Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
NETKENT DİPLOMASI TANINMIYOR !
NETKENT DİPLOMASI TANINMIYOR !
KKTC merkezli NetKent online üniversite YÖK ve YÖDAK gibi yetkili kuruluşlar tarafından kabul görmemekte ve verdikleri diplomaları tanımadıklarını açıklayıp uyarılar yapmalarına rağmen NetKent çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.Para ile diploma dağıtan bu sistem KKTC'de mahkemelik oldu ve tartışma büyüyor.
9 Temmuz 2020, 21:51
 
Kuzey Kıbrıs adresli uzaktan eğitim verme iddiasıyla,Vedat ve Ali Eşkinat tarafından kurulan Netkent online üniversite ile ilgili tartışmalar bitmiyor.
 
YÖK ve YÖDAK açıklamaları ve olayın KKTC yargısına taşınması ,maduriyete bağlı şikayetlerin artması işadamları Vedat Eşkinat'ın kurucusu olduğu '' Netkent nereye koşuyor ? '' dedirtiyor .
 
image
 
Sorulan bir diğer soru ise NetKent gibi tartışmalı bir projenin hukuki yollarının ve hak arama taleplerinin adresinin Türkiye yerine neden KKTC olduğu yönündedir..
 
Netkent geçerli bir üniversite mi ? 
 
YÖK Türkiye ve YÖDAK KKTC , sadece internetten diploma dağıtan ,örgün eğitimi, yönetim binası ,hatta kuruluşu olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ulaşılabilecek bir merkezin dahi olmaması Kuzey Kıbrıs eğitim camiasında kaygı yaratıyor.
 
TÜRKİYE VE KKTC YÜKSEK EĞİTİM DÜZENLEYİCİLERİ UYARIYOR
 
YÖK ve YÖDAK gibi yetkili kuruluşlar online üniversite denen NetKent sistemini tanımadıklarını diploma denkliği olmadığını söylüyorlar.
 
KKTC yüksek öğretimi düzenleme kurumu YÖDAK suç duyurusu ile konuyu yargıya taşımış durumda.
 
'' Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi ''Netkent''  Uzaktan  Eğitim verme konusunda KKTC Milli Eğitim Bakanlığından açma izni ve YÖDAK  tarafından “Öğretime Başlama İzni” bulunmadığı iddiamız  keza 13.12.2018 tarihli karar ile örgün eğitim ile ilgili “Öğretime Başlama İzni”  Kurumumuz tarafından iptal edilmiş olması nedeni ile  adı geçen üniversite ile kurumumuz arasındaki konu Yüksek İdare Mahkemesinde görüşülecektir açıklaması ile '' geçersiz diploma ''  iddialarını güçlendirmekte.
 
image
 
KKTC hükümetinden ve KKTC Milli Eğitim bakanı Olgun Amcaoğlu'ndan '' Çakma Diploma ''  iddialarına karşı cevap yok.
 
Türkiye'nin yüksek öğretim düzenleyicisi YÖK  '' NETKENT DİPLOMASI BİZDE GEÇERLİ DEĞİL '' tanımıyoruz,diploma alma adına  para yatıranlar maduriyet yaşarlar diyor.
 
NetKent yönetimi ise '' KKTC üniversiteyiz gücümüzü bize izin ve güç veren mütevelli eski üyemiz Tahsin Ertuğruloğlu ve eski KKTC cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu gibi devlet büyüklerimizden alıyoruz '' diyor. 
 
KKTC Kıbrıs Türk Öğretmenler sendikası KTÖS suç duyurusu yaptı.
 
“ YÖK ve KKTC yüksek öğretimini düzenleyici kurum olan YÖDAK izni olmadan bölüm açılması '' Sahte Diploma '' verilmesi iddiası ile ilgili KKTC'de online eğitim vermek için kurulan NetKent hakkında suçlamalar yöneltti. Bakan Olgun Amcaoğlu'nu göreve çağırdı. 
 
KTÖS başkanı Şenel Elcil  '' Milli Eğitim ve Kültür Bakanı  Olgun Amcaoğlu bu üniversitenin açma ön iznini derhal iptal etmeli ve sorumlular hakkında şikayette bulunmalıdır '' çağrısı yaptı. 
 
image
 
 YÖK açıklama yaparak kamuoyuna bilgi vermiş maduriyet oluşmaması için NetKent'e kayıt olacak öğrencilerin madur olmaması için uyadı.
 
 
KKTC KAMUOYUNDA NETKENT TARTIŞMASI
         
KKTC'de Türkiye merkezli işadamları ve akademisyenlerin uzaktan eğitim  üniversitesi olarak kurdukları ve kurulduğu günden beri tartışılan ve diploma denkliği konusunda belirsizliğini koruyan NetKent online üniversitesi hakkında  KKTC Milli Eğitim Bakanlığı ve Polisi göreve çağırıldı.
 
image
 
KTÖS Başkanı Şener Elcil, NetKent online Üniversite YÖDAK ve YÖK’ten izin almadan açtığı bölümlerden sahte diploma ile öğrenci mezun ettiği haberlerinin basına yansıdığını belirterek, bu konuda Eğitim Bakanlığı ile polisi, olaya el atıp, tedbir almaya çağırdı.
 
Şener Elcil, KKTC Başbakanı Ersan Saner’in son Ankara ziyaretinde önüne konulan NetKent Üniversitesi’nin sahte diplomaları konusunun YÖDAK yönetimi tarafından Ekim 2019 tarihinde polise şikayet edildiğini belirterek, o dönemin Eğitim Bakanı ile polisin kılını kıpırdatmadığını söyledi
   
Elcil, “Bu açık bir suç olmasına ve yasada hapislik öngörülmesine rağmen, polis dosyaları yargıya intikal ettirmediği gibi, KKTC Eğitim Bakanlığı da üniversite açma ön iznini iptal etmemiştir” dedi.
 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun bu üniversitenin ön iznini derhal iptal etmesi ve sorumlular hakkında şikayette bulunması gerektiğini belirten Şener Elcil, “Polis, YÖDAK’ın yaptığı şikayeti örtbas etmekten vazgeçerek, görevini yaparak, sorumluları yargı önüne çıkarmalıdır” dedi.
 
ÜNİVERSİTE MÜTEVELLİ HEYETİNDE İLGİNÇ İSİMLER !
 
Elcil devam etti “Bu olayda en ilginç yön ise bu üniversite mütevelli heyetinde, şimdiki Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KKTC 1.Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın TSK kökenli danışmanı Çavlan Suerdem, AK Parti eski Bakanı Hilmi Güler gibi isimler bulunmakta.
 
 image
 
Elcil; Bugün Dışişleri Bakanı koltuğunda oturan Tahsin Ertuğruloğlu sahte diplomalar konusunda toplumu aydınlatmak zorundadır. ‘Ben görevden ayrıldım’ demekle kendinin mütevelli heyetinde olduğu dönemde yapılan bu sahtecilikten aklanamaz.”
 
Önce YÖDAK’ın ‘eğitim vermez’ kararı, şimdi mahkemenin ‘ara emri’, sırada ise ‘istinaf’ var.
 
Yükseköğretim Planlama, Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi’nin Netkent 2010 yılında aldığı öğretime başlama iznini iptal etmesiyle ilgili dava süreci gergin şekilde devam ediyor.
 
Bir duruşma sonrası YÖDAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler’in “Mahkemede, duruşma kapısının önünde tehdit edildim'' açıklaması büyük yankı yaratmış,taraflar karşılıklı basın açıklamaları ile kamuoyuna mesajlar vermişti..
 
 
 
image
            
REKTÖRÜN AÇIKLAMALARI ORTALIĞI SAKİNLEŞTİRMEDİ
 
 Temmuz ayında Rektör Prof.Dr. Tayfun Turgay tarafından basına açıklaması yapılmıştı.
 
YÖK Yükseköğretim Kurulu'nca , kurul tarafından tanınmadığı açıklanan, KKTC'de faaliyet gösteren online Üniversite olan Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Tayfun Turgay, 2021-2022 eğitim-öğretim dönemine ilişkin ve '' sahte diploma '' kaygılarına karşı kayıt olacak öğrencilere yönelik  açıklamalarda bulunmuştu. 
 
 “Bu konu hakkında o tarihe kadar YÖK’e herhangi bir başvuru yapılması ve dolayısıyla herhangi bir cevap alınması mümkün değildir”
 
Prof. Tayfun Turgay, Türkiye Cumhuriyeti resmi makamlarının önerisi doğrultusunda, KKTC kanunlarına uygun olarak online eğitim vermek üzere, yine dönemin KKTC devlet makamlarının bilgisi, tasvibi ve desteğiyle kurulmuş öncü bir üniversite olduklarını söyleyerek, “Üniversitemiz eğitim ve öğretim faaliyetlerini yasal olarak sürdüren bir KKTC üniversitesidir.Üniversitemize yalnızca ikinci üniversite eğitim ve öğretimi kapsamında öğrenci kabul edilmektedir.” 
 
Bu konuda pek çok soru alıyoruz.
 
Prof. Dr.Turgay YÖK’ün ‘Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanınma ve Denklik Yönetmeliği’ ve bu yönetmeliğin yabancı bir üniversitenin YÖK tarafından tanınma şartını belirleyen maddesi hiçbir hukuki tartışmaya mahal vermeyecek biçimde düzenlenmiştir. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerimizin, mezuniyetleri sonrasında T.C. Yüksek Öğretim Kurulundan denklik talebinde bulunmaları için, mevcut T.C. yasaları gereği, bu yönetmelik çerçevesinde ve ilgili mevzuat uyarınca uygun şartlara sahip diğer yabancı ülke üniversitelerinin mezunları gibi, bireysel başvuru yapma hakları bulunmaktadır''.
Turgay '' Lisans programlarında ilk mezunlarımızı 2021-2022 eğitim-öğretim dönemi sonrası vereceğimiz dikkate alınırsa, bu konu hakkında o tarihe kadar YÖK’e herhangi bir başvuru yapılması ve dolayısıyla herhangi bir cevap alınması mümkün değildir” diyerek sürece işaret etmişti.
 
Şeffaf Gazete
 
 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR