald Tusk, ülkenin zor bir zamandan geçtiğini belirtti.
Tusk, “Bir tehlike durumunda, iç çekişmelere ve farklılıklara bakılmaksızın hepimiz birlik olmalı ve dayanışma göstermeliyiz. Bu zor zamanda birlikte olacağız.” ifadelerini kullandı.
 
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Rusya’nın bugün ülke çapında çoğunlukla enerji altyapısına yönelik 85 füze saldırısı düzenlediğini açıklamıştı.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR