Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
FRANSA'DA ORTALIK KARIŞTI
FRANSA'DA ORTALIK KARIŞTI
Fransa Başbakanı, haftalardır devam eden gösteriler hakkında konuştu. Philippe, "Halkın öfkesini duymamak için sağır olmak gerekir. Vergi artışını 6 ay erteliyoruz" dedi.
4 Aralık 2018, 13:26
 
 
Fransa’da akaryakıt vergilerine yapılması planlanan zamların ardından sokaklara dökülen “sarı yelekliler”, Macron yönetimine geri adım attırdı.
 
Yaklaşık 3 haftadır devam eden olaylarda binlerce insan yaralanmış ve milyonlarca euroluk hasar meydana gelmişti.
 
Fransa'da gösterilere dün de devam edilirken, bugün yapılması planlanan görüşme iptal edilmişti. 
 
Başta başkenti Paris olmak üzere birçok kent ve kasabada, Fransızlar araçlarında bulundurması zorunlu olan sarı yelekleri giymişti. Yaşananların ardından bugün açıklamalarda bulunan Philippe, “Halkın öfkesini duymamak için sağır olmak gerekir. Vergi artışını 6 ay erteliyoruz. Devlet kamu düzeninini garantörüdür, hiçbir vergi milli birliği tehlikeye atmamalı. Bu şiddet durmalı” dedi.
 
image
 
DESTEK YÜZDE 6 DÜŞTÜ
 
Öte yandan gösterilerin Fransa genelindeki maliyetinin 3-4 milyon euroya çıktığı belirtilirken Paris Match ve Sud Radio için Ifop-Fiducial'in hazırladığı anket çalışmasında Macron'a desteğin ciddi bir biçimde düştüğü görüldü. Macron'a destek yüzde 6 oranında düşerken yüzde 23'e indi. Başbakan Philippe'e destek de yüde yüzde 10 azaldı ve yüzde 26'ya düştü.
 
ÖĞRENCİLER DE EYLEM YAPTI
Eylemlerin başlamasından bu yana 3 kişi hayatını kaybederken, Cumartesi günü başkent Paris'teki Arc de Triomphe'daki (Zafer Takı) heykellerin yıkılması gibi olaylar tepki çekti. Eylemler dün de devam etti. 50 kadar sarı yelekli Marsilya yakınlarındaki Fos-sur-Mer'de bulunan yakıt deposuna giriş ve çıkışı kapattı. Bu nedenle ülke genelindeki benzinliklerin yakıtı bitti.
 
Öğrenciler de Paris’te eylem yaptı.
 
Ülke genelindeki 100 ortaokulda da öğrenciler eğitim ve sınav reformlarına karşı eylem yaptı.
 
NEDEN SARI YELEK GİYİYORLAR?
 
Sarı Yelekliler protestosu, Fransa’da, Ocak ayından itibaren gelecek vergilerle petrolün litre fiyatının 2,9 euro cent, dizelin litre fiyatının ise 6,5 euro cent artırılması kararı üzerine başlamıştı.
 
Göstericiler, Fransa’daki araçlarda zorunlu olarak bulundurulması gereken sarı yelekleri giyiyor. Bu yelekler, trafik sırasında olası bir acil durum veya kaza sırasında ve sonrasında yardımcı ve fark edilebilir olmak için giyiliyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR