Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ARAKAN'DAN KAÇIŞ DEVAM EDİYOR
ARAKAN'DAN KAÇIŞ DEVAM EDİYOR
Arakanlı mültecilerin kitleler halinde komşu Bangladeş’e geçişi bu ülkedeki yardım kurumlarını zor durumda bırakıyor. Kurulan mülteci kamplarının kapasitesi şimdiden doldu.
6 Eylül 2017, 12:41
 
 
Avrupa Birliği, Myanmar’da şiddet olaylarının içinde kalan Arakanlı Müslümanlara insani yardım yapabilmek için tam erişim talep etti. Birlik, Myanmar’a Arakanlı azınlığa yönelik tacizleri durdurması çağrısında da bulundu.
 
Avrupa Birliği Komisyoneri Christos Stylianides yaptığı açıklamada çok sayıda Arakanlının büyük ızdırap çektiğini ve bunun sonucunda ülkeyi terk ettiğini söyledi.
 
image
 
Arakanlı mültecilerin kitleler halinde komşu Bangladeş’e geçişi bu ülkedeki yardım kurumlarını zor durumda bırakıyor. Kurulan mülteci kamplarının kapasitesi şimdiden doldu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Aung San Suu Kyi’yle görüştü
 
Türk yetkililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Arakanlı Müslüman azınlığı etkileyen şiddet olaylarını Myanmar lideri Aung San Suu Kyi ile görüştüğünü belirttiler ve konunun uluslararası alanda en çok da
 
Müslüman dünyasında derin kaygı uyandırdığını kaydettiler.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara’daki ofisindeki yetkililer Erdoğan’ın Suu Kyi’ye telefon görüşmesinde azınlık gruba yönelik orantısız şiddetin önlenmesi gerektiğini ve sivillerin zarar görmesini önlemek için maksimum dikkat gösterilmesi gerektiğini söylediğini aktardılar.
 
Erdoğan’ın sivilleri hedef alan terörist saldırıları kınadığını da belirtildi.
 
Diğer yandan Anadolu Haber Ajansı’na göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Arakanlı Müslümanların durumunu görüşmek için Çarşamba günü Bangladeş’e gidecek. Çavuşoğlu Cox’s Bazar’daki bir mülteci kampını da ziyaret edecek.
 
image
 
Bangladeş'e kaçanların sayısı 123 bin
 
BM mülteci ajansı 25 Ağustos’ta şiddet olaylarının başlamasından bu yana 123 bin Arakanlı Müslümanın Bangladeş’e kaçtığını duyurdu.
 
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Vivian Tan son rakamın yardım çalışanlarının kurulmuş ve kurulmakta olan mülteci kamplarında yaptıkları yeni ve daha gerçekçi sayımların sonucu olduğunu bildirdi.
 
Arakanlı direnişçilerin Myanmar polis noktalarına saldırmalarının ardından güvenlik güçleri ‘temizlik operasyonu’ adıyla operasyon başlatmıştı.
 
Tan “Rakamlar oldukça kaygı verici ve hızla yükseliyor” dedi. Arakan Müslümanları için yapılmış eski kampların kapasitesi şimdiden doldu. Binlerce kişi sığınacak yer arıyor.
 
İki yeni rapora göre Myanmar’ın batısındaki şiddet olaylarını tetikleyen Budistler ve etnik Arakan Müslümanları arasındaki gerilim ülkede daha geniş Müslüman karşıtı duyguları yansıtıyor ve güçlendiriyor. Bu durumun başka bölgelerde de şiddete neden olabileceği düşünülüyor.
 
Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu Myanmar’da siyaset ve Budizm konulu raporunda Arakanlıların polis noktalarına saldırmasıyla ve polisin sert karşılık vermesiyle başlayan şiddetin ülke genelinde Müslüman karşıtı duyguları artırdığını ve bunun daha geniş şiddet olaylarına neden olabileceğini aktardı. Raporda Müslümanlara karşı vaaz veren Budist milliyetçilerin çoğunluğu Budist olan ülkede önemli destek gördüğü ifade edildi.
 
Myanmar İnsan Hakları Ağı’nın raporunda ise sadece Arakan’da değil, ülke genelindeki Müslümanların artan tacizle karşılaştığını kaydetti.
 
Türkiye’den yardım
 
Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözcüsü İbrahim Kalın, Myanmarlı yetkililerin ülkenin kuzeybatısında ilk defa yabancı yardıma izin verdiğini kaydetti.
 
Kalın, 1000 tondan oluşan gıda-kıyafet ve ilacın Çarşamba günü helikopterle dağıtılacağını kaydetti.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR