Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SAVAŞ UKRAYNA'DA İÇ GÖÇÜ TETİKLEDİ
SAVAŞ UKRAYNA'DA İÇ GÖÇÜ TETİKLEDİ
Ukrayna Sosyal Politika Bakanlığı’na göre, ülke içerisinde yerlerinden edilen kişi sayısı 1 milyon 654 bine ulaştı. Bunların büyük bir çoğunluğuysa Donbas ve Kırım’dan geliyor.
7 Mart 2017, 23:50
 
 
Ukrayna’daki çatışmalardan kaçan Vitaliy ve Valentina, Kiev yakınlarındaki Korzhi köyüne yerleşerek kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.
 
Genç çift, Donetks bölgesinde Debaltseve’deki evlerini, Rusya yanlısı ayrılıkçıların şehri kontrolü altına almasından kısa bir süre sonra terk etti.
 
Ülke içinde yerinden edilen (ÜİYOK) Vitaliy Svyatoshenko: “Bu savaş yapay bir şekilde yaratıldı. Rüzgarın hangi yönden geldiği açıkça ortada: Rusya tarafından. Ayrılıkçılar Ukrayna bayrağı yerine kendi bayraklarını dalgalandırınca burada kalmanın zor olacağını anladık ve önce Kramatorsk’a sonra da Kiev’e yerleştik.”
Aile, Ukrayna hükümetinden evlerinden edilenler için verilen sosyal yardımdan yararlanıyor, ancak yeterli değil.
 
Çift bu ay Donbas SOS çağrı merkezinde geçici bir iş buldu. Ukraynalı bir sivil toplum kuruluşu olan bu merkezde savaştan dolayı evlerinden edilenlerin karşılaştıkları hukuki problemler ele alınıyor ve yeni yerleştikleri bölge hakkında bilgi ve yardım veriliyor.
 
Ülke içinde yerinden edilen (ÜİYOK) Valentina Svyatoshenko-Fialova: “Bu iş sayesinde ek gelirimiz olacak ve bizim durumumuzda olanlara yardım edebileceğiz. Sosyal yardımlardan yararlanabilmeleri, kontrol noktalarından rahat geçebilmeleri ve insani yardımlardan yararlanabilmeleri için gerekli olan desteği vereceğiz.”
 
Ukrayna Sosyal Politika Bakanlığı’na göre, ülke içerisinde yerlerinden edilen kişi sayısı 1 milyon 654 bine ulaştı. Bunların büyük bir çoğunluğuysa Donbas ve Kırım’dan geliyor.
 
Oleg, Donetsk’ten Kiev’e taşındı ve hükümet yardımı için başvuruda bulunmadı. Onun yerine UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) tarafından ÜİYOK’ler (yerlerinden edilenler) için düzenlenen bir yarışmaya katıldı ve kazandı. Şimdiyse uluslararası uzmanlardan elektrikli bisiklet imalatı işi için nasıl finansal kaynak bulacağını öğreniyor.
 
image
 
 
Oleg Maslov: “Hükümetten yardım istemek yerine sosyal açıdan aktif insanlardan destek almak için crowdfunding programına katılmaya karar verdim”
 
Son iki yıl içerisinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, yerlerinden edilmiş 3 bin kişiye kendi işlerini nasıl kuracakları konusunda eğitimler ve bazılarınaysa hibeler verdi.
 
Bu sayede evlerinden edilenler ayakkabı tamir atölyeleri, fırınlar, araba yıkama salonları gibi farklı iş yerleri açtı.
 
BM Kalkınma Programı önemli olanın bu kişilere maddi yardımda bulunmanın değil, hayatlarını yeniden nasıl kazanacaklarını öğretmek olduğunu belirtiyor.
 
Jan Thomas Hiemstra: “Donbas’tan gelenler Ukrayna’da çok iyi karşılandı. Ve biz bu örnekle evlerinden edilenlerin Kalkınma Programı’nın yardım eline ihtiyacı olmadıklarını ve Ukrayna halkının da onlara yardım edebileceğini gösterdik.”
 
Ukrayna’nın doğusundan gelen gençleri desteklemek adına Alman tiyatro yönetmeni Georg Genoux , Ukraynalı oyun yazarlarıyla beraber Kiev’de “Yerlerinden Edilenlerin Tiyatrosu“nu kurdular. Savaş deneyimlerinin ve yaraların nasıl sarıldığının anlatıldığı bu tiyatroda yer alanların büyük bir çoğunluğu amatör oyunculardan oluşuyor.
 
Horlovka’dan gelen Katerina ilk önce tiyatroya izleyici olarak katıldı fakat kısa süre sonra ekipte yer aldı. Genç bayan bu performansların bir nevi psikolojik bir terapi olduğunu söylüyor.
 
Katerina Savchenko: “Gerçekten daha iyiye gidiyorum. Şimdi ülkemin doğusunda yaşananlardan ve ailemden bahsetmek artık benim için daha kolay.”
 
“Yerlerinden Edilenlerin Tiyatrosu” Almanya ve Ukrayna’nın farklı şehirlerinde sahne alarak izleyicilere savaş anını yaşayanların neler hissettiğini aktarmayı amaçlıyor. Oyuncuların asıl isteğiyse bir gün barış sağlanınca bu oyunları kendi şehirlerinde de sahneleyebilmek.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR