Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSPANYOL FAŞİZMİ KATALANLARI SİNDİRECEK Mİ ?
İSPANYOL FAŞİZMİ KATALANLARI SİNDİRECEK Mİ ?
İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'da bağımsızlık referandumu için sandık başına giden Katalanlar birçok noktada çok sert polis müdahalesi ile karşılaştı,yüzlerce yaralı var.Polis genç yaşlı demeden oy kullanlara karşı müdahale etti..
1 Ekim 2017, 17:50
 
Katalonya İspanyol devletinden bağımsızlığını kazanmak için bugün referanduma gitti. Katalanlar birçok noktada polis saldırısıyla karşılaştı.
 
Barcelona Belediye Başkanı yaşanan saldırıda en az 460 kişinin yaralandığını duyurdu.
 
Merkezi hükümetin yasadışı ilan ettiği oylama için Barcelona'da bulunan ulusal polis, kentte referandum noktası olarak belirlenen okullara girerek sandıklara el koymaya başladı.
 
image
 
İçişleri Bakanlığı, Twitter üzerinden el konulan sandıkların fotoğraflarını paylaştı ve "polis Katalonya'da görevine devam etmektedir" dedi.
 
Katalonya'nın başkenti Barcelona'da polis halkı sandık başından uzaklaştırmak için plastik mermi kullandı. Katalan yetkililer, ulusal polisin oy vermek isteyenlere saldırısı sırasında yaralananların sayısının önce 337 olarak açıkladı. Ancak daha sonra Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau yaşanan saldırılarda en az 460 kişinin yaralandığını duyurdu.
Hastaneye başvuranların 91'inin tedavilerinin yapılarak taburcu edildiğini, 1 kişinin gözünden ciddi şekilde yaralandığı belirtildi.
 
image
 
İspanya İçişleri Bakanlığı ise olaylarda 9'u polis toplam 11 güvenlik görevlisinin yaralandığını açıkladı.
 
Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont'un oy vereceği Girona bölgesindeki bir merkeze de polis baskın düzenledi. Puigdemont yine Girona bölgesinde Cornella del Terri isimli bir köyde oyunu kullandığı açıklandı.
 
Madrid hükümetinin Katalonya temsilcisi Enric Millo, düzenlediği basın toplantısında, "Yapmak istemediğimiz bir şeyi yapmaya zorlandık" dedi,Oy verme noktalarında internetin kesildiği de bildiriliyor.
 
image
Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau,  açıklamada, "Korkak bir başkan polisleriyle şehrimizi işgal etti, burası bizim şehrimiz" ifadesini kullandı.
 
Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont'un oy vereceği Girona bölgesindeki bir merkeze de polis müdahalesi geldi. Puigdemont yine Girona bölgesinde Cornella del Terri isimli bir köyde oyunu kullandı
 
Barcelona futbol takımının sembol isimleri de peş peşe mesajlarla referanduma destek veren açıklamalar yaptı. Carles Puyol Twitter hesabı üzerinden, "Oy vermek demokrasidir" mesajını paylaştı. Xavi Hernandez de yayınladığı video mesajda Katalonya'da yaşanan polis saldırısının "utanç" olarak tanımladı.
 
            image
 
Barcelona kulübü, Las Palmas ile bugün oynanacak İspanya birinci ligi müsabakasını seyircisiz oynama kararı aldı.
 
Kulüp maçın ertelenmesi talebinin reddedildiğini de belirterek şu açıklamayı yaptı:
"Barcelona Futbol Kulübü, bugün Katalonya'nın birçok bölgesinde, vatandaşların demokratik bir hak olan ifade özgürlüğünü yerine getirmelerini engellemek için yapılanları kınamaktadır.Yaşanan durumun olağanüstü olması nedeniyle, kulüp yönetim kurulu, Barcelona A takımının bugün Las Palmas ile oynayacağı karşılaşmanın, lig yönetiminin maçın ertelenmesi teklifini reddetmesi üzerine seyircisiz oynanmasına karar verdi."
Las Palmas kulübü karşılaşma ile ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İspanya bayrağı armalı bir forma ile maça çıkılacağını duyurmuştu.
 
      image
 
SONUÇLAR BAĞLAYICI'
 
Katalonya Parlamentosu'nun geçirdiği yasaya göre, referandum sonuçları bağlayıcı olacak.
 
Eğer sandıktan bağımsızlık kararı çıkarsa, sonuçların açıklanmasından iki gün sonra Katalan parlamentosunun bir araya gelip bağımsızlık kararını açıklaması gerekiyor.
 
Katalan hükümetinin başında olan Carles Puigdemont ise sandıktan bağımsızlık çıksa bile tek başına bu kararın açıklanmayacağını belirterek Madrid'i bu konuda masaya oturmaya davet etmişti.
 
image
 
Pazar günü merkezi hükümete bağlı güvenlik güçlerinin oy kullanılmasının önüne geçmesi halinde özellikle Barcelona sokaklarının karışmasından endişe ediliyor.
 
Katalan parlamentosu Eylül ayının başında yapılan oylamada, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu düzenleme kararı almıştı.
 
Ancak merkezi yönetimin yasa dışı olarak ilan ettiği referandum, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alındı.
 
Katalan yönetiminin bütün engellemelere rağmen düzenlemekte ısrar ettiği referandumda "Katalonya'nın cumhuriyet temelinde bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusunun soruluyor.
 
ŞEFFAF GAZETE
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR