Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HARİRİ'NİN İSTİFASI YENİ GERİLİMLER BAŞLATTI
HARİRİ'NİN İSTİFASI YENİ GERİLİMLER BAŞLATTI
Lübnan Başbakanı Saad Hariri, şok bir kararla istifasını açıkladı. Canlı yayınlanan konuşmasında İran’ı ve Hizbullah’ı eleştiren Hariri, suikasta kurban giden babasının kaderini paylaşmaktan endişe ettiğini belirtti,Ortadoğu'nun üç ülkesi birbirine adeta rest çekme safhasında.
5 Kasım 2017, 22:22
 
Lübnan Başbakanı Saad Hariri, hayatına yönelik komplo kurulduğunu öne sürerek istifa etti. Suudi arabistan’ın başkenti Riyad’ta bir televizyon kanalının canlı yayınında istifa ettiğini açıklayan Hariri, Hizbullah ve İran’ı bölgeyi  istikrarsızlaştırmakla suçladı.
 
Hariri, İran yönetimini Arap devletlerinin ilişkilerine müdahale etmekle eleştirdi. Hariri, İran’ın ve müttefiki Hizbullah’ın Lübnan’da giderek artan etkisine dikkat çekerek, “Şu anda adeta, babam Refik Hariri’nin ölümüyle sonuçlanan suikastin öncesindeki atmosfer ve iklimi yaşıyoruz. Hayatıma yönelik olarak neyin gizlice planladığını sezmiş durumdayım” ifadelerini kullandı. 
 
image
 
Hariri açıklamasında, “Lübnan büyük bir ülke, hukukla yönetiliyor ve Ordu tarafından korunuyor. Lübnan’ın iç ve dış güçlerden gelen siyasi baskıların üstesinden geleceğine inanıyorum. Benimle çalışan ve bana güvenen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. Ayrıca, İran’ın Hizbullah aracılığıyla Lübnan’daki etkisini üzerine konuşan Hariri, “İran’ın bölgede yayacağı kötülük ona geri dönecektir” dedi.
 
image
 
Lübnan Başbakanı Hariri'nin istifası üç ülke arasında kriz çıkardı. İsrail gelişmenin İran'a karşı önlem alınması yönünde bir mesaj olduğunu açıkladı. 
 
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin istifası ve dikkati çektiği noktalar, uluslararası camiaya Suriye'yi ikinci bir Lübnan’a çevirmeye çalışan İran’ın saldırılarına karşı gerekli önlemleri alması için bir çağrı niteliğindedir" denildi. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman da sosyal medha hesabından "İran, dünya için bir tehdit. Hariri bugün istifasıyla bunu ispat etti" açıklamasında bulundu.
 
Suçlamalara İran'dan da cevap gecikmedi. İran Dışişleri Bakanı Müsteşarı Hüseyin Şeyhulislam, istifanın arkasında ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın bulunduğunu, Lübnan ve bölgedeki tansiyonu yükseltmeyi amaçladıklarını söyledi. İran'ın Mehr haber ajansının açıklamalarını aktardığı Şeyhulislam, "İstifa, Hizbullah'la yüzleşmek için alınmış açık bir Suudi Arabistan kararıdır. Lübnan halkının onuruna saygı duyuyorsa ve onu korumak istiyorsa Hariri'nin istifasını Lübnan'dan yapmasını temenni ediyoruz, başka bir ülkeden değil" diye konuştu. 
 
Suudi Arabistan Körfez-Arap İşleri Devlet Bakanı Samir Sebhan ise Hariri'yi, istifasını sunması konusunda teşvik etmediğini açıkladı.
 
Lübnan, İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı
 
Ortadoğu’da Suudi Arabistan ve İran arasında devam eden bilek güreşinden en çok etkilenen ülkelerden biri de Lübnan oldu. Lübnan, son dönemde Hizbullah’ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı. Hizbullah ve diğer Şii gruplar, İran yanlısı politikalara destek verirken, buna karşılık Hariri ve diğer Sünni partiler ise Suudi Arabistan eksenli bir siyaseti öne çıkarıyordu. 
 
image
Son olarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, “İran’ın pozisyonunu dikkate almadan Lübnan’da belirleyici bir karar vermek mümkün değildir.” sözlerine tepki gösteren Hariri, 24 Ekim’de yaptığı açıklamada, “Ruhani’nin konuşması kabul edilemez. Lübnan, vesayet kabul etmeyen ve onurunun ihlal edilmesini reddeden bağımsız bir Arap devletidir.” ifadelerini kullanmıştı.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR