Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABD VE AVRUPA'DA VENEZUELA PANİĞİ
ABD VE AVRUPA'DA VENEZUELA PANİĞİ
Ülkelerindeki ekonomik darboğazdan kaçan Venezuelalıların Avrupa ülkelerine sığınma başvuruları artış gösterdi. Başvuru sayısında başı İspanya çekiyor.
30 Ağustos 2018, 15:38
 
 
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) açıkladığı verilere göre, son yıllarda Güney Amerika'dan İspanya'ya yapılan sığınma başvuruları Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden yapılanları geçti. Başvuruda bulunan milletler arasında Venezuelalılar birinci sırada.
 
DW'ye konuşan UNHCR Sözcüsü Jesus Vega, "Son üç yılda güvenliklerini sağlamak için İspanya'ya gelenler en çok Venezuela vatandaşları oldu" dedi. 2016 yılında 4 bin 200 ve 2017'de 10 bin 600 Venezuela vatandaşının İspanya'ya resmi sığınma başvurusunda bulunduğunu kaydeden Vega, bu yıl da şu ana kadar 12 bin 700 Venezuelalının İspanyol makamlarla aynı amaçla iletişime geçtiğini belirtti.
 
Sözcü, başvurularda yaşanan bu hızlı artışın "Güney Amerika ülkesindeki şartların ne denli kötüleştiğine dair net bir işaret" olduğunu söyledi. İspanya Sığınma ve Mülteci Ofisi (OAR) verilerine göre sığınma başvurusu yapanlar arasında ikinci sırada Kolombiyalılar ve üçüncü sırada Suriye vatandaşları bulunuyor.
 
Maduro sonrası artış
 
Avrupa İltica Destek Ofisi'nin (EASO) son raporuna göre Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun iktidara geldiği yılı takip eden 2014 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine sığınma başvurusunda bulunan Venezuela vatandaşlarının sayısı 100 olarak kayıtlara geçti. Ancak bu sayı 2017 yılında 12 bin 20'ye ulaştı. Aynı dili konuşuyor olmaları, tarihi bağlantıları, kültürel ve ailevi nedenlerden dolayı ülkelerinden kaçan ve maddi olarak Avrupa'ya geçme durumu olan Venezuelalıların İspanya'yı tercih ettikleri düşünülüyor.
 
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği 2 milyon 300 bin Venezuelalının yurtdışında yaşadığını ve bu kişilerden en az 1 milyon 600 bin kadarının 2015'ten sonra ülkelerini tek ettiğini tahmin ediyor.
 
İspanya'nın Barcelona kentine yaşayan ve aynı zamanda Venezuela vatandaşı olan sosyolog Tomas Paez Bravo ise bu sayının çok daha yüksek olduğu görüşünde. Yaklaşık 3 milyon 300 bin Venezuela vatandaşının ülkelerinin dışında daha iyi bir hayat kurmaya çabaladığını düşünen Paez Bravo, aynı zamanda Venezuela'nın istatistik kurumunu da ülkeden kaçışın ciddiyetini saklamak için gerçek sayıları az göstermekle suçladı.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR