Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KATAR ÖLÜMÜNE ÇALIŞTIRIYOR
KATAR ÖLÜMÜNE ÇALIŞTIRIYOR
Katar 2022 Dünya Kupası Düzenleme Komitesi, İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi tarafından yapılan bir soruşturma sonucunda ortaya çıkan, göçmen işçilerin maruz kaldığı çalışma koşulları karşısında 'dehşete düştüklerini' açıkladı.
3 Ekim 2019, 00:17
 
İngiliz Guardian gazetesinin yaptığı araştırma habere göre, Katar'da her yıl aşırı sıcakta çalışmaktan kaynaklı çok sayıda göçmen işçi hayatını kaybediyor.
 
Guardian manşetine taşıdığı özel haberinde 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar'da göçmen işçilerin altyapı inşaatlarında köle gibi çalıştırıldığını aktardı.
 
     image
 
Nepalliler, Katar'daki inşaatlarda çalışan en büyük işçi grubu.
 
Guardian'a göre bu işçiler Uluslararası Çalışma Örgütü'nün modern kölelik olarak nitelediği bir sömürüye maruz kalıyor.Bazı Nepalli işçiler aylarca ücret almadıklarını, kaçmalarını önlemek için maaşlarının verilmediğini söylüyor.
 
2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan ülkede inşaat sektörü canlanmış durumda. Bu yaz 45 derece sıcakta yüz binlerce göçmen işçi günde 10 saat çalışmak durumunda kaldı.
 
image
 
Yetkililer, diğer Körfez ülkelerinde olduğu gibi, Haziran - Ağustos aylarında günün en sıcak saatlerinde güneş altında çalışmanın yasaklanması yoluyla işçileri koruduklarını söylüyor.
 
Ancak Guardian'ın yaptığı ve son 9 yılın verilerini esas alan araştırmada, yaz aylarında normal çalışma saatlerinde işçilerin ölümcül olabilecek sıcağa maruz kaldıklarını gösteriyor. Kardiyologlar (kalp uzmanı) aşırı sıcak yüzünden her yıl çok sayıda insanın öldüğünü ifade ediyor.
 
image
 
Katar'da çalışan 25-35 yaşlarında pek çok genç erkeğin kalp ve damarlara bağlı sorunlardan hayatını kaybettiği, ancak bunların çoğunun kayıtlara "doğal ölüm" olarak geçtiği belirtiliyor.
 
Oslo Üniversite Hastanesi'nden kalp uzmanı Doktor Dan Atar, 2009-17 yılları arasında bu nedenle hayatını kaybeden 571 genç erkek olduğunu, gerekli iş güvenliği önlemleri alınmış olsaydı bunların 200 kadarının hayatta olabileceğini belirtiyor.
 
Guardian'ın yaptığı araştırmalar, iş güvenliği açısından yaz aylarında güneşin tepede olduğu öğlen saatlerinde dışarıda hiç çalışılmaması, diğer saatlerde bir saat içinde 15 dakika çalışılması, en sıcak günlerde ise hiç çalışılmaması gerektiğini ortaya koyuyor.
 
image
 
Katarlı yetkililer ise iş güvenliğini geliştirmek üzere Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile ortak araştırmalar yürütüldüğünü, yaz aylarında en sıcak saatlerde dışarıda çalışma yasağının yanı sıra günde 5 saatten fazla çalışılmaması yönünde işverenlere talimat verildiğini ifade ediyor.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR