Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BAŞBAKANLIK MACERASI 45 GÜNDE BİTTİ
BAŞBAKANLIK MACERASI 45 GÜNDE BİTTİ
İngiltere Başbakan Liz Truss, 45 gün önce devraldığı Başbakanlık görevinden istifa ettiği duyurdu. Downing Street’teki Başbakanlık Konutu'nda bir son dakika açıklaması yapan Truss, yeni hükümet kurulana kadar görevinin başında kalacağını söyledi.
20 Ekim 2022, 17:33
 
Koltuktaki ikinci ayında partisi içindeki desteği büyük ölçüde kaybeden ve siyasi hayatını sürdürme mücadelesi veren İngiltere Başbakan Liz Truss'ın bir süredir istifa edeceği iddiası gündemdeydi. Göreve geldiğinde Margaret Thatcher’in ardından 2. Demir Leydi olarak anılan Truss son günlerde ülkedeki ekonomik kriz ve partisinde yaşanan istifalar nedeniyle zor günler geçiriyordu.
 
6 Eylül’de koltuğu Boris Johnson’dan alan Liz Truss bugün öğle saatlerinde Downing Street'teki Başbakanlık Konutu önünde bir konuşma yaptı. Başta İngiliz haber ajansları olmak üzere uluslararası kamuoyunun yakından takip ettiği “son dakika” anonsuyla aktarılan Truss’ın konuşmasında birçok konu gündeme geldi.
 
Truss, konuşmasında geçen ayki mini bütçenin ardından İngiltere’yi saran ekonomik kaosa atıfta bulundu. Muhafazakar Parti’yi bölen ekonomi programı nedeniyle başbakanlıktan istifa ettiğini söyledi.
 
Bu açıklama ile, Truss’ın başbakanlık görevi 45 günde sona ermiş oldu.
Truss, yaptığı açıklamada, “Halefim seçilene kadar görevimde kalacağım” dedi, istifasını Kral 3. Charles’a sunduğunu belirtti.
 
YENİ BAŞBAKAN İKİ HAFTA İÇİNDE SEÇİLECEK
İngiltere’nin yeni Başbakanı’nın iki hafta içerisinde partide yapılacak oylama sonucu belirleneceği açıklandı.
 
Eski bakan Crispin Blunt’ın Jeremy Hunt’a 10 numaranın anahtarlarını alması için açıkça çağrıda bulunmasıyla, liderlik savaş hatlarının şimdiden çizildiğine dair işaretler var. İngiltere’nin Başbakanlık koltuğu için Rishi Sunak veya Penny Mordaunt’un yanı sıra eski Başbakan Boris Johnson’ın da adı geçiyor. Muhafazakar Parti içerisinden isimlerin adı geçen kişiler arasında bölündüğü öne sürülürken, İngiltere’nin bazı bölgelerinde halk ‘Boris Johnson’ı geri getirin kampanyası’ başlattı.
 
Times gazetesi de, Johnson'ın Muhafazakar Parti yarışına katılmayı düşündüğünü aktardı. Gazetenin politika editörü Steven Swinford, Twitter mesajında “Şu anda tepkileri ölçüyor ama bunun bir ulusal çıkar konusu olduğuna inanıyor” diye yazdı.
 
NELER YAŞANDI?
İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın aninden gelen istifasıyla büyük bir darbe daha alan İngiltere Başbakanı Liz Truss, dün Avam Kamarası’nda yapılan bir oylamada Muhafazakar Parti içindeki kaosun kameralara yansımasıyla iyice güven kaybetmişti. İngiliz basını ve otoriteler istifasına kesin gözüyle bakıyordu. BBC’nin bazı görgü tanıklarına dayandırdığı habere göre parlamentodaki oylama öncesi Muhafazakar milletvekilleri itilip kakılarak Başbakan Truss'a destek vermeye zorlanmıştı.
 
Truss’ın, 6 Eylül’de atadığı Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in 23 Eylül’de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklaması, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği yönündeki endişeleri artırdı ve sterlinin sert değer kayıpları yaşamasına neden olmuştu. Daha sonra karar iptal edilmiş, Liz Truss, vergi kesintileri iptalinin ardından yaptığı ilk açıklamada, “Hata yaptığımızın farkındayım” diyerek özür dilemişti.
Liz Truss, yine skandallar dizisi yüzünden istifa etmek zorunda kalan Boris Johnson yerine 45 gün önce göreve gelmişti.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR