Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SALDIRI PETROL FİYATINI FIRLATTI
SALDIRI PETROL FİYATINI FIRLATTI
Suudi Arabistan’da iki petrol tesisine düzenlenen ve küresel petrol piyasalarını alt üst eden saldırının politik arka planındaki gizem sürüyor. Saldırıyı üstlenen Husilerden bugün Suudi Arabistan’a yeni bir tehdit geldi.
16 Eylül 2019, 11:05
 
Suudi Arabistan’da iki petrol tesisine düzenlenen ve küresel petrol piyasalarını alt üst eden saldırının politik arka planındaki gizem sürüyor. Saldırıyı üstlenen Husilerden bugün Suudi Arabistan’a yeni bir tehdit geldi. Husilerin Yemen’den Suudi tesislerini vurduğu tezine karşı çıkan ABD ise İran’ın sorumlu olduğu iddiasında ısrarcı. İran da saldırıyla herhangi bir ilgisi olduğu suçlamasını reddetti.
Suudi devlet petrol şirketi Saudi Aramco’nun, ülkenin doğusundaki Abqaiq ve Khurais’teki iki tesisini cumartesi günü hedef alan saldırıya ilişkin son gelişmeler şöyle:
 
HUSİLERDEN YENİ TEHDİT: HER AN VURABİLİRİZ
 
Yemen’de Suudi Arabistan’la savaşan İran destekli Husiler, bu sabah Suudi Arabistan’ı tehdit etti. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Sarea, Saudi Aramco’nun petrol tesislerinin hâlâ hedeflerinde olduğunu belirterek, her an bir saldırı düzenlenebileceği tehdidinde bulundu. Sare, yabancı çalışanların tesisleri terk etmesi çağrısında bulundu. Saldırıları normal motorların yanı sıra jet motorları ile çalışan insansız hava araçlarıyla düzenlediklerini söyledi. Husilerin sözcüsü, “Suudi Arabistan Yemen’deki şiddete ve ablukaya son vermeli” dedi.
 
image
ABD UYDU GÖRÜNTÜLERİ İLE İRAN’I SUÇLADI
 
Suudi Arabistan’ın en yakın müttefiklerinden biri olan Donald Trump yönetimi ise saldırılardan İran’ı sorumlu tutmaya devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun hafta sonunda kanıt göstermeden Tahran2ı sorumlu tutmasının ardından, ABD bu iddiasını desteklemek için dün gece bazı uydu görüntüleri yayınladı. Amerikan basınına isim vermeden konuşan bazı yetkililer de, saldırıların tesisleri vuruş yönünün ve çapının Husilerin iddiasını desteklemediğini savundu. Amerikan iddiasına göre, tesislerde 19 farklı noktada hasar meydana gelirken, saldırılar Suudi tesislerinin güneybatısında yer alan Husi bölgesinden değil, batıdan ve kuzeydoğudan düzenlendi. Bu doğrultuda, saldırıların Körfez’in kuzeyi, İran veya Irak’tan yapılmış olabileceği öne sürülüyor.
 
Trump ise dün gece attığı tweetlerde, saldırıyı düzenleyenlere misilleme yapmaya hazır olduğunu söyledi. Trump, İran’ın adını anmamakla beraber, Suudi Krallığı’nın kimin sorumlu olduğuna dair açıklama yapmasının ardından harekete geçeceklerini belirtti.
 
İRAN: SUÇLAMALAR KABUL EDİLEMEZ
 
İran ise suçlamaları bir kez daha reddetti. İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musavi, “Bu iddiaları kabul edilemez ve tamamen temelsiz olarak kınıyoruz” dedi.
 
PETROL FİYATLARINDA REKOR ARTIŞ
 
İhraç edilen petrolün üretildiği tesislerin vurulması ve bundan Krallık üretiminin yarısının etkilenmesi pazartesi açılan petrol piyasasını da etkiledi. Suudi Arabistan’ın arzı yüzde 50 düşüşle başladı. Özellikle hasarın ne kadar sürede onarılacağı, hangi tesislerin yedek stok için seçileceği ve bu sürecin kaç gün süreceği bilinmediği için piyasada belirsizlik var. Buysa kaçınılmaz olarak fiyatlara yansıyor ve cuma gününü 60 dolar düzeyinde kapatan petrol piyasaları haftaya fiyat artışıyla başladı. Brent petrol ve diğer türlerde 60 dolar bandında yer alan fiyatlar 5-11 dolar arasında yükseldi. Asya piyasalarının açıldığı gece yarısında Brent petrol mayıs ayından bu yana ilk defa 70 dolar üstünde bir fiyatla işlem gördü. İvmesi düşen artış sonrasında petrol fiyatları New York ve Londra gibi küresel emtia borsalarında 63-65 dolar aralığında seyrediyor. Benzer bir durumu Amerikan petrol türü West Texas Intermediate (WTI) de yaşadı. Hafta sonuna 58.8 dolarla giren WTI, haftaya 63 dolarla başladı. Fiyatları kısa sürede 10 dolar düzeyinde yükselten bu durum, bir litre ham petrolün 6.2 cent yani 35 kuruş artması demek.
 
Petrol fiyatlarının seyrini belirleyecek en önemli unsur Suudi Arabistan’ın söz konusu arz kesintisini ne kadar sürede yerine koyacağı. Suudi Arabistan 2 milyon varillik günlük üretimi hızla artırabilecek yedek kapasitesi mevcut. Ancak 5.7 milyon varilin tamamen yerine konmasının haftalar süreceği tahmin ediliyor. Suudi Arabistan’ın saldırılara açık olması ve tesislerin kırılganlığı petrol piyasasında önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR